Sedapnya Cinnamon Roll ni. Biasanya kalau teringin nak makan, kenalah beli. Tapi menerusi perkongsian saudara Adri Oppa ni, puan-puan boleh buat sendiri. Lebih istimewa lagi resipi ini sangat mudah dan tak perlu adun guna mixer pun. Guna tangan je. Hasilnya? Tentulah gebu. Memang berbaloi.
CINNAMON ROLL SEDAP & MUDAH. ULI GUNA TANGAN JE
BAHAN A:
Ads
3 1/2 cawan tepung gandum / tepung roti
1/4 cawan gula halus
2 sudu teh yis
1 biji telur A
1/4 cawan mentega
1 1/4 cawan susu segar
1-2 cubit garam
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 cawan kismis/buah campuran – dicincang
1 cawan gula merah + 1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 cawan mentega cair
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula halus, garam dan mentega. Gaul guna hujung jari (kaedah ‘finger tip’) sampai mentega bergaul rata dengan tepung. Masukkan yis.
2. Masukkan telur dan susu segar. Adun dan uli dengan tangan hingga jadi doh dan tidak melekat pada mangkuk.
3. Rehatkan doh selama 30 minit kemudian leperkan doh menjadi bentuk petak. Pastikan doh tidak terlalu nipis.
4. Sapukan mentega cair diatas doh dan tabur gula merah yang telah digaul dengan serbuk kayu manis. Ratakan.
5. Taburkan juga kismis/buah campuran. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
6. Kelim @ matikan bahagian hujung doh. Potong doh dengan ketebalan yang sekata.
7. Susun doh di atas loyang dan letak seperti dalam gambar di bawah.
Ads
8. Rehatkan doh sehingga kembang seperti dalam gambar.
9. Bakar doh pada suhu 180C selama 25-30 minit sehingga keperangan atau sedikit kecoklatan.
Ni dia dua resipi inovasi hebat daripada tenaga pengajar IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) Peretak, Selangor. Kulit tart yang dibuat ni lain daripada yang lain. Ada ramuan lobak di dalamnya. Roti rye fruit canape pula cukup sedap dengan pilihan buah, beri yang menambahkan kelazatan.
.
Dua resipi pastri dan bakeri (roti) ni memang berbaloi dicuba. Jom tengok resipinya.
KULIT TART LOBAK MERAH
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan tart :
450gm tepung superfine
250gm mentega
100gm gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
50gm serbuk lobak merah
Pewarna oren secukupnya
Bahan filling @ inti :
500gm krim keju
120gm gula kastor
2 biji kuning telur
2 sudu teh mentega
2 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK : Cara masak kulit tart : 1. Potong lobak merah sehingga halus untuk dikeringkan, kisar dan timbang. 2. Masukkan mentega dan gula aising ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati. 3. Masukkan pula kuning telur dan esen vanila ke dalam adunan tadi bersama pewarna oren. 4. Kacau hingga sebati. 5. Ayak pula tepung lalu masukkan ke dalam adunan, serbuk lobak merah dan gaul sebati sehingga menjadi doh. 6. Sapu acuan tart dengan mentega lalu masukkan doh kedalam acuan. 7. Bakar kulit tart dahulu pada suhu 160 darjah celcius selama 10 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan kulit dahulu 8. Paipkan filling,atas kulit tat tadi dan bakar lagi selama 10 minit.
Cara sediakan ‘filling’ @ inti : 1. Masukkan krim keju, mentega dan gula kastor ke dalam mesin pengadun (mixer) 2. Putar sehingga kembang. 3. Masukkan kuning telur dan esen vanila 4. Kacau hingga sebati.Sedia untuk dimasukkan dalam kulit tart.
Saiz hidangan : 15 biji Masa memasak : 35 minit Jenis masakan : Tart Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kulit pastri tart menggunakan serbuk lobak merah memberikan kelainan dan berkhasiat Anggaran kos : RM 30
Info chef :Lobak merah perlu dikisar halus (serbuk)dan dikeringkan sebelum dimasukkan dalam adunan kulit tart
RYE BREAD FRUIT CANAPE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan rye bread :
700ml air
400gm tepung rye
15gm garam
20gm yis
600gm tepung roti
Krim pastri secukupnya
Strawberi | dipotong
Blueberi | dipotong
Pic | dipotong
Bahan krim pastri (segera) :
200gm kastad segera (instant)
250ml susu segar atau UHT
* Campurkan dan kacau hingga larut dan sebati
CARA MEMASAK : 1. Campurkan semua bahan kering seperti tepung rye, yis dan garam. 2. Adunkan bahan kering dan masukkan air sedikit demi sedikit. 3. Adun sehingga sebati menjadi kenyal dan lembut 4. Rehatkan doh 20 minit 5. Timbang doh 200 gm untuk setiap unit doh 6. Bentukkan memanjang seperti rod dan biarkan doh kembang selama 45 minit atau sekali ganda dari saiz asal. 7. Bakar doh 25 minit pada suhu 200C 8. Sejukkan roti dan potong roti setebal ½ inci 9. Hiaskan dengan krim pastri dan susunkan buah strawberi, bluberi serta pic.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Makanan sihat roti berserat yang dimakan bersama buah-buahan. Jenis masakan : Roti Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Pastry krim segera tidak perlu dimasak. Hanya gaul dan larutkan
RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor. MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR ELEKTRIK, JOM LAYARI SHOPEE DI SINI.
Roti Puri homemade ni memang sesuai jika dijadikan hidangan sarapan keluarga. Cicah dengan lebihan gulai atau kari, memang layan. Nampak susah tapi rupanya sangatlah mudah resipi perkongsian saudari Aien Ismail ni. Bahan-bahannya pun ringkas je. Sekali cuba, pasti puas hati. Jom lihat bahan serta cara-cara pembuatannya.
ROTI PURI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung gandum
6 sudu makan minyak masak
2 sudu makan gula
2 sudu makan yis
2 sudu teh garam
1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, minyak masak, gula, yis dan garam dalam bekas. Gaul hingga sebati dan berderai.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga tidak melekat. Jika doh keras, tambah sedikit air masak.
3. Bila siap diuli, bulat-bulatkan doh sebesar bola pingpong. Perap dalam 15 minit.
4. Ambil doh dan gelek nipis. Lakukan hingga habis.
5. Panaskan minyak masak dan masukkan sekeping doh. Simbah minyak diatas doh supaya menjadi kembung.
Roti manis adalah roti yang paling ringkas dan senang dibuat. Kalau ada bread maker untung ler, tapi kalau takde boleh aje diuli tangan. Uli, tumbuk dan hempuk doh tu elok elok. Rehatkan doh biarkan naik tiga kali ganda dari saiz asal.
Itu antara antara teknik menguli roti dari Nadzatul Syakira, yang membuat roti ini bersama suami. Memang sedap, dan boleh makan panas-panas dari oven perggh memang nikmatlah. Gebu manis tambah sedap melekat dengan sapuan mentega lepas keluar oven. Terbaiklah baru lebih padu rasanya.
ROTI MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (Campur dalam 1 bekas dan tunggu sehingga berbuih)
1 sudu besar water roux (1 sudu besar tepung + 3/4 cawan air dimasak hingga agak pekat)
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
sebiji telur
secubit garam
Bahan C 30gm mentega cair
Bahan tabur : Gula halus Parutan keju | jika suka
.
CARA-CARA MEMBUAT :
1. Campurkan bahan A dengan Bahan B. uli sebentar 2. Masukkan bahan C, uli dan selang seli hempuk berulang kali dengan perlahan sehingga doh menjadi elastik selama 15-20 min 3. Jika doh melekat pada tangan, ambil sedikit tepung dan sapukan pada tangan. 4. Uli sehingga doh sudah tidak melekat pada bekas uli dan di tangan. 5. Sesudah uli, tutup bekas dengan kitchen towel (empunya resipi guna plastik aje). Elok diletakkan di tempat hangat 6. Biarkan doh rehat selama setengah jam.Selepas setengah jam, tumbuk doh untuk buang angin dan biarkan doh rehat lagi sekali selama setengah jam. (doh akan naik 3x ganda saiz asal) 7. Bahagikan doh lebih kurang 45gm dan uli bentuk bulat. Susun dalam loyang dan biarkan doh rehat sekali lagi sehingga memenuhi ruang loyang 8. Sebelum bakar, renjis air atau sapu telur atas doh. Kemudian taburkan gula dan boleh tambah parutan keju jika suka,
.
7. Bakar pada suhu 180c lebih kurang 20-25 minit. Bakar sampai masak 8. Kemudian gunakan api atas sahaja untuk dapatkan warna perang atas roti 9. Lepas keluar oven, sapu mentega cair atas roti
Kredit:nadzatul syakira
ANDA MUNGKIN JUGA SEDANG MENCARI OVEN DAN PERKAKAS DAPUR & RUMAH TERBAIK, BOLEH LAYARINYA DI SINI.
JIKA INGIN ROTI FROZEN YANG KEKAL SEGAR BOLEH DAPATKAN PILIHAN FREEZER DI SINI.