Jika ada lebihan nasi yang dimasak, usah dibuang. Apa kata kita olahkan menjadi cucur ikan bilis nasi pula. Mudah saja membuatnya.
Resipi perkongsian daripada Jaja Noriza ini memang menarik. Elok saja membulat cucurnya dan lembut je isi di dalamnya. Rangup pula di luarnya. Ada bahan rahsia rupa-rupanya.
Cicah pula dengan sos cili atau sambal tumis. Memang padu! Tak sedar, sebiji demi sebiji habis dimakan.
Campurkan bawang, tauge, daun kucai, daun bawang, nasi, telur dan ikan bilis di dalam mangkuk dan gaul sebati.
Kemudian, tambahkan tepung gandum dan gaulkan lagi. Campurkan sedikit air jika adunan terlalu pekat.
Masukkan garam, serbuk kunyit dan baking powder secukupnya. Kacau sebati. Adunan tak boleh cair, nanti cucur kita leper. Mesti pekat seperti di dalam gambar di bawah.
Panaskan minyak dan kemudian ceduk adunan guna jari-jemari sahaja untuk memudahkan dapat bentuk bulat-bulat.
Goreng sehingga garing dan angkat.
Sedia untuk dihidangkan.
NOTA:
Ads
Jika tak gunakan baking powder pun tak apa, janji adunan pekat.
Pastikan adunan pekat supaya dapat cucur yang bulat. Jika terlebih atau terkurang, tambahkan saja tepung atau air, janji adunan pekat.
Adakala, boleh letakkan juga 2 sudu besar marjerin dalam adunan. Cucur akan jadi rangup di luar dan lembut di dalam.
Cicah dengan sos cili atau sambal tumis. Memang sedap.
Rupanya sedap juga nenas goreng viral ni. Sekarang memang tengah viral dekat kelantan “nenas goreng viral” disebabkannya kena beratur panjang untuk mrasai kenikmatan nenas goreng viral, Daripada beratur panjang, lebih baik goreng sendiri di rumah. Lagi puas makan.
Bahan-bahan bancuhan tepung:
2 cawan tepung beras ( cawan teh) 2 sudu tepung jagung 1 sudu air bancuhan air kapur 1 biji telur Sedikit gula Sedikit garam Air jangan terlalu banyak Pewarna kuning telur
Cara membuat:
1. Campurkan tepung beras dan tepung jagung.
2. Letakkan air bancuhan air kapur.
3. Kemudian masukkan telur.
4. Masukkan sedikit garam dan gula.
5. Kemudian masukkan air tetapi jangan terlalu banyak.
6. Masukkan pewarna kuning telur.
7. Masuk nenas pada bancuhan dan sedia untuk digoreng.
Kredit : Hanita Muhamad
ANDA SEDANG MENCARI AIR FRYER? KLIK DI SINI.ADA BANYAK PILIHAN UNTUK ANDA.
Cendawan tiram goreng garing , selain boleh dijadikan lauk-pauk untuk makan dengan nasi, boleh juga dijadikan snek dimakan begitu saja. Selain cendawan tiram, boleh juga guna cendawan enoki/eringi/cendawan kukur/sisir. Lain2 jenis cendawan macam kurang sesuai tapi tak salah kalau nak cuba.
Kata empunya resipi Sue M Arukin ,“Selagi ada bahan-bahan mentah di rumah, kita gunakan semaksima mungkin sebelum keluar top up yang baru. Elakkan pembaziran ya!
Buka almari ingredients ada lagi setengah kilo pulut siam beli di Pekan Rabu Alor Star bulan february lepas. Jenguk di freezer, ada lagi sekilo daging. Rempah ratus semua ada. Maka kita jodohkan lah semua benda tu.”
Jom follow resipi Sue M. Arukin ini
1. CENDAWAN GORENG GARING
BAHAN-BAHAN :
500gram cendawan tiram ~ bersihkan & siat2
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam halus
1 sudu teh lada sulah
Tepung beras secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pastikan cendawan tak berair. Perah sikit cendawan setelah dicuci dan siat kemudian toskan. 2. Satukan rempah kari daging, serbuk kunyit, garam & lada sulah dengan cendawan yang dah disiat lalu gaul rata. Biarkan setengah jam. 3. Tabur tepung beras secukupnya ke atas cendawan dan gaul rata. Pastikan tepung menyaluti cendawan sepenuhnya. Kalau masih ada air pada cendawan, perah dulu cendawan sebelum tabur tepung. 4. Panaskan minyak yang agak banyak dalam kuali, goreng cendawan hingga garing. Enjoy! ❤️❤️ #cendawangorenggaring
*jangan goreng terlalu banyak pada satu-satu masa sebab nanti cendawan susah garing.
2. DAGING BEREMPAH SUE’s STYLE
BAHAN -BAHAN :
1 kg daging lembu/kambing – hiris nipis
1 liter santan
1/2 cawan kerisek
2 sudu makan gula kabung
5 sudu makan rempah kari daging
3 sudu makan rempah Auntie Sue*
4 sudu makan cili kisar
10 biji bawang merah – kisar
4 ulas bawang putih – kisar
1/2 inci halia – kisar
3 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Daging dihiris nipis dan cuci bersih. Toskan. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah Auntie Sue ke dalam daging lalu gaul dan perap sejam atau lebih (semalaman pun boleh). 2. Di dalam kuali besar, panaskan setengah cawan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan cili kisar hingga naik bau. Masukkan daun kari. 3. Masukkan daging yang dah diperap ke dalam kuali lalu sebatikan. 4. Tuang separuh santan ke dalam kuali lalu didihkan daging (tutup kuali) hingga daging 3/4 empuk. 5. Tuang separuh lagi santan, gula kabung dan kerisek ke dalam kuali. Didihkan lagi hingga daging benar-benar empuk dan lembut (guna api kecil sahaja). Jika daging belum empuk dan kuah semakin kering, boleh tambah sedikit air (secukupnya saja). 6. Tambah garam secukup rasa. Enjoy!💕💕
*Rempah Auntie Sue: 1 batang kulit kayu manis + 4 kuntum bunga lawang + 4 biji buah pelaga + 1 sudu teh jintan manis + 1 sudu teh jintan putih + 1 sudu teh ketumbar. Sangai semua bahan lalu kisar halus. Boleh buat lebih (gandakan amount) dan simpan dalam bekas kedap udara. Boleh tahan hingga 6 bulan.
**Selain pulut kuning, boleh juga dimakan dengan ketupat, lemang dan lain2.
Cucur telur ni mudah sangat dibuat. Yang penting doh luarnya rangup dan sedap. Intinya pulak sangat murah kosnya.
Cukup dengan telur, bawang, cili merah kucai dan daun bawang, ringkas aje ramuannya. Tak payah daging atau ayam. telur aje sudah memadai. Boleh berjimat bahan dapur, jadi taklah kerap keluar rumah beli keperluan. Ingat, duduk rumah elok-elok.
CUCUR TELUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh : 200gm tepung gndum 25gm mentega 1 biji Secubit garam 1/4cawan air
Bahan inti : 2 biji telur 2 biji bawang dhiris* 2 biji cili merah dihiris* Daun kucai secukupnya Daun bawang dipotong Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Gaul tepung,mentega,telur,garam sebati.Masukkn air sedikit-sedikit uli hingga x mlekat di tangan. 2. Bahagikan doh kepada 8 bahagian, sapukan mentega dan rehatkan doh.. 3. Panaskan kuali goreng bbahan bahan bertanda* hingga layu masukkn garam dan telur kacau hingga masak biar sejuk. 4. Leperkn doh letak inti n lipat sapu sekali lagi mntega…masa nak mngoreng tarik danleperkn sdkt doh..dah boleh goreng. . Selamat mencuba 😊 . Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal