Buah kurma atau juga dipanggil tamar adalah makanan sunah yang paling popular. Walaupun kurma bukan makanan ruji di tanah air kita, namun buah ini mendapat perhatian apabila tibanya bukan Ramadan. Khasiat kurma bukan calang-calang. Dalam sebiji kurma terdapat 2 peratus protein, 2 peratus serat dan lebih 57 glukosa. Ini menunjukkan kurma mengandungi kandungan gula semula jadi yang tinggi. Kandungan gula dalam kurma akan ditukar menjadi tenaga serta merta apabila kita memakannya.
Inilah beza gula dalam kurma dengan gula dalam buah lain. Misalnya gula dalam tebu. Gula dalam tebu dikenali sebagao fraktosa yang bermaksud gula itu perlu dipecahkan terlebih dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa untuk diserap oleh tubuh sebagai tenaga.
PENTINGNYA TENAGA SEGERA
Atas sebab itulah, seseorang individu yang berpuasa disunatkan berbuka puasa dengan kurma sebelum mengambil makanan lain. Ini kerana selepas tidak makan dan minum selama 12 jam, seseorang itu memerlukan makanan yang menyumbang tenaga segera kepada tubuh untuk terus beribadat menunaikan solat maghrib dan tarawih yang mempunyai fadilatnya tersendiri.
Selain itu, sumbangan tenaga serta merta pada tubuh melalui buah kurma juga boleh membantu menghalang seseorang itu makan mengikut hawa nafsu yang lapar dan dahaga. Hal ini sekali gus mengelakkan kita makan berlebihan yang boleh menyebabkan tubuh lesu. Selalu berlaku kita makan banyak ketika berbuka puasa namun badan tetap lesu dan tidak bertenaga. Ini kerana kebanyakan makanan yang diambil ketika berbuka puasa adalah karbohidrat. Makanan yang mengandungi karbohidrat memerlukan masa untuk ditukarkan kepada tenaga. Jadi tanpa tenaga segera, memang badan akan terus lesu dan mengantuk.
Ads
MAKAN DENGAN KULITNYA
Potasium diperlukan untuk membantu sistem saraf. Selain kurma, potasium juga boleh diperoleh melalui susu dan yogurt. Namun jumlah potasium dalam susu dan yogurt tidak setinggi dalam kurma. Jadi, jika anda perlukan potasium dalam jumlah banyak, kurma adalah sumber terbaik.
Kurma perlu diambil dengan kulitnya untuk memperoleh serat yang diperlukan oleh tubuh. Kurma mengandungi serat yang tinggi. Khasiat daripada hal ini adalah untuk membantu proses pelawasan. Tanpa serat, badan tidak dapat memproses makanan yang dimakan dan membantu melawaskan. Selain itu, kurma mengandungi vitamin A dan C yang bagus untuk kesihatan badan.
BANTU MASALAH KESIHATAN
Ads
Individu yang mempunyai masalah hipertensi atau darah tinggi, elok makan kurma setiap hari. Dalam perubatan homeopati, ada yang menghasilkan serbuk daripada biji kurma untuk direndam dan diminum bagi membantu meredakan masalah kesihatan.
Kurma juga dikatakan boleh membantu masalah kesuburan sebagaimana buah tin yang juga tergolong dalam makanan sunah. Kurma boleh dimakan bersama madu, buah badam, gajus atau diolah menjadi pelbagai resipi enak. RASA berikan dua resipi enak daripada buah kurma untuk anda cuba.
KEPINGAN KURMA DAN KEKACANG
BAHAN-BAHAN
300 gram kurma dan kekacang (buang biji dan cencang halus)
1 cawan air
50 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
185 gram mentega (dadu kecil)
125 gram gula perang
1 biji telur
175 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikabonat
120 rolled oats
1 cawan kacang pistachio (cencang kasar)
Ads
CARA MEMASAK
1. Letakkan parchment paper di dalam loyang empat segi berukuran 2½cm x 16cm x 35cm dan minyakkan di sekeliling loyang.
2. Panaskan ketuhar kepada 195 darjah celcius.
3. Masukkan kurma, air, gula dan esen vanila ke dalam periuk kecil dan kacau di atas api serdehana untuk 10 -12 minit atau sehingga kurma menyerap cecair.
4. Sejukkan sebentar di bawah suhu bilik.
5. Putarkan mentega dan gula perang sehingga gebu. Pukul di dalam telur.
6. Gaulkan tepung naik sendiri, soda bikabonat, rolled oats dan kacang pistachio sehingga rata.
7. Campurkan separuh daripada adunan ke dalam loyang, kemudian gunakan bahagian belakang sudu besi dan tekan adunan perlahan sehingga adunan padat dan menjadi sama rata.
8. Taburkan kacang pistachio di atas adunan dan lapiskan pula di atas adunan kacang pistachio dengan campuran kurma dengan berhati-hati.
9. Kemdian taburkan baki kacang pistachio, dan akhiri dengan meletakkan baki adunan diatas campuran kurma dan kacang sehingga ditutupi sepenuhnya.
