Creampuff sering menjadi kudapan minum petang. Ia sedap dinikmati bersama teh mahupun kopi. Creampuff juga boleh dipelbagaikan filling dan yang biasa kita nikmati bersos kastard. Buat yang pertama kali membuatnya, eloklah ikut langkah yang dikongsikan ini, takut tak menjadi kalau tidak ikut langkah yang tepat. Kalau dah berjaya nanti, bolehlah buat jualan. Selamat mencuba.
Filling untuk creampuff
Bahan-bahan: 1 1/4 cawan susu segar
2 biji kuning telur
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1/4 cawan gula kastor (kalau nak manis, letak lebih sikit)
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar unsalted butter
1 cawan non-dairy whipping cream
Cara membuat:
1.Masukkan telur, tepung jagung, tepung gandum, gula kastor, garam dalam 1 bekas. Whisk sampai sebati adunan tu.
2.Panaskan susu segar (letak dalam periuk), tak perlu sampai menggelegak pun.
3.Tuang susu dalam bekas adunan telur sambil whisk.
4.Kalau dah sebati, letak adunan tu dalam periuk, kacau dengan api sederhana.
5. Masukkan esen vanila , teruskan kacau.
6.Bila adunan dah pekat, tutup api. Masukkan dalam bekas, sejukkan 1-2 jam.
7.Agak-agak dah dekat 2 jam tu, bolehlah putar non dairy whipping cream. Putar dengan mixer sampai kembang dan gebu.
8. Mix adunan telur & whipping cream, kaup sikit-sikit.
9. Masukkan filling ke dalam piping bag. Letak dalam peti.
Ads
Puff Bahan-bahan: 1 cawan air 1/2 cawan butter 1 sudu besar gula 1/4 sudu kecil garam 1 sudu kecil esen vanila -BELI ONLINE DI SINI 1 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 3-4 biji telur
Cara membuat: 1.Masukkan air dalam periuk. Letak butter, gula & garam. Kacau sampai gula larut. Kacau dengan api sederhana. Jangan api tu macam nak goreng ayam. 2.Letakkan esen vanila . 3.Tuang semua tepung gandum sekaligus.
4.Bila adunan dah sebati, akan jadi “doh”. Kalau yang guna periuk non-sticky, nampak texture doh tu tak melekat dekat periuk. Tutup api. Sejukkan kejap dalam 5-10 minit. 5.Bila adunan dah sejuk, gunakan mixer, masukkan telur sebiji demi sebiji. Jangan letak sekaligus. Letak sebiji, mix. Kemudian ulang. Sis guna 3 biji telur. Bergantung pada saiz telur. 6.Adunan akan jadi berkilat dan tak terlampau pekat/cair. 7.Masukkan adunan puff dalam piping bag. Sebelum tu pilih la bentuk nozzles yang sesuai. Sis guna bentuk tu tapi bila dah bakar jadi bulat.
8. Buat la bentuk macam mana korang suka, nak buat besar ke nak buat baby size ke, terpulang pada selera masing-masing. Bakar pada suhu 160c 30-40 minit (bergantung pada oven masing-masing)
9. Masa ni dah happy lah sebab mengembang dengan jayanya.
10. Nak tau puff korang tu berjaya atau tidak, belah tengah, dalam tu kosong. Macam “angin” je. Kalau tekan takda isi. Tu kira berjaya la.
Ads
Tip: Cara letak cream dalam puff ni optional lah nk tebuk dari bawah puff atau belah tepi. Sis buat dua-dua cara Kredit:Nuralia Idayu
Siapa suka makan kek lobak merah? Mudah sebenarnya nak buat kek lobak merah ni, dengan hanya menggunakan sukatan cawan je.
Menerusi perkongsian daripada Kak Long Azzu Riana, kek ini boleh dimasak dengan cara kukus. Lagi sedap, bila makan kek ini dengan cream cheese leleh. Memang mabeless!
