3. Kacau guna whisk hingga rata. Rehatkan adunan selama 15 minit. 4. Panaskan non-stick pan, tak perlu oles dengan minyak atau marjerin.
5. Cedok adunan ke dalam pan. Gunakan api paling kecil. 6. Bila adunan dah keluar buih-buih kecil, balikkan dan tunggu hingga masak. 7. Ulang proses hingga adunan habis.
Ads
BAHAN CHOCOLATE ALMOND SPREAD:
200g coklat coin @ coklat masakan 100gm non diary whipping cream 40gm minyak masak 40gm almond nib | dipanggang
1. Double boil bahan di atas hingga larut dan cair sepenuhnya. 2. Selepas siap dilarutkan, alihkan bekas coklat dari dapur.
Ads
3. Masukkan 40g minyak masak. Kacau hingga minyak sebati dengan coklat. 4. Setelah itu, masukkan 40gm almond nib yang dah dipanggang. Kacau hingga rata. Biarkan sejuk dalam suhu bilik.
5. Dah sedia untuk disapu pada dorayaki. Bolehlah nak letak banyak mana pun, homemade lah katakana.
6. Chocolate spread selebihnya simpan dalam botol kaca.
Bawang putih jeruk bukan sahaja menaikkan selera bahkan menjadikan hidangan nasi kerabu lebih enak. Untuk menikmatinya pula, biasanya kita akan beli yang ready made dari Thailand tu. Tapi sebenarnya, puan-puan boleh je buat bawang jeruk homemade ni hanya guna bawang putih yang biasa kita guna dalam masakan tu. Menerusi perkongsian di blog CikManggis, beliau berkongsi cara-cara buat jeruk guna bawang putih biasa. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan!
BAHAN-BAHAN:
20 labu bawang putih | cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
1 cawan cuka
2 cawan air
1/2 cawan gula
5 sudu makan garam(cm guna 4 sudu makan sahaja)
CARA MEMASAK:
1. Satukan air,garam,gula dan garam ke dalam periuk.
2. Masak hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.
4. Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk ke dalam balang yang kedap udara.
5. Jika simpan dalam peti sejuk, jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.
Nota: Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ini dapat bertahan lama. Selamat mencuba!
Sekali tengok macam kuih lapis. Dua kali tengok pun macam kuih lapis.Tiga kali tengok pun serupa kuih lapis.Tapi ini bukan kuih lapis. Ini puding tau. Puding empat bahan sangat mudah membuatnya. Dah siap, potong-potong, masuk dalam bekas dan sejukkan. Esok pagi sambung makan lagi.
Puding Biskut Cream Cracker
Bahan-bahan:
24 keping biskut krim craker 4 biji telur 1/2 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI Pewarna-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat: 1.Rendam biskut dalam air panas sampai kembang 2.Toskan 3.Masukkan semua bahan dalam pengisar. 4.Kisar sampai halus. 5.Bahagikan tiga warna. 6.Tuang warna pertama.Kukus 5 minit.. 7.Lapiskan lagi sampai habis. 8. Yang terakhir kukus lagi 10 minit
Suka makan Kuih Tepung Boko Ubi Kayu? Seperti yang kita tahu, nak buat kuih ini memerlukan kita memarut ibi kayu hingga halus. Lenguh tangan. Rupanya ad acara yang lebih mudah dan hasilnya juga sedap. Hanya menggunakan mesin pengisar, anda boleh menghasilkan Kuih Tepung Boko Ubi Kayu yang enak untuk keluarga. Nak cuba? Saudari Ismi Aishahada kongsikan resipi serta cara-caranya. Selamat mencuba!
RESIPI TEPUNG BOKO UBI KAYU GUNA BLENDER
BAHAN-BAHAN: 1 1/2kg ubi kayu 2 keping gula Melaka/nise besar – beli online disini 1 cawan air 3 cawan santan segar (perahan dari 1 biji kelapa) 3 sudu makan tepung beras – beli online disini 1-2 helai daun pandan 1/2 sudu teh pewarna kuning (jika suka) – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Buang kulit dan potong ubi kayu menjadi potongan kecil. Basuh dan kisar halus.
2. Tapis ubi kayu yang telah dikisar untuk buang airnya. Ambil isi kisarannya sahaja.
3. Masak gula Melaka/nise bersama 1 cawan air. Letak daun pandan. Jika kuih rasa kurang manis, boleh tambah 2 sudu makan gula sahaja.
4. Campurkan gula melaka@ nise yang sudah cair tadi ke dalam ubi kayu yang sudah dikisar tadi. Letak sedikit pewarna kuning (jika suka) dan gaul sehingga sebati.
5. Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20-30 minit.
6. Bila warna ubi sudah bertukar gelap,ia tanda ubi sudah masak. Boleh cucuk guna hujung sudu @lidi. Jika tidak melekat, bermakna ubi sudah masak.
KUAH SANTAN: 1.Masak santan diatas api. Harus sentiasa kacau supaya tidak berketul dan meruap. 2. Masukkan sedikit garam kasar dan tepung beras. Kacau supaya tidak berketul. Jika berketul boleh tapis. 3. Bila kuah sudah pekat, padamkan api dan sejukkan. Hidangkan bersama Kuih Tepung Boko Ubi Kayu.