Nampak sedap Muffin Coklat Cip ni. Nampak lembut dan gebu. Bagi anda yang suka makan kek dan muffin, resipi perkongsian saudari Lyn Da IIni antara yang boleh dicuba. Sangat mudah dan enak. Tak perlu lagi beli tepung pra-campuran. Anda sendiri boleh adun guna bahan-bahan mudah. Lebih istimewa resipi ni tidak perlu menggunakan mixer atau blender. Wow…Pasti menjadilah. Jom cuba!
1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikabonat . Ayak bersama.
2. Campuran tepung yang telah diayak bersama tadi.
3. Masukkan gula dan garam, letak di bahagian tepi.
4. Dalam bekas berasingan, pecahkan telur, masukkan air dan juga minyak masak.
5. Pukul menggunakan pemukul tangan hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam bekas berisi bahan ayak tadi.
Ads
6. Campurkan bahan-bahan dan adun hingga sebati. Boleh kacau menggunakan senduk supaya lebih mudah.
7. Rupa adunan kek yang telah sebati.
8. Seterusnya masukkan coklat chip. Jumlahnya ikut sebanyak mana yang anda suka dan cita rasa masing-masing.
9. Kacau lagi adunan.
10. Bila semuanya sudah sempurna, maasukkan adunan ke dalam cawan muffin hingga memenuhi 3/4 cawan.
Ads
11. Taburkan coklat chip dekat bahagian atas. Jumlahnya terpulang pada citarasa masing-masing.
12. Panaskan ketuhar pada suhu 170C selama 10 minit. Kemudian masukkan muffin dan bakar lagi selama 20-25 minit menggunakan api atas bawah. Namun masa mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
13. Muffin Coklat Cip siap dibakar. Memang sangat sedap dan lembut. Boleh dimakan begitu sahaja atau ditambah pelbagai krim pilihan.
Ads
INFO: 1 adunan boleh dapat antara 27-28 cup muffin saiz S
Resipi biskut mudah yang pastinya menjadi kesukaan anak-anak. Bahan nak buat pun mudah sangat. Hanya guna empat benda je. Jom cuba resipi perkongsian saudari MariaKhalisya Khalis ni. Boleh hias ikut kreativiti anda masing-masing.
BISKUT SUSU VIRAL 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
1/2 buku buttercup
1/2 tin susu pekat manis
400gm tepung jagung
4 sudu makan susu tepung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan adun sampai jadi doh.
2. Jika adunan doh terlalu keras, tambah 2 sudu makan mentega supaya doh jadi sedikit lembut.
3. Cubit doh dan bentukkan ikut kreativiti. ( empunya resipi hias guna cip coklat).
4. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 165-170C menggunakan api bawah. Masak selama 25 minit. ( jika buat bentuk macam hersyes).
Koleksi resipi masakan berkicap, sedap dan menyengat. Menu masakan berkicap sememangnya merupakan satu hidangan yang memikat selera jika digandingkan dengan nasi putih.
Tambahan pula, penyediaan masakan berkicap ni sangat mudah dan tidak memerlukan bahan yang banyak. Tunggu apa lagi? Jom kita cuba resipi yang RASA kongsikan ini.