1. Putar telur dan gula sampai sebati. Kemudian, masukkan esen vanila, garam, susu pekat, susu cair, minyak, soda bikarbonat serta ovelet. Putar sampai kembang. 2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau bagi sebati. 3. Akhir sekali, masukkan lobak merah yang telah disagat. Kacau bagi sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disapu dengan planta atau minyak masak. 5. Masukkan dalam kukusan yang airnya telah mendidih dan kukus selama 45 minit. 6. Untuk topping cheese leleh tu, saya guna cream cheese tatura, susu pekat manis dan susu cair. Putar semua bahan tersebut sehingga sebati. Tuang ke atas kek bila nak makan.
Bagi anda yang suka makan hidangan barat, boleh cuba buat sendiri Creme Meatball ni. Istimewanya resipi ni ajar anda buat bebola daging hinggalah ke penyediaan sos. Mudah. Tak perlu lagi beli bebola daging sejuk beku. Jom cuba. Anda pasti suka.
CREME MEATBALL
BAHAN MEATBALL:
300gm daging kisar
1/2cawan serbuk roti
Sedikit hirisan daun parsli
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
BAHAN SOS:
2 sudu makan mentega
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan krim masam
1/2cawan susu rendah lemak
2 sudu makan serbuk keju parmesan
2 ulas bawang putih – ketuk kasar
1 mangkuk air
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan meatball, masukkan daging cincang dalam mangkuk dan campurkan serbuk roti, telur, serbuk lada hitam, hirisan daun parsli, garam dan serbuk pati ayam. Gaul rata.
Cubit doh, bulatkan dan golek dalam bekas berisi tepung gandum. Ulang langkah hingga habis adunan.
Panaskan minyak, goreng meatball hingga habis, Ketepikan.
Dalam kuali lain, panaskan mentega, kemudian masukkan bawang putih dan sedikit air. Biarkan hingga bawang agak garing.
Keluarkan bawang putih, masukkan tepung. Kacau hingga keperangan.
Masukkan krim masam dan kacau lagi hingga sebati.
Tambahkan susu rendah lemak. Setelah mereneh, kecilkan api.
Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan serbuk pati ayam. Kacau rata.
Masukkan meatball yang telah digoreng tadi ke dalam sos.
Taburkan serbuk keju parmesan diikuti hirisan daun parsli.
Padamkan api. Creme Meatball sedia untuk dihidangkan.
Resipi Suhun Goreng / Suun Goreng yang viral perkongsian saudari Nasriah Ramli. Nampak sedap dan membuka selera kan? Bagi anda yang suka makan bihun goreng, bolehlah cuba menggunakan suhun pula. Mudah sahaja caranya malah ada yang mengatakan bahawa rasanya lebih sedap dari bihun. Wow…Kena cuba ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI SUHUN GORENG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3/4 bungkus suhun – rendam air – beli online disini 2-3 ulas bawang putih – beli online disini 1/2 biji bawang holland – beli online disini Udang secukupnya Sotong secukupnya 2 biji telur 1/2 kiub ikan bilis – beli online disini Sos tiram secukup rasa – beli online disini Sos ikan secukup rasa – beli online disini Kicap lemak manis secukup rasa – beli online disini 1/2 batang lobak merah – hiris 1/2 tangkai cili merah – hiris 1 biji tomato – hiris Cili api secukupnya – jika suka Garam dan gula secukup rasa 1 pokok daun bawang Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumis hirisan bawang putih dan bawang holland hingga kekuningan. 2. Masukkan udang dan hirisan sotong. Masak seketika. 3. Tambahkan telur. Goreng hingga telur hancur. Tambahkan juga kiub pati ikan bilis. Sebatikan. 4. Perasakan dengan menambah sos tiram, sos ikan dan kicap lemak manis dengan secukupnya. 5. Seterusnya masukkan hiridan lobak merah, cili merah, tomato dan cili api jika mahukan rasa yang lebih pedas. Masak hingga sayur sedikit lembut. 6. Masukkan suhun yang telah direndam dan ditoskan airnya. Gaul sebati hingga semua rencah bercampur rata.
7. Untuk melengkapkan lagi rasa, tabur sedikit gula dan juga garam. Gaul rata. 8. Akhir sekali, masukkan hirisan daun bawang. Jika suka, boleh juga menambahkan tauge. Gaul sebati dan angkat.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...