Kesedapan bakso terletak pada kuah. Bagi menghasilkan kuah yang sedap, bahan-bahannya perlu ditumis. Boleh belajar buat kuah bakso dari perkongsian Awwabin. Menurutnya Awwabin, dia belajar buat bakso dari tukang masak (orang Indonesia) dan telah beberapa kali membuatnya. Hidangan ini cukup untuk satu plastik bihun, atau sekilo mi. Makan panas-panas untuk hidangan makan malam, memang padu.
Kuah Bakso
Bahan A
3 labu bawang putih(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
Halia(kisar)-BELI ONLINE DI SINI
3 bungkus sup bunjut
(Tumis semua bahan A)
Bahan B
Lada hitam
(Tumbuk,masukkan dalam kuah)
Ads
Bahan C
Bebola daging Ramly.(saya potong dua,sebab nak bagi nampak banyak)
Daging(tak nak letak pun tak apa)
Kaki, leher,kepak ayam
(Rebus semua bahan c)
Sambal Kicap
Cili merah
2 ulas bawang putih
Bawang goreng
Kicap
2 sudu teh cuka
Gula dan garam secukup rasa
Tambah air sikit
(Semua kisar)
Cara memasak:
1.Rebus semua bahan C sehingga empuk.
2.Sementara menunggu rebusan empuk, tumis semua bahan A sehingga kekuningan.
3.Kemudian masukkan bahan A yang ditumis ke dalam air rebusan.
4.Akhir sekali masukkan bahan B.
Ads
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kredit : Awwabin Ismi
Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DI SINI.
Pernah cuba makanMi Sua Tiram @ Taiwanese Oyster Mee Sua? Bagi yang pernah rasa pasti tahu keenakan hidangan ini. Ia merupakan salah satu sajian popular dari Taiwan. Saudara Hasbullah Ahmad ada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba masak sendiri. Terjamin halal dan lebih bersih. Pasti puas hati menikmatinya. Jom cuba!
CARA MASAK MI SUA TIRAM TAIWAN / TAIWANESE OYSTER MEE SUA
CARA MEMASAK: 1. Mula-mula sekali, sediakan bahan hiasan @ topping. Untuk membuat minyak / bawang goreng, goreng bawang merah yang dihiris nipis dgn sedikit minyak. 2. Bila sudah garing, toskan bawang untuk hiasan. Minyak boleh disimpan untuk dituang atas sup setelah masak. 3. Tiram dibersihkan dengan air dan sedikit garam. Setelah bersih, celup dalam bancuhan air dan tepung kanji. Tujuannya adalah supaya tiram tak kecut & sedikit berjus ) 4. Rebus tiram sekejap sehingga masak dan ketepikan. 5. Minyak cili ikut citarasa sendiri. Boleh hasilkan dengan menggunakan serbuk cili api, bawang putih, halia, bijan dan sedikit minyak. Yang penting ia tidak hangit & ada aroma pedas-pedas cili. Nak senang lagi, beli minyak cili atau sambal udang kering di pasaraya. 6. Untuk kuah dan mi, rebus sotong kering dan kepingan bonito (katsuoboshi/ikan tuna salai), bersama dgn air atau stok ayam, kicap masin, sedikit gula, hirisan halia, bawang putih, sedikit serbuk ketumbar dan lada putih. 7. Setelah mendidih, tutup api dan biarkan dalam 6-7 minit sebelum bahan campuran tadi ditapis keluar. 8. Buka kembali api dan masukkan bawang goreng. Bila mendidih. 9. Masukkan mi sua dan rebus sehingga mi masak dan lembut.
10. Mi boleh dipotong dengan gunting supaya lebih pendek.
11. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung dan sesuaikan rasa mengikut selera.
12. Masukkan minyak bawang yang disediakan sewaktu goreng bawang di awal tadi. 13. Hias dengan bahan-bahan hiasan/topping. Mi Sua Tiram sedia untuk dinikmati.
Suka makan kuetiau? Jom belajar buat kuetiau segar @ Hor Fun homemade ni. Menurut empunya resipi, saudari Ida Alin Salleh, beliau tinggal di luar negara dan memang tiada kuetiau segar yang dijual di kedai. Jika ada pun, hanya kuetiau kering dan harganya boleh tahan mahal. Jadi, beli telah menghasilkan sendiri kuetiau segar secara homemade hanya menggunakan 3 bahan. Kuetiau ni boleh dimasak bermacam-macam menu. Antaranya Kuetiau Berkuah Telur Chinese style. Nampak sedap kan? Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMASAK: 1.Panaskan pengukus. Pada masa yang sama campurkan semua bahan dalam satu bekas. Sebatikan. 2. Tuang bancuhan tepung tadi ke dalam bekas non-stick (empunya resipi tidak minyakkan). Buat sedikit demi sedikit, nanti akan dapat banyak kepig kuetiau. Cukup untuk 4 orang makan. 3. Kukus selama beberapa minit menggunakan api besar. 4. Bila nampak adunan sudah berkedut, keluarkan dan letakkan bekas berisi kuetiau tadi ke dalam bekas berisi air sejuk. 5. Kopek keluar kepingan kuetiau.Jika bahagian tepi melekat, guna pisau mentega untuk lekangkan sedikit sebelum dikopek. 6. Letak kepingan kuetiau diatas pinggan dan sapu sedikit minyak. Potong ikut saiz yang disukai. 7. Boleh guna kuetiau untuk masak seperti biasa.
Mi hailam gantikan nasi seuai juga untuk minum petang atau makan malam. Masak sendiri boleh letak extra udang dan sotong.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
1 paket mi kuning (500gm)
5 ekor sotong saiz sederhana
10 ekor udang (saiz bergantung kepada anda)
3 ulas bawang putih *
3 biji bawang merah *
1 sudu besar cili boh
1 ikat sawi hijau
1/4 bunga kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus ‘baby corn’
2 gelas air
2 tangkai daun bawang
1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar kicap manis
1/2 – 1 sudu besar kicap pekat
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
CARA MEMASAK:
Sediakan sayur-sayuran, sotong dan udang untuk masak.
Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga agak hancur. Lagi elok tumbuk sebab nanti aromanya lebih sedap.
Kalau tidak berapa rajin hiris bawang merah dam bawang putih diketuk.
Tumis bawang dan cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan semua jenis sos dan kicap.
Masukkan air dan biar hingga mendidih. Masukkan sotong, baby corn dan bunga kobis. Biarkan mendidih dalam 3 – 5 minit.
Tutup kuali. Kalau sotong sederhana 3 minit dah cukup. Sotong yg 5 minit. Sotong kalau dimasak lama jadi liat pulok. Nak tercabut gigi duk gigit sotong liat.
Masukkan udang dan lobak merah. Biarkan mendidih selama 3 minit.
Masukkan tepung jagung yang dibancuh. Perasakan dengan garam, lada putih dan lada hitam.
Anda boleh betulkan rasanya ikut pada selera sendiri. Hendak rasa kicap lebih tambakan kicap, kakau suka kuah agak pekat boleh tambah tepung jagung, mahu kuah lebih tambahkan air.
Masukkan mi, cili dan sawi. Kacau sekejap, jangan lame sangat nanti mi kembang. Sawi masuk akhir sekali supaya tidak lembik dan masih rangup bile dimakan.