Bila badan rasa tak sedap atau tak sihat, selera makan pun kurang. Kalau boleh nak makan hidangan sup yang ringkas.
Salah satu menu sup yang boleh dihidangkan pada waktu sebegini adalah sup darat. Menurut Nur Amalyna Zuraidi sup ini mampu memberi kesegaran kepada badan yang lesu akibat kurang sihat atau pun selesema.
Sup cendawan homemade ala Pizza Hut ini memang sedap. Rasa lemak berkrim. Dipadankan pula dengan roti bawang putih. Memang ngam habis!
Kalau nak puas makan, buat sendiri lagi puas hati. Lebih fresh sebab kita masak sendiri. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Nurul Husna Mohamed Daudini ye. Katanya, resipi itu pula diambil daripada adiknya Nor Najihah Mohamed Daud.
Sup ini juga boleh disejuk bekukan bila buat banyak. Kalau rasa teringin nak makan, keluarkan dan panaskan. Selain itu, kalau nak jadikan sos spageti pun sedap tau. Cubalah.
Bahagikan cendawan kepada dua bahagian; untuk goreng garing ambik 3 biji, dan selebihnya untuk masuk dalam kuah.
Panaskan majerin, goreng cendawan 3 biji tadi yang dah dipotong dadu, sampai garing.
Angkat, tos dan ketepikan.
Dengan minyak yang sama, tumis bawang merah yang dah dipotong dadu, hingga garing.
Setelah itu masukkan lada hitam, gaul sebati.
Kemudian tambahkan cendawan yang dihiris dan Gaul sebentar.
Kemudian tambah gandum dan gaul sebati.
Masukkan susu dan air, kacau hingga naik wap. Tutup api dan kisar adunan tu hingga hancur elok. Like creamy gitu.
Kemudian masukkan semula ke dalam periuk dan perasakan secukup rasa. Kalau pekat boleh tambah air, ikut kesesuaian selera masing-masing.
Kalau nak cepat, buat step no 3 tadi hingga sedikit menggelegak, perasakan siap-siap dan kisar. Terus siap untuk dihidang
Untuk roti, cincang bawang putih, gaul bersama majerin atau mentega, kalau ada oregano atau parsli boleh letak juga. Oles pada roti keping dan bakar atas pan atau dalam oven..
Suka makan sup? Ini dia cara-cara untuk menyediakan pes sup @ kiub rempah sup homemade. Dengan adanya kiub rempah sup ni, kerja memasak jadi mudah dan membolehkan anda menikmati hidangan sup sedap setiap hari. Boleh disimpan dan peti sejuk dan tahan lama. Cubalah resipi perkongsian saudari Mas Lieyana ni. Pasti puas hati.
RESIPI KIUB REMPAH SUP HOMEMADE PALING MUDAH & SEDAP
1. Masukkan semua bahan ke dalam penapis teh dan basuh. Kulit kayu manis diketuk-ketuk terlebih dahulu untuk memudahkan proses mengisar.
2. Masukkan semua bahan dalam pengisar, tambahkan air dan kisar hingga halus. Jika suka, boleh juga dimasukkan sedikit minyak.
3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Boleh juga dimasukkan ke dalam bekas kiub ais untuk menjadikan pes berbentuk kiub.
4. Untuk menggunakannya, masukkan rempah sup anggaran 1 atau 2 sudu makan ke dalam sup mengikut keperluan. Boleh juga masukkan secubit kas-kas untuk menyedapkan sup.
Sup tulang berempah yang diolah sendiri rempah memanglah enak dinikmati.Bila cukup ramuan rempah bila menghirupnya puas hati rasanya. Sangat sesuai untuk rewang bersama keluarga.Jangan lupa cuba.
SUP TULANG BEREMPAH
BAHAN UNTUK REBUS:
2 kg tulang | cuci bersih dan toskan
2 inci halia | titik
4 ulas bawang putih | titik
1 paket sup tulang
Air secukupnya
BAHAN UNTUK REMPAH:
5 biji bawang merah
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 paket sup tulang
1 paket perencah sup
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu teh lada hitam
Minyak secukupnya untuk kisar
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
Ais tambahan secukupnya.
1 biji bawang Holland
1 biji tomato
6 biji cili padi
Daun ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tulang dalam periuk bersama air, halia dan bawang putih dan sup tulang bunjut). Rebus sehingga empuk.
Nak mudah gunalah pressure cooker.
2. Sementara tunggu tulang empuk , boleh buat bahan untuk rempah. Kisar bawang merah, halia, bawang putih
dan juga sup tulang rempah.Rempah dalam bunjut kisarkan sekali.
3. Masukkan perencah sup, serbuk ketumbar dan lada hitam.Kisar dengan minyak.
4. Kemudian tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak dan ketepikan.
5. Buka periuk rebusan dan masukkan rempah yang telah kita tumis tadi.Kacau sekejap.Reneh seketika
7. Masukkan garam ikut cita rasa.
8. Masukkan lada sulah.Tambahkan air jika suka.
9. Masukkan bawang Holland, tomato , cili padi hijau dan merah, kacau rata.
10. Tabur daun ketumbar jika suka sebelum dihidangkan.