Salah satu menu yang wajib dimakan kalau ke kedai Thai adalah daging masak merah. Tak tahulah kenapa tetapi daging masak merah di kedai Thai memang sedap dan warnanya juga menarik. Satu lauk pun dah cukup sebenarnya. Kalau tekak rasa nak makan menu ni, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Zetty Azikin Abdullah ini. Lepas ni boleh masak sendiri sahaja di rumah.
DAGING MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging | direbus dan dihiris. Rendam dengan pewarna merah dahulu dan barulah hiris daging.
- 3 sudu cili kisar
- 3 sudu sos tiram – beli online DISINI
- 3 sudu sos cili – beli online DISINI
- 6 ulas bawang putih | diketuk – beli online DISINI
- 8 biji cili padi merah
- 5 helai daun limau purut – beli online DISINI
- 1 cawan air
- Pewarna merah
- Garam
- Gula
- Serbuk perasa
BAHAN SAYUR:
- Bawang holland
- Lobak merah
- Lada benggala merah
- Bunga kobis
- Kacang panjang
- Boleh juga guna apa sahaja sayur mengikut cita rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis cili kisar sehingga garing. Bila dah garing, masukkan bawang putih dan cili padi.
2. Kacau seketika dalam 2 hingga 3 minit. Kemuudian masukkan sos tiram dan sos cili.
3. Masukkan sayur dan daun limau purut.
4. Kacau dan masukkan secawan air.
5. Masukkan daging dan kacau hingga sebati. Boleh masukkan sedikit pewarna merah.
6. Akhir sekali, masukkan bawang, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau lagi dalam 2 hingga 3 minit. Siap!
Kredit resipi & foto: Zetty Azikin Abdullah
Anda mencari KUALI NON STICK? Boleh cari DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Daging Bakar Rimau Menangis Sedap & Tak Guna Banyak Bahan.
Resipi Daging Palembang Warisan Ibu Mertua. Memang Sedap & Patut Dicuba
https://www.rasa.my/daging-goreng-cili-api-senang-bak-hang/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI