Ramai peminat fruit cheese tart. Nak membeli, boleh tahan harganya. Apa kata kita try buat sendiri? Kalau tengok langkah membuat, tak adalah susah sangat. Bolehlah cuba buat, insya-Allah jadi.
FRUIT CHEESE TART
BAHAN SHELL TART
125 gram marjerin
50 g gula aising
1/2 biji kuning telur ayam | gred A
1 sudu kecil esen vanila
5 gram susu penuh krim
1/2 sudu besar air sejuk | dari peti ais
250 gram tepung gandum
CARA MEMBUAT
1. Pukul marjerin dan gula aising sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, susu penuh krim, air sejuk dan tepung gandum.
3. Uli sebati adunan sehingga jadi doh.
4. Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm.
5. Buang lebihan doh di tepi acuan.
6. Cucuk bahagian tengah dengan garpu.
7. Buat sehingga habis adunan.
8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 minit.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Marble Klasik Lembut & Gebu Tanpa Guna Ovalette
Sedapnya Kek Marble ni. Nampak lembut dan moist kan? Istimewanya resipi ini ia tidak menggunakan ovalette. Ovalette berfungsi sebagai penstabil yang buat kek kita jadi naik, stabil dan tidak mudah jatuh bila dibakar atau dikukus. Hasilnya pun lembut dan gebu. Nak cuba? Saudari Ainna Rozimi ada kongsikan resipinya. Jom lihat cara-caranya.
CARA MASAK KEK MARBLE KLASIK TANPA GUNA OVALETTE
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan marjerin (beli online disini)
- 1 cawan gula halus (beli online disini)
- 2 cawan tepung gandum + 1 sudu teh baking powder – ayak
- 4 biji telur A
- 2 sudu besar susu pekat (beli online disini)
- 1 sudu teh esen vanilla (beli online disini)
- Pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
1. Putar gula dan marjerin menggunakan kelajuan laju (high speed) sampai adunan menjadi warna putih. Ini penting untuk dapatkan kek yang betul-betul gebu.
2. Bila adunan sudah kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar lagi sampai habis.
3. Seterusnya masukkan esen vanilla dan susu pekat manis. Putar sekejap sampai adunan menjadi sebati.
4. Tukar kelajuan mixer kepada sederhana (medium speed), masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sampai habis. Sebatikan.
5. Tuang adunan kek ke dalam loyang yang sudah dilapik baking paper atau ke dalam bekas aluminium. Jika suka, boleh corakan kek mengikut kreativiti anda.
6. Bakar pada suhu 160C untuk 20 minit pertama dan naikkan suhu 170C untuk 20 minit terakhir untuk dapatkan permukaan yang garing.
7. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing. Kalau tak nak bahagian atas kek garing, boleh rendahkan suhu dan tambah masa.
Kredit resipi & foto: Ainna Rozimi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Tumis Ikan Kembung. Lauk Simple Je Tapi Ramai Suka
Resipi Daging Bakar Rimau Menangis Sedap & Tak Guna Banyak Bahan.
“Daging Kena Rebus Dulu Baru Sedap”. Ini Cara Masak Daging Merah Sebijik Macam Kedai Siam
Resipi Burger Prosperity Homemade. Lengkap Dengan Cara Buat Patty Daging & Sos Padu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kek Minyak, Sedap Sungguh Makan Kek Lejen Ni
Kek minyak boleh juga dipanggil kek dulu-dulu. Maksudnya kategori kek lejen la sebab orang dulu selalu buat kek macam ni. Kek minyak selalu dibuat untuk raikan tetamu pada majlis rasmi di kawasan pedalaman. Misalnya ketika majlis bertunang ataupun majlis kahwin. Ketika hari raya pun kek minyak selaly jadi pilihan. Jom try buat.
KEK MINYAK PELANGI
.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
Resipi oleh Alin Danial dari Telegram KakiMakan Channel
Kek Batik Indulgence Melting Lembut, Sumpah Sedap
Korang mesti teruja dengan nikmat Kek batik indulgence ni. Tengok pun dah terliur. Bukan itu saja ,lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipnya.Bayangkan makan sambil pejam mata tanda sungguh nikmat. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati.
Kek Batik Indulgence
Bahan- bahan kek batik
450gm biskut marie (patah2kan) -BELI ONLINE DI SINI
250g butter –
1 cawan milo (110g) – BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g) – BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gm cream cheese
150ml whipping cream ( Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor – BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan coklat
300gm milk compound coins (beryls)- BELI ONLINE DI SINI
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambil air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
* Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. Sekeping biskut patahkan empat. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.
2. Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.
3. Butter dah cair, terus masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
4. Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.
5. Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie dan kacau sebati.
7. Pastikan semua tersalut.
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.
10. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.
11. Masukkan air gelatin dan gaul sehingga sebati.
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese .
13. Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ke tepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tip yang pertama. Panaskan whipping cream.
15. Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.
16. Cair macam ni.
17. Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun xpe.
21.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair
22. Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.
23. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tip nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.
24. Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.
Kredit: Ariana Sofia Ahmad
MENCARI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJADI RUMAH. JOM KLIK DI SINI.
Kek Tornado Chocolate Cheese Cake ‘Viral’ Yang Bikin Ketagih
https://www.rasa.my/kek-karamel-pelangi-kukus-lembut-di-tekak/