Resipi kek batik marie yang digemari ramai, kanak-kanak pun suka. Mudah dan senang menggunakan biskut marie resipi ini memberi penambahan rasa mewah rasa coklat ganache di atas kek menjadikan kek lebih cantik dan menyelerakan. Terasa coklatnya sesuai di buat pada hari raya. Selamat mencuba!
RESIPI KEK BATIK MARIE TOPPING CHOCLATE GANACHE
BAHAN A
2 pek biskut Marie (300g)
250g Buttercup
1 tin susu pekat
1 cawan air masak
6 sudu besar serbuk koko
14 sudu besar milo
Telur 2 biji
BAHAN B (Topping/choc ganache)
Ads
1 cawan Whipping cream Anchor UHT
100 gram Choc compound
100 gram Dark Choc
1 sudu besar butter
CARA MEMASAK:
1. Cairkan terlebih dahulu buttercup. Sy guna kuali jer senang nak kaup balik. Bila butter dah separa cair. Tutup api. Masukkan Milo. Serbuk koko dan telur. Kemudian kacau2 smpi sebati. Terutamanya telur. Dah sebati pasang api blk. Kemudian masukkan susu sedikit. Selang seli dgn air. Bila adunan dah likat. Dan keluar buih2 maknanya adunan dah masak. Tutup api. Masukkan biskut marie. Dan kaup balik. Smpi sekata.
2. Tuang biskut marie dlm loyang 10 inci. Lapik loyang dgn plastik.Atau guna loyang yg terbuka bawahnya. Sy lapikkan pakai plastik bekas biskut marie tu. Lebihkan kiri kanan. Supaya mudah nak tarik keluar nanti. Tekan2 adunan biskut marie smpi rata. Sejukkan.
3. Sementara adunan tu sejuk buat choc ganache. Guna kaedah double boiler. Panaskan air dahulu. Kemudian tuang 1 cawan whipping cream dlm bekas lain. Letakkan atas air yg dipanaskan (kaedah double boiled). Kacau2 smpi rasa suam masukkan choc. Kacau smpi cair dan sekata semua choc. Kemudian masukkan butter. Kacau lg. Siap. Tutup api. Angkat. Sejukkan 30min.
4. Kemudian tuang atas kek batik td. Dan simpan peti sekurang2 nya 6jam utk dptkan hasil choc yg cantik di atas dan mudah di potong.
Ads
Selamat mencuba semua.. Resepi ni adalah resepi sy sendiri yg sy olah sendiri. Doakan semoga rezeki sy trs dimurahkan.
Untuk elakkan adunan hangit, pastikan gunakan api yang kecil sahaja. Api yang kuat juga boleh menyebabkan kek batik menjadi kering dan tidak sedap
Adalah lebih baik jika digunakan non-stick pan, supaya adunan tak melekat.
Semasa memasukkan milo dan serbuk koko ke dalam butter yang separa cair, masukkan sedikit demi sedikit supaya mudah untuk dikacau hingga sebati. Jika dimasukkan banyak sekaligus, dikhuatiri adunan akan berketul dan akan memakan masa pula untuk membuatkan ianya sebati.
Untuk memastikan adunan betul-betul sebati, boleh menggunakan ‘hand wisk’ yang akan mempercepatkan kerja anda.
Pastikan biskut marie dipatah-patahkan sebelum dimasukkan ke dalam kuali. Ini akan mempercepatkan proses meratakan adunan dan biskut marie itu.
Gunakan peralatan yang mempunyai permukaan rata semasa menekan dan memampatkan kek batik untuk memastikan kek batik anda kelihatan menarik.
Semasa menggunakan kaedah double-boiler untuk mencairkan coklat, pastikan bekas atas menutupi sepenuhnya bukaan periuk di bawah untuk mengelakkan stim daripada keluar.
Untuk melihat lebih lanjut kaedah double-boiler, bolehlah menonton video di bawah ini:
https://youtu.be/A1YE4Ngc0H4
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Resipi Nasi Goreng Ikan Masin perkongsian saudari Har Ryea ni sangat ringkas sahaja namun rasanya sangat sedap dan membuka selera. Biasanya menu begini dibeli di kedai-kedai makan Thailand. Tapi sebenarnya mudah sahaja andai masak sendiri di rumah. Lebih jimat dan tentunya terjamin dari segi kebersihan. Terasa nak cuba resipi ni? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hijau sampai sedikit layu dan naik bau. 2. Masukkan fishball. Goreng sekejap. 3. Ketepikan bahan-bahan tumis tadi di sisi kuali, goreng ikan masin jeruk. Jangan goreng lama sangat kerana ikan masin jeruk mudah hancur. 4. Pecah-pecahkan sikit ikan masin kemudian masukkan telur. 5. Kecilkan api sedikit untuk biarkan telur masak. Kemudian pecah-pecahkan telur tadi. 6. Masukkan nasi dan gaul rata. 7. Kemudian masukkan sedikit sos ikan dan lada sulah. Kacau rata. 8. Rasa nasi untuk tengok jika perlu tambah garam atau ajinomoto kerana ikan masin sudah memberikan rasa pada nasi. Jika tidak perlu, abaikan. Ubah suai ikut selera masing-masing. 9. Kacau sampai nasi goreng berwap. Nasi Goreng Ikan Masin sedia untuk dinikmati.
Sardin antara makanan dalam tin yang menjadi kegemaran ramai. Tapi anda pernah tak terfikir untuk buat sendiri secara homemade sardin seperti yang dijual dalam tin tu? Serius memang tak susah kalau nak buat. Anda boleh cuba buat sendiri stok sardin untuk hidangan ahli keluarga. Sekali cuba, pasti anda akan jarang beli sardin tin dah lepas ni.
Setelah sardin masak, sejukkan sardin betul-betukl. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam peti sejuk (boleh di frozenkan juga) selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet
BAHAN-BAHAN:
5-6 ekor ikan sardin segar (bersihkan buang kepala & ekor)
2 biji tomato ranum
2 labu bawang besar merah
4 ulas bawang putih
1 cawan tomato purée
1/2 cawan sos tomato
1 cawan air + secukupnya
Garam & gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bawang besar, bawang putih dan tomato dikisar halus.
2. Dalam periuk, panaskan sesudu makan minyak lalu tumis bahan kisar beberapa minit.
3. Masukkan tomato purée dan sos tomato. Tambah air dalam secawan.
4. Masukkan ikan dan tenggelamkan dalam kuah.
5. Tambah garam dan gula secukupnya.
INFO CHEF:
Jika selepas 60 minit ikan belum cukup lembut, boleh tambah masak 30 minit lagi. Tambah sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat.
Kalau guna periuk biasa pun boleh cuma kena selalu kacau supaya ikan tak melekat dan kena jaga api. Guna api yang tak terlalu besar. Masa memasaknya pun lebih kurang sejam lebih bergantung kepada kuantiti ikan.
Setelah sardin masak, sejukkan sardin betul-betukl. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam petisejuk (boleh di frozenkan juga) selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet.
Kalau simpan dalam freezer, letakkan dalam bekas yang kecik (portion untuk sekali masak).
Kredit gambar & resipi sepenuhnya : Chef Sue M. Arukin
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...