Jom buat Apam Cornetto Mini perkongsian saudari Nora Syikin Azmi untuk hidangan keluarga. Kalau nak buat untuk niaga pun boleh sebab bentuk dan warnanya yang comel. Pasti menambat selera kanak-kanak. Bahan-bahannya pun mudah didapati. Pastinya tidak ada masalah kalau nak cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan dan juga cara-cara membuat kuih ini agak hasilnya jadi sempurna.
Resepi Apam Cornetto Mini Yang Mudah Dibuat & Gebu
4. Sediakan doh. Tepung pulut dibancuh dengan air. Caranya macam nak kuih buah melaka. 5. Uli sehingga doh tak melekat di tangan. Dah siap doh, boleh bahagi kepada 3 bahagian untuk diwarnakan.
5. Gentel doh dan isikan dengan inti kacang tadi (sama cara macam buat kuih buah melaka).
6. Masukkan di dalam air mendidih dalam periuk. Apabila timbul, boleh angkat dan terus masukan ke dalam bekas yang berisi air dan ais. Ini bagi mengelakkan ia lekat antara satu sama lain.
BAHAN UNTUK KUAH:
200ml air tapis 1 ketul gula kerek (boleh juga guna gula melaka) – beli online di sini Daun pandan 3 sudu gula putih – beli online di sini Garam sedikit
Dok pikir bau apa la manis2.Rupa2nya, bau tapai. Lupa plak mlm jumaat bru ni aku buat tapai ni..
Nasib Xde semut 😂Alhamdulillah, manis sgt. Simpan dlm peti dulu, esok mkn. Nikmatnya mkn sejuk2..
Sape suka? 😘
Tapai Pulut Manis
Bahan-bahan:
1kg beras pulut
1 biji ragi (Seeloknya jemur terlebih dahulu, tp yg ni sy xjemur pon. Hancurkan ragi, sy letak dlm plastik dan ketuk guna alu lesung, nnti nak guna baru ayak guna penapis teh)
-bekas dadih/daun getah/daun pisang. (sy guna bks dadih je)
Cara memasak:
1.Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam..
2.Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 min..
3.Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air, sambil kaup balik.. (sy xalihkan pulut kedalam bekas, sy siramkan air trus dr pngukus)
4.Kukus semula pulut tadi dalam 10min/sehingga naik wap..
5.Tutup api dan alihkan pulut yg telah masak kedalam dulang besar utk disejukkan. (Ratakan pulut td, supaya cpt sejuk)
6.Biarkan pulut betul2 sejuk..
7.Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi keatas pulut, balik2kan pulut td, ayak ragi keatas pulut skli lg.. (agak2 ragi rata pd pulut)
8.Sudukan pulut td kedalam bekas dadih/daun getah.
9.Susunkan ke dalam bekas sesuai. (sy letak dlm besen)
10.Balut besen tersebut dgn Kain..
Simpan di tempat yg gelap slma 2hari..
Selepas 2 hari, baru tgk tapai tu ye..
InsyaAllah, menjadi.. Tapai manis dan berair.. 😋
Selamat mencuba 😊
Kalau anda peminat kuih tradisional yang berkuah manis dan berlemak, bubur candil labu ni wajib masuk senarai! Gabungan candil kenyal daripada labu lemak manis dengan kuah santan pekat menjadikan hidangan ni sangat memikat — sesuai untuk minum petang atau sebagai pencuci mulut majlis istimewa.
Menariknya, resipi ni bukan saja sedap, tapi juga mudah disediakan. Labu bukan sekadar beri warna keemasan yang cantik, malah teksturnya buat candil lebih lembut dan rasa manisnya semula jadi. Dengan bahan asas macam tepung pulut, santan dan gula melaka, anda boleh hasilkan bubur yang buat tetamu puji berkali-kali!
BUBUR CANDIL LABU
BAHAN-BAHAN:
250gram labu – kukus/rebus dan lenyek
5 sudu besar tepung pulut
½ sudu kecil garam
BAHAN KUAH
1 ketul gula melaka kecil
2 sudu besar gula merah
2 cawan air
Sedikit tepung pulut/tepung jagung – jika nk pekat
1 helai daun pandan
BAHAN KUAH SANTAN
1 kotak santan (200ml)
½ cawan air
Sedikit garam
1 helai daun pandan
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi kek mentega sedap & mudah. 15 variasi moden (pandan, strawberi, lemon, nenas, marble, oreo & banyak lagi). Ikut langkah satu per satu, confirm jadi!