Teringin pula nak makan kek yang tidak memuakkan. Kalau di zaman mak-mak kita dahulu kalau dapat merasai kek mentega dah cukup membahagiakan. Makan pula dengan air kopi panas, memang lengkap dan padu. Min pula teringin kek sunquick. perisa utamanya ialah pati minuman sunquick. Ada juga yang meletakkan parutan kulit limau. Untuk hasilkan kek sunquick yang tidak pahit, jangan parut kulit limau sehingga ke lapisan putih.
KEK SUNQUICK LEMBAB
Bahan-bahan:
1 cawan@1 ketul @250gm buttercup (kalau nk guna majerin pun boleh)
1 cawan gula kastor (kalau x suka manis bleh guna 3/4 cawan je)
4 biji telur A
Esen vanilla
1/2 cawan sunquick( akak guna limau mandarin. mmg letak byak sbb x letak kulit lemon@limau. Boleh je nk kurangkan
1 1/2 cawan tpg gandum (ayak)
1/2 sd teh baking powder (ayak)
Hirisan limau sunkist (kalau x de x payah letak..kk pia just nk abiskan stok dlm peti)
Cara memasak:
1.Pukul gula dan buttercup hingga gebu
2.Perlahankan mixer
3.Masukkan telur satu persatu..pukul sebati
4.Masukkan esen vanila
5.Masukkan sunquick..pukul sebati
6.Tutup mixer..masukkan tepung sikit2
7.Kaup balik.je pakai spatula
8.Jgn terlebih gaul..nnti kek x lembab
(Kk pia guna loyang bulat 8")
9.Bakar suhu 160..170..agk2 45minit..1 jam..bergantung oven masing
#KALER OREN ORIGINAL YE..TANPA PEWARNA TIRUAN
Credit : Sofea Omar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3Menu Kari Ala Melayu Yang Boleh Dicuba.
Rempah ratus menjadi agen penambah perisa dan penyedap rasa masakan termasuklah dalam masakan Melayu. Ditambah pula dengan gabungan bahan mentah tempatan seperti santan dan daun kari, serai kunyit dan lengkuas dan cili, keenakan menjadi lebih terasa seperti dalam tiga menu lauk berasaskan kari yang RASA kongsikan ini.
KETAM KARI CILI
BAHAN-BAHAN:
- 3 ekor ketam | bersih dan potong dua
- 1 sudu makan rempah kari
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 biji bawang besar hiris
- 1 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
- 1 sudu makan air asam
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya| menumis dan meng
BAHAN KISAR:
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm halia muda
- 2 biji buah keras
- 1 batang serai
CARA MEMASAK:
- Gaulkan ketam dengan garam dan serbuk kunyit, ketepikan.
- Panaskan minyak, goreng ketam hingga kemerahan kulitnya. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan air asam, kacau rata.
- Setelah pecah minyak, masukkan ketam yang telah digoreng, gaul rata, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup api, ketam sedia dihidang panas-panas
KARI DAGING TETEL BERSAMA NANGKA MUDA
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging tetel | potong kecil dan rebus hingga empuk
- 300gm nangka muda | potong dadu dan rebus empuk
- 1 litter santan kelapa
- 3 sudu makan rempah kari daging
- 2 sudu makan pes cili
- 1 sudu teh serbuk cili
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu makan minyak masak
- 2 batang serai | titik
- 3cm lengkuas | titik
BAHAN REMPAH PENUMIS:
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
BAHAN KISAR:
- 8 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3cm halia
- 2cm lengkuas
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan rempah penumis hingga wangi.
- Kemudian masukkan bahan kisar kacau lagi.
- Setelah pecah minyak, masukkan campuran rempah gulai dengan serbuk cili yanag dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata.
- Setelah garing masukkan daging yang telah direbus tadi, gaul rata dan masukkan santan.
- Tambahkan sera, lengkuas dan asam gelugor.
