
Tudia.. sedap weh.. memalam gini kalau buat ni, x tido la duk makan eskrim.. so, abe sertakan resepi.. jom same2 try.. boleh try buat bile2 mase ni.. sedap sangat oi.. 😂.. terus lupekan diet.. huuu..
AIS KRIM HOMEMADE
Bahan-bahan:
📎1 1/2 cawan UHT Whipping Cream
📎1 cawan Full Cream Milk
📎3/4 cawan gula kastor
📎1 sb esen vanilla
Cara membuat:
1.blendkan semua tu.. hingga kembang dan pekat.
2.pastu tuang ke dalam bekas untuk disejukbekukan. Sejuk beku 6-8jam.
Chef Razak Kongsi Resipi Sempena PKP & Ramadan. Mudah Masak & Tak Guna Bajet Mahal.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Cheese Tart Buncit. Puas Makan & Boleh Buat Jualan

Ada yang menggemari tart yang penuh dengan filling sebegini? Memang puas makan. Ada yang nak jimatkan masa atau nak jimatkan masa dengan membelinya. Lebih elok buat sendiri bagi memenuhi cita rasa. Untuk filling boleh pelbagainya mengikut tekak masing-masing.
Resepi Shell Tart
Bahan-bahan:
125gm majerin/butter
150gm gula kastor
1 biji telur saiz B
400gm tepung gandum
Esen Vanilla
Cara buat:
1.Dalam bekas masukkan marjerin dan gula , kacau dan Sebatikan.
2.Kemudian masukkan telur dan vanilla dipukul sedikit. Gaul sebati.
3.Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit dan ramas dengan tangan hingga sebati dan menjadi doh. Tak perlu uli lama sangat. Cukup setakat jadi doh.
4.Bulat-bulatkan sebesar guli masukkan dalam bekas tart. Tekankan dengan jari hingga cantik dan kemaskan lebihannya.
5.Cucuk-cucuk sedikit dengan garfu. Bakar suhu 170c hingga masak dan jadi keperangan.
6.Setelah masak.Keluarkan dari oven. Biar sebentar dan baru keluarkan dari shell. Sejukkan atas redai.
7.Shell boleh dijadikan stok dengan menyimpannya dalam bekas kedap udara.
BAHAN FILLING CHEESE :
500gm cream cheese dari peti sejuk
100gm gula kastor -BELI ONLINE DI SINI
6 sudu besar telur yang telah dipukul sedikit
2 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla atau 2 sudu kecil perahan lemon-BELI ONLINE DI SINI
INTI :
Apa-apa filling kegemaran.
Cara buat:
1.Masukkan semua bahan kecuali vanilla dalam bekas.
2.Mix hingga berkrim dan gebu tapi masih kental.
3.Masukkan vanilla dan adun hingga sebati.
4.Masukkan dalam piping bag.
5.Picitkan sedikit filling dalam shell dan baru paipkan cheese ke dalam shell.
6.Untuk dapat filling yang tinggi. Caranya paip ditengah hingga penuh tanpa menggerakkan piping , bila penuh tarik naik perlahan sambil picit dengan muncung piping masih dalam cheese hingga tinggi yang nak baru berhenti picit dan tarik keluar piping.
7.Jika ada sedikit cacat atau bertanduk. Celup jari dalam air masak dan betulkan sedikit.
8.Lukis permukaan jika suka mengguna filling atau cheese yang diwarnakan.
9.Bakar suhu 170c lebih kurang 7-8 minit .Sekadar bila sentuh cheese tidak lekat dijari. Untuk hasil yang cantik. Cheese masih moist tidak kering
Kredit : roshidah abu bakar
INGIN MENDAPATKAN HOME APPLIANCES, LIHAT DI SINI.
Buat Puff Pastry Sosej Sendiri, Hanya Guna Air Fryer. Mudah Tapi Sedap!
Cara Buat Creampuff Bersama Sos. Lembut & Gebu Memang Tak Cukup Satu
Tat Telur Homemade Lagi Sedap Dari Bakeri. Ini Cara Mudah Hanya Guna 6 Bahan.
Cookies Ala Ala Famous Amos Rangup

Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je.





