Sedapnya Risoles ni. Sangat sesuai dijadikan sajian kudapan di waktu lapang atau hidangan minum petang. Terdapat pelbagai resipi Risoles yang intinya dipelbagaikan. Salah satunya yang sedap dan mudah ialah resipi kulit Risoles yang dikongsi oleh saudari Juju Minhad. Intinya? Terpulang pada cita rasa masing-masing. Boleh sahaja guna inti karipap sahaja. Ringkas bahan-bahan penyediaannya namun rasanya sangat enak. Cubalah. Pasti puas hati.
BAHAN INTI & SALUTAN: Inti secukupnya Telur Serbuk roti – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan untuk kulit dan kisar menggunakan blender hingga sebati. Kemudian tapis untuk memastikan adunan mulus dan tidak berketul 2. Panaskan kuali tahan lekat kemudian tuang adunan doh untuk membuat kulitnya. 3. Pastikan kulit dibuat nipis-nipis. Jangan tebal. 4. Bila sudah habis kulitnya, ambil sekeping dan hamparkan. 5. Letak inti yang telah dimasak dengan secukupnya dan gulung seperti kuih ketayap.
Ads
6. Celup ke dalam telur yang telah dipukul.
7. Kemudian salutkan dengan serbuk roti hingga bersalut rata.
8. Panaskan minyak masak dan goreng Risoles tadi hingga kekuningan.
9. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
NOTA: Inti terpulang pada selera dan cita rasa masing-masing. Antara inti Risoles yang boleh digunakan adalah inti sardine, daging. Empunya resipi buat inti ayam dan ketang ala-ala inti karipap.
Teringin nak makan Bubur Asyura sedap versi orang Utara? Resipi perkongsian saudari Jihan Zahira ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BUBUR ASYURA UTARA
BAHAN-BAHAN:
1kg beras – rebus beras sampai jadi bubur
1kg santan
½ kg kacang hijau
½ kg kacang kuda
½ kg kacang tanah- sangai dan buang kulit
1kg ubi keledek merah
5 tongkol jagung
1kg gula – jika tak suka manis, boleh kurangkan
3 sikat pisang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus kacang hijau dan kacang kuda ( rebus asing-asing) sampai lembut. Kemudian masak santan dan ubi dalam kawah sampai ubi empuk.
2. Bancuh tepung, gula, garam dan air hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam kawah. Kacau lagi hingga mendidih.
3. Masukkan semua jenis kacang dan jagung. Kacau lagi sampai betul-betul masak.
4. Masukkan pisang dan kacang tanah yang telah disangai dan dibuang kulit. Kacau lagi hingga semua likat.
5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Sajian ringan yang sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Bukan sahaja sesuai dinikmati sebagai sarapan, malah nak makan masa tengah hari, petang atau malam pun boleh. Bila dibentuk menjadi kelopak bunga ros, anda boleh jadikannya sebagai buah tangan. Nampak unik & cantik!
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 cawan air
1 sudu makan minyak masak
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan sebati. Tuang adunan ke dalam mangkuk.
Panaskan kuali leper dan oleskan sedikit minyak.
Sendukkan sedikit adunan ke dalam kuali. Ratakan dan biar masak.
Dengan menggunakan pisau tajam, hiris 4 penjuru lempeng namun jangan sampai putus.
Letakkan inti sambal bilis di tengah lempeng dan gulung bagi membentuk kelopak bunga. Ulang langkah hingga habis.
Menurut seorang ahli facebook group Rasa Share Resipi, Farisha Sofea, kuih general Mahbob ini juga dikenali sebagai kuih general mabuk. Kuih ini merupakan kuih tradisional negeri Pahang.
Walaupun kuih general Mahbob sangat terkenal dalam kalangan penduduk Pekan namun kuih ini sukar didapati di daerah lain dalam negeri Pahang itu sendiri. Biasanya kuih ini dibuat semasa meraikan majlis majlis tertentu sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH GENERAL MAHBOB
BAHAN TAHI MINYAK
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
1. Satukan santan pekat dan garam di dalam kuali.
2. Gunakan api kecil sahaja. Sentiasa kacau dan masak sehingga keluar tahi minyak berwarna coklat.
3. Tapiskan dan sejukkan. Ketepikan.
BAHAN KUIH
1 cawan air
1 cawan gula
1 helai daun pandan (disimpul)
3 sudu besar tepung beras
5 biji telur ayam gred A
1 cawan santan pekat
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMBUAT KUIH
1. Dalam bekas, satukan air , gula dan daun pandan. Masak di atas dapur sehingga gula larut sepenuhnya. Sejukkan seketika.
2. Sementara itu, sangaikan tepung beras sehingga kekuningan. Biarkan sejuk seketika.
3. Panaskan periuk kukusan.
4. Ambil mangkuk. Masukkan telur ayam. Pukul telur ayam sehingga sebati.
5. Masukkan santan. Ambil air gula yang telah disejukkan tadi. Keluarkan daun pandan. Masukkan air gula dalam adunan. Gaul rata.
6. Masukkan pewarna kuning. Gaul lagi.
7. Masukkan tepung beras yang telah disangai tadi. Kacau sehingga tiada adunan tepung yang berketul.
8. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak masak atau marjerin. Kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
9. Setelah masak, sapukan permukaan kuih dengan sedikit minyak hasil daripada tahi minyak tadi.
10. Akhir sekali taburkan tahi minyak dan biarkan sejuk sebelum dipotong.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...