SAMBAL BILIS KICAP
BAHAN-BAHAN:
3 biji cili merah
10 biji bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
Segenggam cili padi hijau
5 sudu makan kicap manis
Segenggam ikan bilis
1 sudu teh pes asam jawa
Garam
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM KICAP KANTONIS
BAHAN-BAHAN:
5 ketul paha ayam
3 sudu makan minyak masak
3 batang daun bawang
2 inci halia
2 helai daun salam
60gm shiitake
5gm 5 spices chinese powder
1000ml air
200ml kicap cair masin
70gm kicap manis
50gm gula merah
Pakchoy
Biji bijan putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BUTTER KICAP
BAHAN-BAHAN:
4 helai daun bawang
1/2 biji bawang holland
1 biji cili merah
5 biji cili padi
3 ulas bawang putih | Dicincang
4 sudu makan butter
5 ketul ayam
3 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan sos cili
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DAGING DENDENG
BAHAN-BAHAN:
Air rebusan daging
1 cawan kicap manis
3 helai daun limau
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit serbuk perasa
Sedikit air asam jawa
5 biji cili padi | diketuk
BAHAN PERAPAN DAGING:
1 kg daging | direbus & ditumbuk
Kicap manis secukupnya | untuk perap daging
BAHAN KISAR:
4 batang serai
1 inci halia
4 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM KUNGPAO
BAHAN-BAHAN:
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/4 biji bawang holland
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada benggala merah
Daun bawang
7 tangkai cili kering
2 keping isi ayam
Minyak
Garam
Kacang tanah
BAHAN-BAHAN SOS:
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar gula
4 sudu besar air
1 sudu besar tepung jagung
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TEMPE GORENG KETAGIH & SAMBAL KICAP PADU
BAHAN-BAHAN TEMPE GORENG KETAGIH:
4 keping tempe
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
Sedikit garam
½ sudu makan serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
Air suam
Petang seringkali teringin macam-macam makanan, yang pastinya manis. Andai ada tetamu yang bakal menjengah ke rumah, boleh hidangkan tetamu dengan menu pemanis mulut yang menyelerakan. Mungkin inspirasi kuih muih berasaskan santan, sago dan Gula Melaka ini bakal memberi nikmat buat tetamu yang berkunjung ke rumah nanti.
Bingka Lemak Kus Kus Safron Saiz Hidangan: 6-8 orang Masa Memasak: Prep 20 min, Bakar 1 jam Cara Memasak: Bakar Jenis Masakan: Manisan Keistimewaan: Bingka yang mempunyai tektur berbeza oleh butir- butir kus kus dan aroma wangi safron dan rasa lemak santan yang enak. Anggaran Kos: RM15
Bahan-bahan:
1 cawan kus kus | direndam dengan 2 ½ cawan air panas sehingga kembang
3 biji telur gred A
¾ cawan gula halus
1 ½ cawan santan pekat
½ cawan air
1 cubit safron
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum | diayak
2 sudu makan mentega
Cara memasak: 1.Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. 2.Rendam safron bersama air sehingga bertukar warna. Campurkan ke dalam santan pekat. Kemudian masukkan telur,gula, garam dan santan lalu dipukul hingga sebati. 3.Kemudian, kaup balikkan tepung gandum yang sudah diayak tadi. Kacau hingga adunan sebati. Lalu masukkan kus kus dan kacau rata. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega. 4.Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga masak. Sejukkan bingka sebelum dipotong kecil dan boleh dihidangkan.
Puding Roti Pandan Gula Melaka
Saiz Hidangan: 4-6 orang Masa Memasak: Prep 20 min Bakar 1 jam Cara Memasak: Bakar Jenis Masakan: Manisan Moden Keistimewaan: Puding roti berinspirasikan rasa tempatan yang menggunakan bahan yang mudah didapati. Anggaran Kos: RM14
Bahan-bahan:
12 keping roti | dipotong
100gm mentega | dicairkan
4 biji telur Gred A
1 kiub gula Melaka | disagat halus
2 cawan santan pekat
½ cawan susu cair
1 sudu teh garam
1 sudu makan pes pandan
Cara memasak: 1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. 2. Pukul telur, gula Melaka, garam, santan, susu cair dan pes pandan sehingga adunan kembang. 3. Susun roti di dalam acuan mengikut kreativiti anda. Lalu tuangkan adunan dan pastikan adunan rata di dalam acuan. 4. Seterusnya bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga masak. Boleh dihidangkan dengan sos santan pekat yang dicampur dengan sedikit gula Melaka.