5 Resipi Karipap Ni Memang Sedap Makan Panas-Panas

Enaknya minum petang dengan kuih muih melayu.Antara yang disukai ramai ialah karipap. Makan pula panas-panas confirm tak cukup satu. Ada pelbagai jenis karipap yang boleh anda cuba. Dikongsi resipi karipap pilihan anda.
1.KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum
- 3/4 cawan minyak masak
- 2 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan air kapur jernih
- 1 sudu teh garam
- 400ml air sejuk dari peti ais
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
- Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
- Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
- Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
- Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
- Doh yang siap diuli.
- Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
- Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam. Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu
300gm daging dicincang
2 biji bawang merah besar – didadu
2 ulas bawang putih – diracik
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan cili kisar
Sedikit daun sup
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
- Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
- Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
- Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
- Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
- Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
- Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
- Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
- Karipap yang telah siap di kelim.
- Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
- Angkat dan toskan.
- Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa
2.KARIPAP KENTANG DAGING & TELUR REBUS
BAHAN KULIT KARIPAP:
- 1kg tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak – panaskan sekejap
- 3 sudu makan marjerin
- 1/2 sudu teh garam
- Air secukupnya
BAHAN INTI:
- 15 biji ubi kentang – kupas kulit & potong dadu
- 100gm daging – potong nipis & kecil
- 2 paket kecil rempah kari
- 10 tangkai cili kering – kisar halus
- 1 biji bawang besar – hiris
- 4 ulas bawang putih – hiris
- 1-2 tangkai daun kari – hiris
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya – jika perlu
- Minyak untuk menumis
- Telur rebus – dibelah empat
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan garing.
2. Kemudian masukkan daging, cili kisar dan rempah kari. Masak lagi hingga garing. Daging boleh direbus terlebih dahulu tetapi empunya resipi tidak rebus kerana sudah hiris nipis.)
3. Seterusnya masukkan ubi kentang, garam serta gula secukupnya. Kalau inti agak kering, masukkan sedikit air.
4. Masak inti hingga kentang dan daging empuk. Padamkan api dan sejukkan inti.
5. Untuk membuat doh, satukan tepung gandum, marjerin, minyak masak dan garam. Gaul sebati.
6. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat. Jika terlembik, tambah tepung secukupnya. - Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai leper.
8. Sudukan inti secukupnya dan masukkan telur rebus. Kelim kemas. - Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: SuRiani Rahim
3.KARIPAP KAMPUNG
KULIT KARIPAP
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
Cara membuat:
1.Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.
2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.
3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.
4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.
5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.
6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.
INTI KENTANG AYAM
Bahan-bahan inti:
1 biji bawang Holland saiz kecil
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.
4.Hasilnya, sedap makan panas-panas.
Kredit: Missz Amira
4.KARIPAP PUSING
KULIT KARIPAP PUSING
BAHAN DOH A
1/4 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Air ais secukupnya
CARA MEMBUAT DOH A
1. Dalam periuk kecil, panaskan minyak masak dan marjerin sehingga berbuih.
2. Tuang minyak masak dan marjerin panas tadi ke dalam tepung gandum. Gunakan sudu, kacau sebati.
3. Masukkan garam dan air ais sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh lembut.
4. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 120 gram. Ketepikan.
BAHAN DOH B
120 gram tepung beras
100 gram marjerin
CARA MEMBUAT DOH B
1. Dalam bekas, campurkan tepung beras dengan marjerin. Uli sehingga menjadi doh.
2. Jangan tambah air. Kedua-dua adunan ini boleh jadi doh tanpa air.
3. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 70 gram. Ketepikan.
CARA MENYATUKAN
1. Ambil DOH A. Jadikan leper dengan gunakan tangan. Ambil DOH B. Letakkan atas DOH A. Satukan kedua-duanya menjadi satu bebola.
2. Gunakan penggelek, leperkan sehingga nipis. Kemudian gulung.
3. Selepas digulung, gelek lagi sehingga nipis. Gulung lagi. Kemudian potong doh ini kepada 6 bahagian. Boleh jadi 6 biji karipap.
4. Ambil 1 bahagian, isikan inti. Kelim jadi karipap. Bolehlah goreng.
Sumber: Hidayati Hana
5.Karipap Rangup
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
200g planta
½ cawan minyak masak
2 cawan air sejuk + 3 sudu teh garam
1sudu air kapur
Cara buat doh:
1.Panaskan planta dan minyak masak sampai betul-betul panas.
2.Terus tuangkan dalam gandum tadi.
3.Gaul rata semua.
4.Air kapur tuang satu sudu dalam tepung tadi.
5.Masukkan air dan garam, kacau sampai hancur garam.
6.Tuang perlahan- lahan dalam gandum tadi sampai boleh uli jadi doh.Jangan tuang semua,sampai boleh canai jadi bulat.
7.Siap.( Makin nipis,makin rangup makin sedap)
*Hati-hati semasa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sangat. Tangan mesti betul-betul kering goreng separuh masak. Jangan terus simpan mentah macam ni, tak cantik nanti.
Kredit: Azzura Ismail
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official