Ramai juga beranggapan daging kambing mengandungi kolesterol yang tinggi lantas membuat badan terasa panas. Namun sebenarnya daging kambing mempunyai pelbagai manfaat. Kambing mengandungi paras kolesterol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging lain. Buat yang menggemari daging kambing ia boleh dipelbagaikan menu masakan.

Anda boleh cuba resipi daging kambing masak pasamah, menurut Zakuan resipi ini diajar kepadanya oleh arwah tok. Mudahhh jaa masakkk pejam mata pon boley aihhhbb

Bahan-bahan
Kambing 2 kilo
Rempah daging cap babas
Cili kering 10 tangkai*
Bawang besaq 5 biji*
Bawang kecik 10 *
Bawang putih 1 labu*
Halia 1 inci cikit*
Kas2 serbuk(1 sudu)
Gula melaka
Kerisik
Daun sup
Bawang bulat

Cara memasak:

1.Goreng ke semua bahan2 yang wan tanda*sampai kuning, dah goreng bagi sejuk baru kisar bahan2 ini

2.Kemudian ambik bahan2 yang dikisar dan tuang dlm kuali. Masukkan rempah dan kambing masak bagi naik wangi dalam masa 20 minit.

3.Bila dah naik minyak dan wangi..masukkan kerisik,gula melaka,garam dan air 1 cawan sikit,masak dalam 5 minit masukkan daun sup n bawang bulat dalam 3 minit dah boleh makan

Credit : Zakuan Laris P
#mahn