Rasanya inilah antara biskut yang rendah kos untuk membuatnya. Hanya menggunakan tiga bahan sahaja iaitu mentega, susu pekat manis dan tepung jagung.

Walaupun bukan hari raya, bolehlah buat untuk kudapan. Kan? Rasanya manis dan rangup serta cair di dalam mulut. Jom kita lihat resipinya. Mudah betul!

SEMPERIT SUSU 3 BAHAN

Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!

BAHAN-BAHAN
125 gram mentega
1/3 cawan susu pekat manis
250 gram tepung jagung

Resipi ini boleh dapat 58 biji biskut samperit susu.

CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, masukkan mentega dan susu pekat manis. Kacau sebati sehingga mesra.

IKLAN
Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
Mentega dan susu pekat manis.
Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
Kacau sampai jadi seperti ini.

2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Gaul rata gunakan spatula.

Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
Masukkan tepung jagung.
Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
Gaul sehingga begini.

3. Kemudian, barulah uli guna tangan sehingga menjadi doh.

Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
Uli sampai jadi begini.

4. Ambil sedikit doh. Masukkan dalam acuan bercorong.

IKLAN

Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
5. Tekankan doh menggunakan acuan terus ke atas loyang yang telah disapukan sedikit mentega nipis-nipis.

Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
6. Selepas selesai seloyang, rehatkan selama 20 minit sebelum dibakar.

Samperit Susu, Hanya Guna 3 Bahan. Jom Cuba Buat!
7. Bakar pada suhu 140 darjah, api atas dan bawah selama 25 minit atau ikut oven masing-masing.
8. Siap dibakar, tunggu sejuk, barulah disimpan dalam bekas kedap udara.

IKLAN

Selamat mencuba!

Sumber: Samsiah Hj Mat Ali

Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi

Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah:
https://youtu.be/MUUAefl_3Os

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI