
Setiap kali ke pasar malam, menu yang tak boleh dilepaskan ialah murtabak. Aroma baunya yang harum seakan memanggil. Namun tidak semuanya enak, ada yang isi sedap, kulitnya pula terlalu garing dimasak. Lalu bila makan pasti hampa. Lagi puas dapat membuatnya dengan citarasa sendiri. Buat yang ingin mencuba dikongsi resipi yang buat korang puas makan.
Bahan-bahan:
1 pek kulit popia(40pcs)
6 bj telur
Bhn inti(utk 40bj)
10 bj kentang potong dadu
2 pek kecil rempah kari daging dan ayam Baba’s
1 paket(400g) daging kisar brand Ramly (brand lain pon boleh) di hancur2kan. ..
2 labu bwg besar hiris
1/2 sdb garam
2 sdb gula
Air secukupnya
1/2 senduk myk utk menumis
Cara memasak:
Tumis bwg..naik bau masukkan rempah kari yg di bancuh dgn sedikit air. ..bila naik myk masukkan dgg kisar…agak empuk masuk kentang dan air…tggu hgga kentang empuk…masukkan gula dan garam…tekan2kan sedikit kentang biar agak hancur…tambah air jika terlalu pekat ..da masak tutup api dan sejukkan. …
Panaskan kuali leper atau kuali non-stick..ltk myk sikit…
Amik 5-6bj tlo…kocakkan dan masukkan dlm inti…gaul sebati. ..
Amik satu keping kulit popia…masukkan inti..lipat..dan masukkan dlm kuali…terbalik2kan hgg masak
( BAGI YANG TAK PANDAI TEBAR ROTI CANAI… GUNAKAN KULIT POPIA SAJA )
Kredit resepi: Selebriti Chef
Kredit Video Resepi: Umi Azah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
4 Resipi Kuih Tradisional Goreng Untuk Minum Petang Yang Sempurna

Isi Kandungan
Toggle
Tak dinafikan, kuih tradisional Melayu memang menggamit selera untuk minum petang.
Kuih goreng selalu jadi pilihan sebab mudah disediakan dan enak walau sudah sejuk.
RASA tampilkan 4 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut dan keria. Empat
jenis kuih ini memang boleh jadikan minum petang anda sempurna.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
BAHAN ADUNAN A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
BAHAN ADUNAN B
1cawan mentega
1cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
3.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari.
3.Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil Adunan A, leperkan.
2.Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3.Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4.Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
BAHAN DOH
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
4.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil doh dan leperkan.
2.Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
CARA MEMASAK
1.Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2.Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3.Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4.Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5.Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6.Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7.Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8.Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
CARA PENYEDIAAN
1.Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
BAHAN-BAHAN
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
BAHAN SIRA
½ cawan gula
1 cawan air
CARA MEMASAK
1.Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2.Biarkan keledek empuk.
3.Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5.Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6.Goreng, angkat dan toskan.
CARA SIRA GULA
1.Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2.Masak hingga pekat.
3.Salut keledek dengan air sira.
4.Sejukkan dan hidang.
Resipi Puding Mudah, Boleh Buat Puding Biskut Cream Crackers

Isi Kandungan
ToggleJika sedang mencari resipi puding mudah, apa kata cuba puding biskut cream crackerrs ini. Hanya gunakan empat bahan saja tapi hasilnya memang enak.
Rasanya yang lemak manis dengan tekstur lembut, lapisannya boleh pelbagaikan. Nak letak Milo boleh, pewarna pun boleh. Puding ini juga tak menggunakan sebarang tepung.
Resipi puding mudah, puding biskut cream crackers
Bahan-bahan
25 keping biskut cream crackers
4 biji telur
½ cawan susu pekat manis
2 sudu besar gula perang
Air panas secukupnya untuk rendam biskut
Pewarna pilihan / milo (optional)
Cara membuat
1. Sediakan loyang bersaiz 7×7 inci, sapu sedikit minyak untuk elak melekat.
Boleh juga guna acuan kecil untuk lebih mudah hidang & cepat masak.
2. Rendam biskut cream crackers dalam air panas hingga kembang. Toskan.
3. Masukkan biskut yang telah kembang, telur, susu pekat dan gula perang ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian atau lebih, ikut kreativiti.
Masukkan pewarna atau serbuk Milo jika suka.
5. Tuang adunan selapis demi selapis ke dalam loyang, kukus setiap lapisan selama 5 minit.
6. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 10 minit. Buka penutup kukusan pada 5 minit terakhir supaya permukaan puding lebih kering dan cantik.
Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang. Nak makan sejuk-sejuk dari peti ais pun boleh… lembut, lemak, puas hati!
INFO
- Setiap lapisan menggunakan anggaran 2/3 cawan adunan.
- Gunakan loyang 9x5x2 inci jika nak buat versi lebih besar
- Kalau suka versi mini, guna acuan lompang atau muffin pun cantik dan senang nak makan.
Kredit resipi & foto Mas Cotek
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA
Baru Tahu… Ini Cara Mudah Bentukkan Kuih Lopes Jadi Bulat

Kuih lopes merupakan antara hidangan minum petang yang sentiasa mendapat permintaan ramai. Tak kira golongan tua ataupun muda, ramai yang menggemarinya.
Manakan tidak, gabungan pulut beraroma daun pandan yang disaluti kelapa parut. Disertai pula dengan curahan air gula Melaka pastinya membangkitkan rasa untuk menikmatinya. Jom kita cuba resipi mudah ini.
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut – beli online disini
- 1/2 cawan air daun pandan
- 1/2 sudu kecil garam – beli online disini
- 1/2 sudu kecil air kapur – beli online disini
- Beberapa titis pewarna hijau
- Kelapa parut – digaul sedikit garam dan kukus seketika
CARA MEMASAK:
1. Beras pulut dicuci bersih. Kemudian, rendam dengan air, pewarna hijau dan air kapur selama satu hingga dua jam. Jika menggunakan beras pulut susu, cukup direndam selama setengah jam.
2. Kisar daun pandan bersama setengah cawan air. Kemudian, tapis dan ketepikan dahulu.
3. Selepas itu, toskan beras pulut tadi dan masukkan ke dalam loyang.
4. Masukkan santan, air daun pandan dan garam. Gaulkan sebati.
5. Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan dikukus hingga air masak atau 3/4 masak.
6. Apabila santan telah kering, kacau rata agar pulut tersebut masak dengan sekata. Kukus sekali lagi dan kemudian angkat. Sejukkan seketika pulut tersebut.
7. Apabila pulut selesai masak, anda boleh memilih sama ada ingin dimasukkan ke dalam loyang yang kemudiannya akan dipotong segi tiga.
Ataupun masukkan ke dalam daun pisang, dibentuk bulat lalu diikat seperti lontong.
8. Bagi yang tidak memiliki daun pisang, boleh juga guna kaedah seperti ini. Masukkan pulut ke dalam plastik jernih (plastik lauk) dan dibentukkan bulat menggunakan sushi mat.
9. Selesai dipotong segi tiga ataupun bulat, bolehlah digaulkan dengan kelapa parut yang telah diletakkan sedikit garam dan dikukus seketika.
AIR GULA MELAKA
- 3 ketul gula Melaka – beli online disini
- 5 sudu besar gula pasir
- 3 cawan air
- Daun pandan – disimpul
Untuk membuat air gula Melaka, masak hingga likat kesemua bahan di atas. Sesudah itu, bolehlah dicurahkan di atas kuih yang telah dipotong tadi untuk dinikmati.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official