Agar- Agar Gula Melaka Cincau Saiz Hidangan: 6-8 orang Masa Memasak: Prep 20 min Sejukkan 1 jam Cara Memasak: Rebus dan Sejukkan Jenis Masakan: Manisan Moden Keistimewaan: Pelbagai tektur yang menggabungkan rasa lemak masin santan dan manis gula Melaka berserta kenyal cincau. Anggaran Kos: RM10
Bahan-bahan:
1 tahil agar agar tali
5 cawan air
1 cawan gula Melaka | diparut
1 cawan santan pekat
1 tiub cincau | dicincang
Secubit garam
Cara memasak: 1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan tahil agar-agar dan masak sehingga larut. 2. Cedok dua cawan agar agar, masukkan ke dalam acuan dan campurkan dengan garam dan santan pekat. Kacau sehingga sebati dan sejukkan. 3. Seterusnya, campurkan gula Melaka ke dalam agar-agar pastikan larut. Sejukkan sedikit dan masukkan cincau. Tuang ke dalam acuan dan sejukkan sehingga beku. Potong sebelum dihidang.
Ais Sago Jagung Saiz Hidangan: 4-5 orang Masa Memasak: Prep 20 min Cara Memasak: Rebus Jenis Masakan: Pemanis Mulut Keistimewaan: sangat mudah untuk disediakan terutama sekali jika hendak menjamu tetamu dengan hidangan pemanis mulut yang cepat dan mudah. Anggaran Kos: RM7
Bahan-bahan:
1 cawan sago | direndam
1 tin krim jagung
½ cawan gula dicairkan dengan 1 cawan air
Ais yang mencukupi
Caranya: 1. Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sago dan rebus sehingga masak. Toskan. 2.Basuh sago dengan air sehingga kanji yang melekat hilang dan sago menjadi sebutir- sebutir. 3. Kemudian, campurkan air gula dengan krim jagung. Pastikan sebati. Tambahkan sago dan kacau sebati. 4.Seterusnya, masukkan ais dan sedia untuk dihidang.
Sagu Rose Buah Gula Melaka Saiz Hidangan: 4-6 orang Masa Memasak: Prep 30 min sejukkan 1 jam atau mengikut citarasa anda Cara Memasak: Rebus Jenis Masakan: Pemanis Mulut Keistimewaan: sesuai untuk jamuan yang ramai tetamu. Ia boleh disediakan malam sebelum dan hidangkan bila tetamu datang. Anggaran Kos: RM15
Bahan-bahan:
3 cawan sago | direndam
3 sudu makan sirap rose
3 sudu makan gula
½ cawan gula Melaka | parut
1 kotak kecil santan
Sedikit buah longan
Sedikit cincau | dicincang
Sedikit jagung
Air mencukupi untuk merebus sago
Cara memasak: 1. Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sago, sirap rose, gula dan rebus sehingga masak. Toskan. 2. Kemudian, isikan sago ke dalam bekas atau botol. Kemudian masukkan cincau, jagung dan longan. Seterusnya masukkan santan dan taburkan gula Melaka parut. Sejukkan dahulu sebelum dihidang.
Kuih Koci Pandan Saiz Hidangan: 25 -40 biji ( bergantung dengan saiz kuih ) Masa Memasak: Prep 45- 1 jam Kukus 15 min Cara Memasak: goreng, kukus Jenis Masakan: Kuih Tradisi Keistimewaan: Kuih tradisi yang enak dan agak mudah disediakan. Menggunakan bahan bahan yang ringkas dan mudah. Anggaran Kos: RM12
Bahan-bahan:Doh
2 ½ cawan tepung pulut
½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan santan sederhana pekat | kisar dengan 5 helai daun pandan dan tapiskan Sedikit pes pandan
Secubit garam
Inti: 1 biji isi kelapa muda parut 1 ketul gula Melaka parut 3 sudu makan gula pasir 3 helai daun pandan | disimpul ½ cawan air
Lain-lain Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur sehingga lembut. Potong 5 inci x 5 inci Minyak secukupnya
Cara memasak:Inti Masukkan gula Melaka ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula cair. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Campak daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
Doh Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Tuang santan yang dicampur dengan sedikit garam sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang santan tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
Cara membuat Kuih Koci 1. Ambil sehelai daun pisang, sapu dengan minyak pada permukaan daun pisang tadi. 2. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu sudu teh inti. Tutup inti dengan doh dan celupkan dengan sedikit minyak. 3. Kemudian lipat daun seperti biasa. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak sehingga masak.
Lempeng Santan Gula Melaka Saiz Hidangan: 2-4 orang Masa Memasak: Prep 15 min Goreng 20 mins Cara Memasak: goreng Jenis Masakan: Pemanis Mulut Keistimewaan: sesuai sebagai hidangan sarapan dan minum petang bersama teh kosong. Anggaran Kos: RM7
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
¼ cawan air
½ ketul gula Melaka| parut
Sedikit kelapa yang sudah disangai
1 cawan santan pekat untuk sos
½ cawan air
Secubit garam
Sedikit minyak
Cara memasak: 1. Campurkan tepung, santan, garam dan air sehingga sebati. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Goreng lempeng sehingga masak. Ketepikan 2. Campurkan sebahagian gula Melaka parut ke dalam santan pekat berserta air dan panaskan sehingga pekat. 3. Kemudian, hidang lempeng dengan sos santan, taburan gula Melaka parut dan sedikit kelapa sangai.
Kuih Bakar Berlauk Saiz Hidangan: 6-10 orang Masa Memasak: Prep 20 min Bakar 1 jam sehingga masak Cara Memasak: Bakar Jenis Masakan: Kuih Tradisional Keistimewaan: sesuai sebagai hidangan sarapan dan minum petang bersama teh kosong. Anggaran Kos: RM12
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum | diayak
2 sudu makan mentega
3 biji telur gred A
1/4 cawan gula halus
1 ½ cawan santan pekat
½ cawan air
2 sudu teh garam
1 cawan serunding daging
Sedikit cili merah | hiris
Sedikit daun ketumbar
Cara memasak: 1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. 2. Masukkan telur, gula, garam dan santan lalu dipukul hingga sebati. Kemudian, kaup balikkan tepung gandum yang sudah diayak tadi. Kacau hingga adunan sebati. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega. 3. Tabur serunding, cili, daun ketumbar di atas adunan sebelum dibakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga masak. Sejukkan bingka sebelum dipotong kecil dan boleh dihidangkan.
Cucur Lemak Jagung Saiz Hidangan: 6-8 orang Masa Memasak: Prep 15 min Goreng sehingga masak Cara Memasak: Goreng Jenis Masakan: Cucur Keistimewaan: sesuai sebagai hidangan untuk sarapan pagi dan minum petang bersama teh kosong. Anggaran Kos: RM8
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum | diayak
1 peket serbuk santan
1 biji telur
1½ cawan air
½ cawan gula halus
½ cawan gula Melaka parut
1 tin isi jagung manis
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak: 1.Campurkan tepung, serbuk santan, telur, air, gula, gula Melaka dan garam sehingga sebati. 2.Tambahkan jagung dan gaul rata. 3.Panaskan minyak dan goreng cucur sehingga masak. Hidangkan dengan gula Melaka cair jika inginkan ekstra manis.
Mango Banana Sago Saiz Hidangan: 6-8 orang Masa Memasak: Prep 20 min rebus sehingga masak Cara Memasak: Rebus Jenis Masakan: Pemanis Mulut Moden Keistimewaan: sangat sesuai dihidangkan ketika hari panas. Anggaran Kos: RM18
Bahan-bahan:
2 cawan sago | direndam
2 biji mangga masak manis
2 biji pisang masak
½ cawan gula Melaka parut
½ cawan santan
3 scoop ais krim vanila
Ais yang mencukupi
Cara memasak: 1. Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sago, dan rebus sehingga masak. Toskan. 2. Setelah masak, bahagikan kepada dua dan tambah warna merah dan hijau. Pastikan sebati. Biarkan sebentar sehingga warna meresap ke dalam sago. 3. Kisar mangga, pisang, santan dan vanilla ais krim sehingga sebati. Kemudian masukkan sago yang sudah diwarnakan. 4. Akhir sekali, tambahkan ais dan sedia untuk dihidangkan.
Resipi: CHEF IMELDA HARRIS
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? jom Klik sini
Nak cuba masak ayam bistik homemade yang sedap, mudah dan berkuah pekat? Jom ikut resipi perkongsian Rozmaliza Omar ini – bahan ringkas, rasa mantap, sesuai untuk seisi keluarga!