
Kalau suka makan biskut , tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab😂
Bahan-bahan:
Tepung Jagung 2 Cwn
Susu Pekat Manis Separuh Cwn(Mama tak Nak Manis Sangat kalau Nak Manis Taruk 1Cwn Yea)
Butter Separuh Buku Sahaja(Cairkan)
Minyak Sapi 4 sudu Kecil
Cara memasak:
Campurkan Semua Bahan Tadi
Gaul Rata-Rata Dan Uli Menjadi Doh
Pastu Terpulang Ler Nak Buat Bulat Ke ,Atau Di Acukan…Pastu Bakar Ler….Siap…Sedap😂
Kredit : Watie Aiman
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Idea Hebat Kek Tanpa Oven, Lembut & Lembab Dari Norbaini Rahwi

Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 4 biji telur
- 200gm gula kastor
- 270gm minyak masak/jagung
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilla essen
Bahan B:
- 240gm tepung gandum | diayak
- 2 cawan lobak merah | disagat
- 1 ½ sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga sebati
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping :
1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap lapisan.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 4 biji telur
- 120gm gula kastor
- ½ sudu makan ovalete
Bahan B (diayak):
- 80gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- 10gm kopi 3 in 1
- 1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 100gm yogurt
Bahan D :
- 50ml minyak jagung/masak
Bahan E :
- 1 sudu kecil red velvet emulco
- Sedikit pewarna merah jika mahu
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping:
1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji telur
- 220gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 160gm tepung gandum | diayak
- 50gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan nescafe | diayak
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan C:
- 100ml susu pekat
Bahan D :
- 100gm dark chocolate compound/cooking chocolate di cairkan
Bahan E :
- 175gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil vanilla essen
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut.
Jenis masakan : Brownies
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur
- 135gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 300gm mentega/marjerin
- 70gm horlick
- ½ cawan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C :
165gm tepung gandum
1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK :
Carapembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata
4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati.
5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning.
6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis.
7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini
Jenis masakan : Keks
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 8 biji kuning telur
- 200gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 200gm mentega/marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 200gm tepung gandum
- 50gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
- 2 sudu teh coklat emulco
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat).
7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis.
8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kredit Foto & Resipi : Norbaini Rahwi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
Baked Mango Cheesecake. Lemak Berkrim Kegemaran Anak-Anak

Isi Kandungan
ToggleBaked Mango Cheesecake. Bagi penggemar keju dan mangga, wajib cuba. Memang sedap. Ada rasa lemak keju dan mangga yang sedap. Anak-anak gerenti suka.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Siti Suhaida Mohd Sani ini. Waktu ini dia membuat kek ini sempena hari jadi anaknya.
Baked Mango Cheesecake
Bahan Puri Mangga:
3 biji mangga
Base:
200gm biskut digestive
5 sudu makan mentega – boleh beli online di sini
Cheesecake:
500gm cream cheese – boleh beli online di sini
130gm gula kastor – boleh beli online di sini
3 biji telur gred B
1 bekas plain yogurt – boleh beli online di sini
200gm puri mangga
25gm tepung jagung – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat puri mangga; kisar halus mangga dengan sedikit gula dan masak dengan api kecil sehingga pekat. Sukatan gula ikut cita rasa nak manis macam mana ye.
Untuk membuat base; Kisar halus biskut dan gaul dengan mentega. Padarkan dalam loyang alas baking paper. Simpan dalam chiller.
Untuk membuat kek; Pukul cream cheese dan gula sampai lembut gebu. Masukkan tepung jagung dan yogurt dan pukul lagi. Kemudian masukkan telur dan pukul sebati. Masukkan puri mangga dan pukul lagi.
Tuang adunan dalam loyang base tadi dan bakar secara waterbath. Suhu sekitar 150 darjah selama 1 jam atau sehingga permukaan nampak kering dan perang sikit.
Keluarkan loyang berisi air panas tadi dan biarkan kek dalam oven sekitar 1jam dengan pintu terbuka sikit. Then boleh masukkan kek dalam chiller selama 4jam ke atas untuk bagi set sebelum potong.
Bolehlah letak filling mangga atas permukaan kek. Siap untuk dipotong.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Biskut Raya Tinggal Seredak Aje, Jom Tambah Dengan 3 Jenis Biskut Kopi

Raya masih ada dua minggu lebih lagi. Stok biskut pulak tinggal seredak aje. Bukan ada orang lain makan pun, anak beranak kita juga, dek sebab ‘berkurung’ kerana PKPB.
Usah risau biskut menggunakan ramuan kopi dan juga kopi memang sentiasa menjadi kegemaran ramai. Lebih enak bila digabung kedua kopi dan coklat, menjadi perasa mocha.Namun tetap sedap jika dibuat dengan salah satu ramuan ini.
Jom semak biskut kopi dari Norliyana Harun dari Dinda Delights pasti menceriakan bila dijadikan kudapan musim raya.
.
1.MOCHA ALMOND BUTTER COOKIES
.
BAHAN-BAHAN :
- 125gm mentega
- 45gm gula aising
- 140gm tepung gandum
- 1/4 sud teh serbuk penaik
- 5-10 titisan mocha compound
- Badam secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Campurkan mentega dan gula aising dan pukul sebati.
2. Masukkan mocha compound.
3. Masukkan tepung dan adun sebati.
4. Masukkan doh didalam piping bag picit adunan mengikut bentuk yang dikehendaki. Letakkan sebiji almond diatasnya.
5. Panaskan ketuhar dan bakar selama 25 minit pada suhu 160 darjah Celcius
Saiz hidangan : 3-4 orang,anggaran 30 keping
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasanya yang ranggup dan rapuh bila dimakan
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Mocha compund boleh digantikan dengan perisa mocha. Lebihkan titisan mngikut citarasa.
2. COFFEE NUT FINGER
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 100gm mentega
- 1/2 sudu makan shortening
- 50gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen kopi
- 1 biji kuning telur
Bahan B :
- 110gm tepung gandum
- 25gm nestum
- 1 sudu teh nutella
- 35gm tepung ubi
- 20gm serbuk badam
Bahan hiasan:
- Coklat gelap
- Badam (nibs) (dipanggang terlebih dahulu)
CARA MEMASAK :
1. Satukan mentega, shortening dan gula kastor. Pukul sebati bahan tersebut dengan menggunakan kelajuan paling rendah.
2. Setelah sebati masukkan telur dan esen coffee.
3. Masukkan semua bahan B dan dengan menggunakan tangan gaul sebati hingga membentuk doh.
4. Canaikan doh tersebut dan terap mengikut bentuk yang disukai.
5. Bakar selama 20-25minit pada suhu 160 darjah Celcius.
6. Cairkan coklat gelap, biskut yang telah sejuk dicelupkan ke dalam coklat tersebut dan terus digaulkan dengan badam nibs.
Saiz hidangan : 7-10,anggaran 80 keping
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Badam bercoklat Nutella dengan campuran bijirin yang enak
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Coklat gelap dicairkan menggunakan kaedah double-boil.
3.ESPRESSO CHOC CHIP COOKIES
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 100gm mentega
- 1/2tbsp shortening
- 50gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen kopi
- 1 biji kuning telur
Bahan B :
- 110gm tepung gandum
- 25gm nestum
- 1 sudu nutella
- 35gm tepung ubi
- 20gm serbuk badam
Bahan hiasan:
- Coklat gelap
- Badam nibs (dipanggang terlebih dahulu)
CARA MEMASAK :
1. Satukan mentega, shortening dan gula kastor. Pukul sebati bahan tersebut dengan menggunakan kelajuan paling rendah. 2. 2. Setelah sebati masukkan telur dan esen kopi.
3. Masukkan semua bahan B dan dengan menggunakan tangan gaul sebati hingga membentuk doh.
4. Canaikan doh tersebut dan terap mengikut bentuk yang disukai.
5. Bakar selama 20-25minit pada suhu 160 darjah Celcius.
6. Cairkan coklat gelap, biskut yang telah sejuk dicelupkan kedalam coklat tersebut dan terus digaulkan dengan badam nibs.
Saiz hidangan : 7-10,anggaran 80 keping
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Badam bercoklat Nutella dengan campuran bijirin yang enak
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Lebih rangup bila badam dipanggang dulu.
RESIPI BISKUT KOPI : NORLIYANA HARUN, IG/FB : Dinda Delights
FOTO : NORLIYANA HARUN, Dinda Delights
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :