
Bila buat donut, kembang gebu dan makan pun lembut, barulah rasa puas menikmatinya. Nak dapat tekstur yang lembut dan gebu kenalah tahu teknik membuatnya yang betul. Jangan pula dah siap goreng keras kejung rasanya. Untuk korang yang nak membuat donut dengan jayanya. boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Ain Kamarudin.
Hidangan ekspres untuk minum petang.Boleh buat frozen juga. Resipi ni untuk 2 cawan tepung gandum je.Boleh doublekan kalau nak buat banyak.
Pelembut doh
-Dua sudu tepung gandum
-Secawan air
Kacau sebati.Masak atas api sederhana sampai pekat.
-Setengah paket yis (11g ÷2) sy agak² je
-Setengah sudu mkn susu pekat
-Sesudu makan gula
-Setengah sudu mkn marjerin
-Setengah cawan air suam
Campur semua.Gaul sebati.Tutup dan tunggu kembang (dalam 10 min )
-2 cawan tepung gandum
-2 sudu makan susu tepung
-Secubit garam
Masukkan 1 sudu mkn pelembut doh,masukkan sebiji telur (gred c),masukkan campuran yis..gaul sebati.
Pastikan adunan tak melekat pada tangan.Uli dalam 10 min.
Tutup dan tggu kembang.
Selepas 45 min.
Tumbuk² untuk keluarkan angin.Bentukkan @ bulat² kan adunan.Sedia untuk digoreng.
Credit : Ain Kamarudin
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
4 Resipi Berasaskan Keledek, Sedap & Sangat Mudah Nak Buat!

Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menunya, termasuklah buat kuih dan bubur.
Selain sedap direbus, keledek juga boleh dibuat bermacam jenis kuih dan dessert yang lain, asal kreatif macam-macam buat pasti menjadi.
Berikut empat jenis hidangan yang boleh dibuat daripada keledek yang dapat dikongsikan di sini.
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek kuning
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi – beli online di sini
2 keping gula melaka – beli online di sini
1 sudu gula pasir
½ cawan air
Secubit garam
Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk. Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
2. Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
3. Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria. Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
5. Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat. Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
6. Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria. Kuih keria sedia dihidangkan.
TALAM KELEDEK
BAHAN LAPISAN BAWAH:
500gm keledek ungu | kukus
2 cawan tepung beras – beli online di sini
2 sudu makan tepung ubi
¾ cawan gula pasir
1 liter santan
1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
100gm tepung beras
3 sudu makan tepung jagung – beli online di sini
1 liter santan dari sebiji kelapa
2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur. Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
2. Tapiskan ke dalam periuk. Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api.
3. Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
5. Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garfu.
6. Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi. Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus. Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek (yang telah direbus)
2 cawan tepung pulut
1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut. Tambah sedikit air jika perlu.
2. Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula. Kembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
3. Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
4. Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
5. Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi. Sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
½ cawan gula pasir
Secubit garam
500 ml santan
150ml susu cair
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
2. Cuci sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
3. Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
4. Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
5. Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
6. Sebelum angkat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api. Bubur sedia dihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kuih Onde Onde @ Buah Melaka Yang Sedap & Mudah

Kuih Onde Onde atau Buah Melaka adalah salah satu kuih tradisional yang digemari ramai terutamanya bila tiba bulan puasa. Nak membuatnya cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Ayza Nur. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH ONDE ONDE @ BUAH MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut – beli online disini
- 2 sudu besar tepung gandum – beli online disini
- 1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau
- Seketul gula melaka – potong dadu – beli online disini
- Sedikit garam
- 1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.
2.Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.
3.Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.
4.Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
5.Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan.
6.Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun di dalam dulang yang ditabur sedikit tepung gandum.
7.Didihkan air di dalam periuk. Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
8.Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian bolehlah diangkat dan ditoskan airnya.
9.Selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP: Kelapa dikukus seketika untuk bagi tahan lama supaya kuih tidak cepat basi.
Kredit resipi & foto: Ayza Nur
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Muih Melayu Pilihan Di Kala Sarapan Mahupun Minum Petang

Bila dapat makan kuih muih melayu yang cukup rasa, terasa kepuasannya dan terimbau zaman lalu. Oleh kerana penyediaan mempunyai langkah yang tertentu membuatkan rasanya pun sedap. RASA kongsi resipi kuih muih melayu yang disukai ramai.
PULUT PANGGANG SAMBAL IKAN
BAHAN-BAHAN SAMBAL IKAN
4 ekor ikan selayang @ sardin | direbus dengan asam keping dan garam
8 biji cili kering | dikisar halus
5 ulas bawang merah | dikisar halus
1 ulas bawang putih | dikisar halus
1/2 inci halia | dikisar halus
5 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu teh garam halus
4 sudu makan santan pekat
Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Tumbuk isi ikan rebus yang telah dibuang tulang. Ketepikan.
2.Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak sehingga wangi. Masukkan santan pekat dan gaul rata.
3.Setelah bahan tumis nampak hampir kering, masukkan isi ikan yang ditumbuk tadi. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
4.Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga sambal kering dan berderai.
Sejukkan.
BAHAN PULUT:
2 cawan beras pulut | basuh dan rendam minimum 1 jam)
1/2 cawan santan pekat
4-5 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu teh garam halus
Daun pisang secukupnya | dilayur
CARA MEMASAK:
1.Kukus pulut selama 30 minit.
2.Dalam bekas berasingan, satukan santan, gula dan garam. Larutkan. Jika menggunakan santan kotak, tambah dua sudu makan minyak masak.
3.Angkat pulut dan gaul bersama campuran santan tadi. Masukkan kembali ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit. Angkat.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang dan sudukan satu sudu makan pulut. Ratakan.
2.Letakkan dua sudu teh sambal ikan dan gulung dengan kemas.
3.Cucuk lidi di bahagian hujung gulungan pulut.
4.Bakar seketika menggunakan bara yang tidak terlalu panas sehingga daun pisang menjadi sedikit hangus.
5.Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Gunakan inti bercampur dengan ikan rebus selar/tenggiri.Rasanya bartambah lazat dengan gandingan kelapa pedas bersama isi ikan dan pulut lemak manis.
KUIH NONA MANIS
BAHAN-BAHAN:
Bahan A –
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur gred A
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
Bahan bahagian luar (warna hijau)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan
1/4 cawan gula kastor
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
perisa kelapa pandan emulco
pewarna hijau
Bahan inti
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
Bahan A –
- Pukul telur hingga kembang. Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung gandum dan santan. Kacaukan.
- Tuangkan campuran tepung ke dalam telur dan kacau lagi sehingga sebati.
Bahagian luar (warna hijau)
- Ambil enam helai daun pandan dan kisar bersama setengah cawan air. Kemudian tapiskan.
- Campurkan air pandan tadi bersama dengan gula, santan, tepung jagung, garam, pandan emulco dan pewarna hijau. Kacau sehingga tiada tepung yang berketul.
- Kemudian masak campuran ini sehingga kelihatan berkilat. Satukan adunan bahan A dan bahagian luar (warna hijau).
Bahan Inti
- Satukan kesemua bahan inti dan masakkan sehingga menjadi likat. Apabila sudah masak, biarkan suam kemudian masukkan ke dalam piping bag.
Cara penyediaan
- Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.
- Tuangkan adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang.
- Masukkan adunan untuk inti yang telah dimasukkan ke dalam piping bag tadi ditengah-tengah acuan.
- Balut periuk kukus dengan kain supaya air tidak menitik. Kukus bahan hingga 7-8 minit atau hingga masak.
5.Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Jangan sesekali lupa untuk alas kain pada penutup periuk pengukus supaya wap air tidak terjatuh pada permukaan kuih semasa proses mengukus agar permukaan kuih licin dan cantik.
BINGKA UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
2 kilo ubi kayu kuning @putih.
2 ½ cawan gula pasir
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Sagu dari ubi kayu
CARA MENYEDIA DAN MEMASAK:
- Ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
- Kemudian sagat ubi dengan sagat kelapa.
- Setelah habis sagat perah ubi dengan kain bersih untuk mengeluarkan airnya.
- Air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 minit di dalam mangkuk atau besen.
- Setelah itu tuang air perahan tadi perlahan-lahan dan akan dapati sagu ubi kayu.
- Kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
- Tuang adunan dalam acuan yang telah disapu dengan minyak kelapa atau butter.
- Bakar dalam oven 180C selama 11/2 jam atau sehingga masak.
Info chef: Pastikan ubi yang disagat/diparut terkumpul sagu ubi yang banyak sebelum bancuh adunan yang lain. Semakin banyak dapat sagu ubinya lagi sedap bingka ubi tu
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan pisang, yang sudah dilecek
1/4 cawan gula putih
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 keping gula melaka atau nisan (sejenis gula yang bulat dan nipis)
1/4 cawan kelapa parut
1 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN :
- Panaskan periuk kukus.
- Parut halus gula melaka supaya senang digaul rata bersama-sama bahan lain nanti.
- Gaul sekata pisang yang dilecek bersama gula putih, gula melaka, tepung gandum, tepung beras, kelapa parut dan garam. Ketepikan atau rehatkan adunan seketika.
- Bersihkan daun pisang dan layurkan di atas api sehingga layu sedikit.
- Potong daun pisang anggaran 1 1/2 lebar tapak tangan.
- Sudukan adunan sebanyak tiga sudu dan lipat sisi daun pisang ke atas dan kemudian lipat pula satu bahagian tepi. Tegakkan supaya bahagian lipatan tadi berada di bawah dan lipat bahagian yang satu lagi dengan kemas.
- Susun di dalam loyang pengukus dan kukus selama 20 hingga 25 minit.
Info chef: Elakkan menggunakan pisang yang kelat dan masam seperti pisang nangka.Pisang yang terbaik adalah pisang emas atau restali.manis dan lemak.
ONDE-ONDE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum (untuk elak daripada kuih terlalu liat)
1 cawan jus pandan (boleh juga gunakan air kosong dengan pewarna pandan)
2 keping gula melaka (dipotong dadu)
1/2 biji kelapa parut muda (diambil bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
- Bancuh tepung pulut, tepung gandum, garam dan jus pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
- Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka ditengahnya dan bentukkan seperti bola.
4. Panaskan air hingga mendidih. Masukkan bebola pulut.
5. Apabila timbul, angkat dan toskan dalam tapisan.
6. Golekkan buah melaka dalam kelapa parut muda bercampur sedikit garam.
7. Siap dihidangkan.
Info chef: Kelapa parut di stim terlebih dahulu supaya tidak cepat basi.
Resipi: Rozel Linda
Karipap Sardin Tak Perlu Kelim Tepi. Ni Resipi Mudah Untuk Orang Baru Belajar
Orang Muda Kena Belajar Buat Kuih Lompat Tikam, Kuih Lejen Jangan Sampai Dilupakan