Sedapnya Cekodok Jejari Kentang. Di musim PKPB macam sekarang ni, anak-anak pastinya asyik nak makan je. Jadi bolehlah cuba buat kudapan mudah ni untuk minum petang. Kalau buat dan masa menonoton tv pun best. Bahan-bahan sangat mudah dan boleh dipelbagaikan ikut bahan mentah yang ada di dalam peti sejuk. Bestkan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Eyda Rohaidah ni. Pasti puas hati.
CARA MASAK CEKODOK JEJARI KENTANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji ubi kentang – kupas kulit
- Tepung gandum secukupnya
- Sedikit serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- 1 biji bawang merah – hiris halus
- Cili padi secukupnya – jika suka pedas
- Daun kucai dan tauge – jika suka, boleh masukkan.
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Sagat ubi kentang halus-halus. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian.
2. Masukkan tepung gandum secukupnya ( jangan terlalu banyak), serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga tambahkan sebiji telur.
3. Gaul semua bahan hingga rata. Air jangan letak banyak. Cukup sekadar secukupnya sahaja.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali dan goreng adunan cekodok tadi hingga berwarna keemasan.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Eyda Rohaidah
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
https://www.rasa.my/resipi-agar-agar-santan-pandan-paling-mudah/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Aneka Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…
Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
Buat Bebola Tauhu Salut Dengan Serbuk Roti, Memang Tak Cukup Satu
Dari melayan mata yang asyik nak terkatup ni baik bangun buat sesuatu.Ada peminat tauhu kat sini? Dah biasa buat begedil atau tauhu berlauk kali ni kita buat bebola pula. Best layan hujan-hujan macam ni. Pasti tak cukup sebiji, cicah pula dengan sos tak sedar habis sepinggan.
BEBOLA TAUHU / TOFU BALLS
Bahan-bahan:
1 tiub tauhu telur (hancurkan)
200gm daging ayam kisar
3 sudu besar daun bawang/sup/sayur (dadu halus)
2 sudu besar serbuk roti @ bread crumb-BELI ONLINE DI SINI
Sedikit garam #zida2004
Sedikit serbuk lada hitam/sulah-BELI ONLINE DI SINI
1 biji telur
Serbuk roti untuk salutan
Cara memasak:
1.Campurkan tauhu, ayam kisar, daun bawang,daun sup,sayur, serbuk roti, garam dan serbuk lada. Gaul sebati.
2.Bahagikan kepada doh-doh kecil. Kepal-kepalkan dan bentukkan membulat. Tidak apa jika ia melekat dan bentuk tidak cantik, boleh dibentuk ketika disalut dengan serbuk roti nanti.
3.Dalam mangkuk lain, pecahkan telur dan pukul sedikit. Dalam pinggan sediakan serbuk roti untuk salutan.
4.Rendam/celupkan doh bebola tadi ke dalam telur, kemudian salutkan dengan serbuk roti. Golek-golekkan doh sambil dibentuk menjadi bentuk bebola jika awalnya bentuk kurang cantik.
5.Gorengkan doh bebola dengan minyak yang panas dan api sederhana sehingga perang keemasan. Toskan lebihan minyak. Boleh dihidangkan bersama sos cili ataupun mayonis. Siap untuk dihidang.
Kredit: #norfazidagda
Resipi Chicken Nugget Stick. Snek Sedap & Mudah Untuk Anak-Anak
Buat Keropok Homemade Guna Lebihan Nasi Sejuk. Sedap & Memang Jadi
Kebab Ikan Comel, Resipi Ringkas Dan Mudah Untuk Anak Yang Tak Suka Sayur!
Anak yang jenis susah nak makan sayur sangat memeningkan kepala ibu-ibu. Banyak perkara perlu difikirkan untuk mengambil hati anak untuk makan masakan kita, disamping dapat makan makanan seimbang dan berkhasiat.
Puan Azlinda Azman berkongsi resipi cara masakan ringkas, mudah dan sedap untuk si kecil menikmatinya. Jom lihat apa bahan yang ada dalam resipi ini yang membuatkan anak puan ini tertarik?
Tak dan mummy nak makan sama. Sedaplah tu..terus bebudak ni, makan brokoli tu ha ! Kata mereka ..macam satay hehehe.
RESIPI KEBAB IKAN COMEL
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 130 gram ikan dory / ayam
- 5 biji tomato ceri (belah 2)
- 10 kuntum brokoli (di dicelur)
- 1 sudu besar kicap manis
- 1/2 sudu sos plum
- 1 sudu besar Minyak jagung (untuk menggoreng)
- Salad (perhiasan)
- Garam (untuk anak bawah 2 tahun tidak di digalakkan)
- Lidi
BAHAN SOS PENCICAH:
- 3 sudu besar Dumex Dugro
- 2 sudu besar Thousand islands
- 2 sudu besar Air suam
- Sedikit garam
- Sedikit lada sulah (jika suka)
CARA-CARA:
1. Perapkan brokoli, ikan /ayam / tomato dengan sos plum, kicap dan sedikit garam selama 10minit.
2. Cucukkan bahan perapan dengan lidi.
3. Goreng dalan pan berisi minyak.
4. Nampak kekuningan. Terus angkat.
Boleh juga gril bahan di atas.
Siap ! Dalam masa 15 minit je anak-anak dah dapat makan makanan yang berkhasiat. Sayur juga boleh di tukar mengikut kegemaran anak-anak.
Jom cuba!
Kongsi resipi: Azlinda Azman