Bagi menghasilkan hidangan roti, donut, apam dan sebagainya yis adalah bahan penting yang perlu disediakan. Kalau tiada bahan ini adunan mungkin tak naik.

Namun begitu ada juga keadaan dah letak yis, tapi adunan atau doh tetap tak menjadi. Salah satu penyebabnya adalah kerana yis yang digunakan tidak aktif atau pun yis sudah mati.

Sebab itu penting untuk kita uji dulu yis yang elok sebelum digunakan. Tapi ramai sebenarnya yang tak tahu cara menguji yis ini. Perkongsian berguna dari Erah Syahirah boleh kita praktikkan sebelum buat hidangan menggunakan yis.

Cara uji yis sebelum guna, yis kena aktif baru roti naik 

Saya ingin kongsi, cara saya uji yis. Kalau roti tak naik itu tanda yis dah mati. Jadi sebelum buat roti kita test dulu yis sama ada aktif atau tidak. Caranya dengan menggunakan sudu plastik.

IKLAN

 

IKLAN

Masukkan sudu plastik yang kering dalam paket yis. Jika yis melekat pada sudu plastik seperti gambar di bawah itu tandanya yis aktif dan boleh digunakan untuk buat hidangan roti, donut, pau dan sebagainya. Tapi jika yis tidak menunjukkan reaksi sebegitu, sebaiknya beli yis baru. 

IKLAN

 

Sumber:Erah Syahirah