10. Bakar di dalam ketuhar pada 175 darjah celcius untuk 35 minit. Sejukkan di dalam loyang. Potong empat segi dan hidang panas atau sejuk.
KEK KURMA LEMBAP
BAHAN-BAHAN
21 biji kurma (dibuang biji, dihiris/dadu dan digaul dengan sesudu tepung untuk elak melekat)
300 gram tepung gandum
**1 sudu kecil soda bikarbonat
**150 gram gula perang
3/4 cawan gula putih
1/2 sk garam
250 gram mentega
1/4 cawan air
4 biji telur saiz B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK
1. Ayak bahan ** dan ketepikan.
2. Panaskan gula putih, gula perang dan air sehingga gula cair dan keperangan. Masukkan mentega dan garam. Kacau hingga semua cair sepenuhnya kemudian masukkan kurma. Kacau sebati. Biarkan didih seketika (sehingga naik bau karamel), kemudian tutup api.
3. Sementara itu, bolehlah panaskan pengukus.
4. Masukkan bahan ayak ke dalam adunan gula tadi (masih panas suam) sedikit demi sedikit sambil kaup balik.
5. Dalam bekas lain, pukul telur dan masukkan esen vanila. Tuang ke dalam adunan tadi. Kaup balik lagi sehingga semua sebati. Jangan putar atau pukul dengan kuat. Cukup sekadar adunan sebati.
6. Tuang dalam loyang yang sudah digris dengan mentega.
7. Pastikan air pengukus sudah mendidih, barulah masuk dalam pengukus. Kukus selama sejam (api besar) atau sehingga masak. Jangan kerap buka penutup kukus untuk elak air jatuh atas kek. Buka selepas 1 jam. Kek pun akan naik elok dan cukup masak.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Teringin pula dan merasa kek buah buatan sendiri. Kalau beli pun tidak memenuhi cita rasa.Resipi kek buah ada pelbagai. Ini antara yang min kongsikan untuk korang cuba.
Bahan A
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
250g (1buku) butter
500g mix fruit
– panaskan gula dlm kuali hingga berwarna perang gelap (guna api kecil)
– masukkan air panas perlahan2 dan masak semula hingga gula larut.
– masukkan butter dan kacau hingga butter cair.
– masuk pula mix fruit,masak hingga mendidih
angkat dan biarkan sejuk.
Bahan B
325gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan) -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh soda bikarbonat-BELI ONLINE DI SINI
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (jika suka)
– ayak bahan2 3 kali
– masukkan ke dalam adunan A sikit-sikit sambil dikacau hingga rata.
Bahan C
3 biji telur gred A
1 sudu teh perisa oren
Cara memasak:
1.Pukul telur hingga kembang berbuih,masuk dlm adunan tadi dan kacau hingga rata.
2.Boleh tambah 2 sudu besar sunquick jika suka.
3.Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan dialas baking paper. (jika guna acuan plastik,sapu minyak sahaja)
4.Tutup loyang dengan plastik atau aluminium foil supaya wap dr penutup kukusan tak jatuh atas kek.
5.Pastikan air kukusan sudah mendidih baru kukus kek.
6.Kukus kek selama 2 jam.
7.Sejam yang pertama kukus guna api sederhana,sejam yang kedua guna api kecil.
8.Tunggu sejuk baru potong.
Kredit: Maz Abdul
ADA YANG NAK MENUKAR PERIUK KUKUS BARU? BOLEH BELI DI SINI.
Kek Buah Kukus memang enak namun tidak ramai yang sanggup nak buat kerana menyangka kek ini susah untuk dibuat serta waktu memasaknya yang lama. Nak buat kek ni tak susah pun. Bahan-bahannya sangat ringkas dan mudah didapati. Salah satu resipi yang boleh dicuba adalah resipi perkongsian saudari Syara Fina ni.
KEK BUAH MOIST ( KUKUS 4-5 JAM)
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
320gm gula pasir
60ml air panas
500gm buah campur kering (mix fruits)
3 biji telur gred A
350gm tepung gandum
*1 sudu kecil cream of tartar
*2 sudu kecil soda bikarbonat
*1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg (tak letak pun tak apa, tapi lagi sedap kalau letak)
*1 sudu kecil esen vanila
*1 sudu kecil sunquick
CARA MEMASAK:
1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Kemudian masukkan mentega. Kacau hingga cair.
2. Kemudian masukkan buah campur. Kacau sebati dan sampai buah campur meletup kecil, biarkan mendidih.
4. Ayak bahan-bahan yang bertanda (*). Masukkan ke dalam adunan buah campur tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
5. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan esen vanilla sehingga kembang dan masukkan perlahan-lahan ke dalam adunan kek. Gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
6. Alas loyang 7×7 dengan kertas baking. Sapukan mentega di sekeliling loyang dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.
7. Tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 4-5 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan.
8. Lagi lama kukus, lagi tahan lama kek buah moist. Potong kek bila betul-betul sejuk.
Info: Lagi lama tempoh penyimpanan kek, lagi sedap rasanya. Tempoh ketahanan kek hampir 1 bulan jika simpan dalam peti sejuk. Jika simpan dalam suhu bilik, kek ini mampu bertahan selama 2 minggu. Untuk menikmatinya, keluarkan seketika kek buah dari peti sejuk kemudian potong macam biasa. Kek kekal moist dan sedap!
Minat membakar kek ini tidak ada pada semua orang. Kalau sudah jadi minat, boleh dikata tiap hari ada saja kek yang mahu cuba dibuat. Membakar kek pun kenalah ada ilmu supaya kek yang dibuat, bila dimakan tidak lah teruk sangat rasanya. Contohnya pemilihan ketuhar dan tahap kepanasan nya perlu diambil kira agar pembakaran kek gebu seperti mana yang diinginkan. Buat yang mahu mencuba min kongsi resipi kek mudah untuk dicuba. Ada yang dibakar guna ketuhar dan paling ringkas guna pemanggang ajaib.
KEK COKLAT MOUSSE SIMPLE
BAHAN-BAHAN
BAHAN KERING
• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1 cawan serbuk koko
• 2 sudu baking powder
• 1 sudu soda bikarbonat
BAHAN BASAH
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan minyak
• 3 biji telur gred A
• 1 sudu esen vanila
• 1 cawan susu cair
CARA-CARA
1. Ayak bahan kering dan ketepikan
2. Pukul bahan basah hingga sebati kecuali susu.
3. Setelah sebati masukkan separuh bahan kering dan pukul sekejap.
4. Masukkan pula susu cair dan pukul sebati.
5. Masukkan baki bahan kering dan pukul sebati (tak perlu pukul lama)
6. Tuang dalam acuan dan bakar. Boleh bakar sekali dan potong jadi 3 bahagian atau bakar secara berasingan hingga masak. (Suhu bergantung dengan oven masing-masing)
CARA-CARA
1. Cairkan coklat masak, susu cair dan marjerin dengan api perlahan. Ketepikan dan biar hingga sejuk sedikit.
2. Campur gelatin dan air biarkan 2-3 minit dan cairkan secara double boiled.
3. Kaup balik campuran coklat dalam whip cream dan masukkan gelatin. Kacau sebati dan bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Susun lapisan pertama kek di bahagian bawah loyang(loyang springfom) Tuang sebahagian coklat mousse dan ratakan
5. Susun pula lapisan kedua kek dan diikuti lapisan kedua coklat mousse
6. Susun lapisan kek yang terakhir dan bungkus dengan plastik wrap. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam
7. Bila dah set tuangkan coklat ganache di bahagian atas kek atau hias ikut suka
8. Siap untuk dihidang.
Campurkan telur dan tepung. Putar pada kelajuan tinggi selama 7-8 minit.
Perlahankan kelajuan, kemudian masukkan air dan esen vanilla.
Seterusnya, masukkan minyak jagung dan gaul sebentar.
Asingkan kepada lima bahagian untuk lima warna (ungu, biru, kuning, oren dan merah).
Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
Setelah masak, sejukkan di atas redai.
Untuk menyediakan krim mentega. Pukul mentega sehingga kembang pada kelajuan tinggi.
Campurkan esen vanilla dan susu pekat manis. Pukul hingga sebati.
Kemudian masukkan gula aising, gaul sebati pada kelajuan tinggi selama lima minit.
Cara untuk melapis. Letakkan lapisan ungu dan ratakan krim mentega di atasnya, seterusnya gunakan cara melapisan yang sama untuk warna biru, kuning, oren dan merah.
Akhir sekali ratakan krim mentega pada seluruh permukaan dan di sekeliling kek.
Hias ikut cita rasa anda.
Info Chef: Bahan hiasan dan warna lapisan ikut cita rasa anda atau permintaan anak-anak.
KEK KEJU OREO (TANPA BAKAR)
BAHAN-BAHAN:
250gm yogurt perisa asli
250g krim keju (cream cheese)
2 ½ sudu kecil gelatin
100ml air
75gm gula kastor
200gm biskut oreo ] hancurkan halus-halus
80gm mentega ] cairkan
40gm biskut oreo ] pecah-pecahkan kasar
Sedikit biskut Oreo untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Biskut oreo halus disatukan dengan mentega. Tuang dan padatkan pada permukaan bawah loyang springform bersaiz 7 inci diameter.
Gelatin dimasukkan ke dalam air. Kacau dan biarkan selama 5 minit. Panaskan menggunakan teknik ‘double-boil’ sehingga cair dan lut sinar. Ketepikan.
Pukul krim keju dan gula hingga sebati. Masukkan yogurt dan gelatin. Tambah dengan Oreo yang dipecah-pecahkan kasar. Kacau dengan menggunakan spatula.
Tuangkan ke dalam loyang, hias dengan biskut oreo di bahagian atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam.
Resipi Udang Sambal Kantan yang padu, beraroma dan menggoda selera! Gabungan udang galah segar, bunga kantan, dan kuah sambal pekat menjadikan hidangan ini lauk kampung yang wajib dicuba.