Larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan sedikit sejuk. Putar cream cheese, whipping cream dan gula sehingga kembang. Masukkan jus lemon, esen vanilla dan larutan gelatin kemudian putar lagi sehingga sebati.
Masukkan pula chocolate rice/chocolate chip/ biskut Oreo yang telah dihancurkan dan gaul sekata.
Ads
Susun biskut cream crackers dalam loyang/bekas sehingga penuh. Tuangkan adunan cheese dan ratakan.
Susun selapis lagi biskut di atas cheese. Simpan ke dalam peti ais selama 2-3 jam.
Potong sandwich mengikut bentuk biskut cream crackers (segi empat) dan taburkan gula aising.
Labu lemak manis dahlah sedap kaya dengan anti oksidan. Bila dijadikan bahan ramuan dalam kek dan kuih muih memang terasa kelazatannya. Bukan main sedapnya.
Farisha Sofea dalam laman FBnya turut berkongsi inspirasi sajian dengan ramuan labu. Hasil kreativitinya terhasilah kek labu Ogura yang sedap dan gebu kejadiannya.
CARA MEMASAK :
1. Kacau kuning telur bersama sebiji telur sehingga sebati .
2. Masukkan Bahan Bahan A yang lain mengikut urutan dan aduk rata .
ketepikan seketika .
3. Didalam bekas lain , pukul putih telur sehingga berbuih kasar .
masukkan garam dan juga krim tartar .
4. Sambung pukul sehingga berbuih halus .
5. Masukkan pula gula kastor .
6. Masukkan secara berperingkat sebanyak tiga kali sambil dipukul sehingga adunan menjadi kental dan bertanduk .
ambil sedikit Bahan B dan masukkan ke dalam Bahan A tadi .
7. Kacau sebati .
8. Kemudian tuangkan ke semua adunan Bahan A ke dalam Bahan B .
9. Kaup balik adunan sehingga sebati .
10. Jangan terlebih kaup . Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di alas dengan kertas pembakar .
panaskan oven .
11. Bakar menggunakan kaedah water bath pada suhu 180C selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing .
Di musim PKP yang panjang ini luangkan masa untuk mencuba resipi kek yang baru. Kalau buat kek kukus hasilnya lebih lembab, padat dan gebu.
Jadi ceriakan ahli keluarga dengan mencuba 3 sajian kek kukus ini dari Norbaini Rahwi yang juga penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini”, terbitan Alaf 21 dengan tiga lagi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji telur
200 gm gula kastor
1 sudu makan ovalet
Bahan B :
200 gm tepung gandum | diayak
40 gm susu tepung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan C :
200 gm mentega
2 ½ sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil pes mocha
200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
Serbuk koko untuk di tabur
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan 4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha. 5. Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata. 6. Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit. 7. Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit. 8. Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya Anggaran kos: RM 25
INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.
2.KEK KUKUS PRUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
50 gm gula perang
65 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B :
100 gm tepung gandum | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
80 gm mentega/marjerin
1 sudu makan susu pekat manis
15 biji buah prun yang telah dilenyekkan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan 4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan. 5. Campurkan semua bahan, gaul rata. 6 .Bahagian adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukusan. Ambil satu bahagian dan ratakan di dalam loyang dan susunkan prun, kemudian tuangkan baki 1 bahagian dan ratakan. 8. Kukuskan selama 25 minit atau sehingga masak. 9 .Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Resepi ini tidak terlalu manis, rasa buah prun berkhasiat Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Bahan-bahan seperti telur, gula dan ovelete hendaklah di pukul hingga kembang sekurang-kurangnya 8 ke 10 minit. Dan kemudian diperlahankan mesin pengadun selama 2 minit. Barulah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata. 6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata. 7. Panaskan periuk kukus, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit. 8 .Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping : 1.Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2.Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3.Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
Banyak khasiat nanas ni! Buah tropika ini kaya bromelain dan vitamin C yang membantu rawat sakit sendi, tekanan darah tinggi, kecantikan kulit serta tenaga dalaman.