- Biarkan gulai terus mereneh di atas dapur.
- Apabila daging empuk, masukkan nangka.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Setelah cukup masak, tutup api dan gulai sedia dihidangkan.
KARI MAMAK IKAN JENAHAK
BAHAN-BAHAN:
- 1kg ikan Jenahak
- 4 sudu makan rempah kari ikan
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 sudu makan halba campur
- 1/2cawan air asam Jawa
- 250ml santan kotak
- 8 ulas bawang merah | hiris
- 5 ulas bawang putih | hiris
- 3cm halia muda | hiris memanjang
- 1 tangkai daun kari
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
BAHAN ISIAN:
- 5 biji bendi
- 2 biji terung panjang
- 2 biji tomato
- 2 biji cili hijau
- 1 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkai
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dalam periuk atau kuali besar.
- Tumiskan bahan hirisan bersama halba campur dan daun hingga wangi.
- Seterusnya masukkan pula campuran rempah dan serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air.
- Kacau rata hingga pecah minyak, masukkan air asam Jawa.
- Setelah mereneh, masukkan ikan, diikuti dengan santan yang dicampur dengan sedikit air. Biarkan kari terus menereh.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Setelah timbul minyak, masukkan bahan isian. Biarkan 2-3 minit.
- Tutup api dan kari sedia dihidangkan.
Koleksi Resipi Pelbagai Manisan Homemade Sedap Boleh Buat Untuk Berbuka
Menikmati manisan di akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap yang memuaskan. Sebab itu, kebiasaannya hidangan manisan seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka manisan seperti bubur dan pengat yang mudah disediakan ini. Buat sendiri lebih jimat dan dijamin bersih.
KOLEKSI RESIPI MANISAN HOMEMADE PALING MUDAH BUAT UNTUK BERBUKA
1. BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT:
• 100gm tepung pulut
• 50gm kelapa parut
• 30gm gula merah/melaka
• Sedikit air
• Garam secukup rasa
• 1 sudu makan minyak masak
• 1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH:
• 1 helai daun pandan
• 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
• 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 100gm gula pasir
• 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
• 650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
6. Manisan ini siap untuk dihidangkan.
2. BUBUR LABU DAN CHA-CHA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm cha-cha
• 100gm labu yang telah dipotong
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 600am air
• 1 helai daun pandan
• 2 sudu makan sagu mata ikan | basuh dan toskan air
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus cha-cha sehingga agak kembang, kemudian masukkan labu. Masaklah sehingga empuk.
2. Setelah empuk masukkan sagu, gula, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH:
• 100gm tepung ubi kayu |untuk doh
• 1 cawan air |untuk doh
• 1-2 titis pewarna merah
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna ungu
• 1 sudu teh air kapur
• 1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 100gm gula pasir
• 50gm gula merah/melaka
• 1 sudu makan tepung ubi |untuk kuah
• 1 helai daun pandan |simpul
• Sedikit garam
• 600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
4. ASAM GUMPAL
BAHAN INTI ASAM GUMPAL:
• 100gm kacang hijau
• 1 keping gula melaka
• 1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN:
• 100gm biji sagu
• 2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH:
• 250gm santan pekat
• 2 cm halia yang dihiris halus
• 1/2 sudu teh halba
• 1/2 sudu teh garam
• 1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
4. Angkat dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
5. BUBUR NANGKA BERSAGU DAN KELADI
BAHAN-BAHAN:
• 200gm keledek |potong dadu
• 200gm keladi |potong dadu
• 4-5 biji isi nangka |carik kasar
• 50gm sagu mata ikan |basuh dan ditoskan airnya
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keladi hingga empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
2. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, masukkan isi nangka dan kacau perlahan. Biar mereneh seketika dan tutup api.
3. Angkat dan manisan sedia untuk dihidangkan.
6. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
• 100gm barli
• 200gm keledek yang dipotong dadu
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
7. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN:
• 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu
• 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu
• 50gm ubi kayu yang dipotong dadu
• 50gm ubi keladi yang dipotong dadu
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk.
2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
8. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung pulut
• 1-2 titis pewarna merah
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna kuning
• 250gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 400gm air | kuah santan
• 600gm air | untuk rebus butir nangka
• 1 helai daun pandan |simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidang.
9. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN:
• 2 biji pisang nangka | bentuk bunga
• 1 keping mi siput
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
10. PENGAT KELADI, PISANG & KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
• 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga
• 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 650gm air
• 1 helai daun pandan |simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
11. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung gandum
• 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya
• 1-2 titis pewarna hijau
• 1-2 titis pewarna merah
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
6. Manisan ini sedia untuk dihidangkan.
12. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN:
• 100gm biji buah delima
• 250gm santan pekat
• 450gm air
• 100gm gula atau secukup rasa
• 1 1/2 sudu teh tepung jagung
• 1/2 sudu teh garam
• 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK:
1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
13. BUBUR SOM-SOM
BAHAN-BAHAN:
• 100gm tepung beras
• 1/2 sudu teh garam
• 1 cawan santan pekat
• 1 1/2 cawan air
• 50gm gula merah/melaka
• 50gm gula pasir
CARA MEMASAK:
1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
14. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
• 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 50gm gula merah/melaka
• 250gm santan
• 600gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan.
2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
15. BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
• 1 tongkol jagung manis | dihiris
• 100gm kacangf merah @ kidney beans |rebus hingga empuk
• 100gm gula pasir atau secukup rasa
• 250gm santan
• 400gm air
• 1 helai daun pandan | simpul
• 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar.
2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
3. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Join Telegram channel RASA https://t.me/majalahrasa & grup GENG RASA SHARE RESEPI https://t.me/rasashareresipi untuk dapatkan serta berkongsi pelbagai menu menarik setiap hari
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap
Cara-Cara Buat Nekbat Secara Homemade. Mudah & Memang Menjadi
Resipi Biskut Almond London Sedap Tanpa Mixer & Guna Sukatan Cawan
Ibu Mertua Kongsi Resipi Daging Hitam. Memang Sedap & Wajib Cuba.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
3 Jenis Nasi Paling Popular Yang Boleh Di Buat Hujung Minggu Ni!
Bagi memancing selera ahli keluarga hujung minggu ni, apa kata kamu cuba menu yang disediakan oleh Akasia cafe untuk variasikan menu agar ahli keluarga tidak sabar menikmati hidangan apabila berada di meja makan. Pilih saja mana yang menjadi pilihan kamu sekeluarga.
NASI AYAM HAINAM
BAHAN-BAHAN
Bahan A – Ayam
- 1 ekor ayam – bersihkan
- 3 biji bawang putih- cincang halus atau kisar
- 4cm halia –hiris nipis
- 1 kiub pati ayam
- Sedikit garam
Bahan B – Sambal Lada
- 4 tangkai cili merah
- 3 tangkai cili padi merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 2sm halia muda
- 1 sudu kecil minyak bijan
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar sos cili atau sos cili Thai
- 1 sudu besar cuka makan
Bahan C – Nasi
- 4 cawan beras
- 2 sudu besar minyak
- 2 ulas bawang putih
- 3sm halia -hiris nipis
- 1 sudu besar minyak bijan
- 2 helai daun pandan
- ( kalau nak letak daun pandan pun buleh kasi tambah wangi)
Bahan D – Sup Ayam
- 1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
- 1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
- Daun sup
Bahan E: Hiasan sampingan
- Salad
- Timun
- Tomato
- Tauge
CARA MEMASAK:
- Ayam:Rebus ayam dalam dlm periuk bersama bawang putih dan halia.
- Masukkan air menenggelami ayam, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam.
- Rebus ayam hinnga masak lebih kurang 1/2 jam. angkat ayam dan ketepikan.
- Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti.
- Bila nak makan baru potong dan letakkan sedikit kicap cair, renjis minyak bijan dan hias dengan hirisan daun sup.
- Cara buat Sambal Cili: Masukkan semua bahan bahan B dalam pengisar dan kisar.
- Masak hingga agak pekat.
- Nasi:Panaskan minyak dan tumis bahan C yang relah dikisar bagi Bahan C, setelah agak garing separuh bahan tumis masukkan dalam periuk nasi ayam, separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam.
- Masukkan separuh air rebusan ayam tadi, masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit minyak bijan.
- Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api.
- Hidang bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam hainan ni.
INFO CHEF:
Resipi nasi ayam nampak renyah tetapi mudah disediakan
NASI LEMAK PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras – cuci bersih dan toskan
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- ½ cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan kisar bersama 1/2 cawan air dan tapis)
- 1 batang serai -titik
- 1 helai daun pandan – simpul
- 3 ulas bawang merah – hiris
- 1 ulas bawang putih – hiris
- 1/2 sudu teh halba
- 1 sudu besar mentega
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dalam periuk elektrik atas dapur biasa.
- Tumiskan, bawang merah, bawang putih, serai, daun pandan dan halba.
- Masukkan air, air pandan pandan, sedikit pewarna hijau dan santan.
- Selepas mereneh, masukkan beras dan garam, kacau rata.
- Pindahkan periuk dalam periuk sarang periuk elektrik.
- Biarkan nasi masak seperti biasa.
SAMBAL SOTONG KERING
Bahan-bahan:
- 8 keping sotong kering – rendam hingga lembut dan cuci bersih
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 biji bawang besar-hiris bulat
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
- 10 -15 tangkai cili kering -rendam lembut
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm belacan
CARA MEMASAK:
- Sotong direbus sebentar hingga lembut, angkat dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa , perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga sambal hampir kering dan kuahnya pekat.
- Kemudian masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata seketika.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak yang dilengkapi dengan telur rebus, timun dan kacang goreng.
INFO CHEF:
Boleh juga hidangkan bersama sambal ikan bilis atau udang
NASI MANDY AYAM
AYAM MANDY
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam – belah 2 dan di cuci bersih
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk kabsa ( lihat di bawah)
- 2 biji bawang besar-hiris bulat
- Sedikit pewarna kuning/saffron
- Aluminium foil.
CARA MEMASAK:
- Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
- Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
- Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250’C selama 1 jam. Pada 10 minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
NASI MANDY:
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan beras basmathi – rendam 20 minit dan toskan
- 3 sudu besar minyak sapi)
- 4 ½ cawan air atau secukupnya
- 1 biji bawang besar – hiris halus
- 3 ulas bawang putih – hiris halus
- 2.5cm halia – hiris halus
- 1/3 cawan kismis
- Rempah tumis 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
- Sedikit pewarna kuning
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga kekuningan.
- Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
- Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam periuk nasi elektrik.
- Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
- Bila nasi kering, buat lubang di tengah nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar.
- Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
- Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
- Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau nasi dan masak nasi sehingga masak.
SOS MANDY
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji tomato -hiris
- 5 biji cili besar hijau – hiris
- 1 tangkai batang ketumbar – halus
- Garam, gula
- JuslePerahan lemon secukupnya
CARA MEMBUAT:
- Masukkan semua bahan dalam pengisar.
- Kisar, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
INFO CHEF:
Semasa bakar ayam, ia akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air tersebut. Campurkan air dengan saffron atau pewarna kuning.
Kongsi resipi:
RESIPI: CHEF KHAIRUL NIZAM ZAINUDIN & CHEF FAZRI IBAHARIM DARI ACASIA THREE KOFFIE, SUITE , GA-GB, GROUND FLOOR, BLOCK 2330, CENTURE SQUARE, PERSIARAN USAHAWAN , CYBER 6, CYBERJAYA.