Kalau korang suka makan lemon chicken macam dekat restoran Cina Muslim, wajib cuba resipi ni. Insyallah Sedap gila!

Lemon chicken ni kuah kena pekat-pekat sikit dan ayam pun kalau boleh rasa rangup. Rasa dia zesty dan masam-masam sikit dari lemon, dan ada sikit kemanisan. Menu ni sesuai makan untuk makan malam seisi keluarga.

Percaya tak dari bahagian ayam tadi bila dah digoreng tepung boleh makan untuk tiga orang. Jimat kan? Jadi jomlah buat sendiri.

 LEMON CHICKEN

Bahan untuk kuah:

4 sudu besar sos plum*

4 sudu besar lemon Sunquick*

1-2 sudu besar perahan air lemon*

1 sudu kecil stok ayam*

1 sudu kecil gula / madu*

1 sudu besar kicap cair*

100ml air*

(satukan kesemua bahan bertanda dalam mangkuk dan bancuh)

PERAPAN AYAM

1 keping ayam chicken whole leg (debone dan potong kecil)

IKLAN

1 sudu besar minyak bijan

1 sudu besar kicap cair

 sedikit lada sulah

*gaul rata semua bahan ni dan perap sekejap

Cara membuat:

1.Guna bahagian chicken whole leg sebab isi lebih tender dan juicy.Pastikan korang guna minyak bijan yang baik kualiti.

2. Lepas dah perap, gaul dalam tepung jagung. Tapi dalam ni dicampur sikit dengan tepung KFC.Tak campur pun tak apa.

IKLAN

3.Bila minyak dah panas, goreng. Goreng sampai garing / golden brown.

4.Ni bancuhan sos. Masa ni belum campur air lagi. Masa ni memang pekat. Nanti dah campur air akan cair sikit.Lepas bancuh,korang rasa dulu ikut selera ke tidak. Kalau tak manis, tambahlah madu atau sunquick. Bergantung pada ayam korang banyak mana.

5.Mula-mula tumis halia dan bawang putih yang ditumbuk lumat. Ini akan memberikan rasa herby dan earthy sikit pada menu korang.Bawang putih dan halia tumis ni akan memberi sedikit kelainan rasa selain kuah tu rasa sos semata-mata.

IKLAN

6.Bila bahan tumis dah garing, masukkan bancuhan sos.

7.Sedikit chicken stok.

8.Masak sampai mendidih. 9.Bila kuah dah pekat, tuangkan terus ke atas ayam. Kalau nak masukkan ayam waktu ni pun boleh. Kalau nak masukkan ayam dan masak sekali dalam kuah, jangan lama-lama. Nanti kuah kering sebab terserap masuk dalam tepung ayam tu.Jadi ayam yang garing akan lembik.

9.Dah siap. Hiaskan bersama hirisan lemon, bijan dan daun bawang. Kalau nak parut kulit lemon pun boleh.

Kredit: Wan LuQman

Resipi Pizza Homemade Lembut & Sedap. Memang Best Bila Buat Sendiri

Bubur Jagung Lemak Manis Sebagai Manisan Minum Petang

Buat Sendiri The Masala/Chai Dari Pakistan, Cukup Lemak & Manisnya