
Tudia.. sedap weh.. memalam gini kalau buat ni, x tido la duk makan eskrim.. so, abe sertakan resepi.. jom same2 try.. boleh try buat bile2 mase ni.. sedap sangat oi.. 😂.. terus lupekan diet.. huuu..
AIS KRIM HOMEMADE
Bahan-bahan:
📎1 1/2 cawan UHT Whipping Cream
📎1 cawan Full Cream Milk
📎3/4 cawan gula kastor
📎1 sb esen vanilla
Cara membuat:
1.blendkan semua tu.. hingga kembang dan pekat.
2.pastu tuang ke dalam bekas untuk disejukbekukan. Sejuk beku 6-8jam.
Chef Razak Kongsi Resipi Sempena PKP & Ramadan. Mudah Masak & Tak Guna Bajet Mahal.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Buat Sendiri Ferrero Cookies Yang Sedap Ini, Mudahnya.

Bila sesuatu makanan tu rasa sedap, anda mesti terdetik untuk cuba buat sendiri bagi dapatkan kepuasan menikmati keenakannya, cookies ini antara biskut raya premium yang akan jadi rebutan dan pilihan ramai tetamu anda. Oleh itu jangan abaikan cookis ini ye. Resipi RASA dah kongsikan di sini, anda hanya perlu sediakan bahan dan buat je, mudahkan.

FERRERO COOKIES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan susu tepung
1 cawan nestum dikisar menjadi serbuk
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung beras
2 cawan tepung | jika doh lembik sangat tambah sedikit tepung
Kacang Hazelbut secukupnya | dipanggang
Kacang badan nib secukupnya | dipanggang
Coklat Beryl’s Milk compound secukupnya | dicairkan
CARA MEMBUAT:
- Pukul mentega dengan gula asal kembang, masukkan serbuk badan, susu tepung, nestum kisar, tepung jagung dan tepung beras.
- Kacau rata dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga doh sebati dan boleh digentel dengan elok.

3. Bentukkan bulat doh, masukkan kacang hazelnut di dalamnya sebiji. Bulatkan semula dan bakar hingga masak dan sedikit garing (untuk rangup)dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan pada suhu 160-170C selama 20 minit, ikut jenis ketuhar anda.
4. Sejukkan, sementara itu cairkan coklat, masukkan kacang badan nib dalam coklat.
5. Tutup api dan celupkan biskut di dalam coklata dan letakkan dalam papercup.
6. Biar hingga keras atau letak dalam freezer sekejap.
7. Simpan dalam bekas kedap udara apabila sejuk.
Kredit : faizah adzmi MAHI
Buat Sendiri Kuih Mochi, Rasa Sedap & Terjamin Halal.

Korang pernah makan kuih Mochi, kuih berasal dari Jepun yang berwarana warni dan berinti manis ini mula digemari oleh masyrakat Malaysia. Namun tahu tak korang yang kuih ini sangat senang disediakan kerana ia diperbuat dari tepung pulutn yang memberikan tekstur kulit Mochi berasa kenyal dan intinya boleh dipelbagaikan ikut cita rasa korang semua. Bagi memudahkan ini RASA kongsi resipi dan cara membuat kuih Mochi Inti Kacang Tanah yang sangat sedap.

.
KUIH MOCHI INTI KACANG TANAH
BAHAN-BAHAN:
Kulit Mochi:
- 400gm tepung beras pulut | sangai sekejap
- 40gm tepung beras | sangai sekejap
- 70gm tepung jagung | sangai sekejap
- 200gm gula pasir
- 3500ml air
- 150ml susu penuh krim
- 4 sudu makan mentega
- 1 sudu teh garam halus
- Pewarna kuning dan merah

.
BAHAN INTI:
- 160gm kacang tanah
- 60gm gula pasir
- 6 sudu makan air masask
CARA MEMASAK:
Untuk Menyediakan Kulit Mochi:

.
- masukkan tepung pulut di dalam mangkuk adunan bersama tepung beras dan mentega.
- Adun rata.Campurkan gula garam, susu dan air, larutkan bersama.
- Kemudian tuangkan dalam mangukuk berisi campuran tepung tadi.
- Gaul rata hingga menjadi doh lembut (tidak terlalu cair atau keras).
- Kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
- Setiap satu bahagian warna dengan warna hijau, kuning dan merah.
- Gaul rata supaya adunan sebati.
- Kemudian kukus antara 25-30 minit dalam pengukus yang sudah sedia dipanaskan.
- Setelah masak biarkan sejuk sedikit.

.
Untuk Menyediakan Inti:
- Goreng sangai kacang tanah yang telah dibuang kulit.
- Kemudian tumbuk atau kisar kasar.
- Larutkan gula bersama air suam. Kemudian tuang air gula dalam mangkuk kacang tadi.
- Gaul rata hingga sebati. Ketepikan.
Cara Masukkan Inti:

.
- Ambil tiga sudu makaan adunan kulit Mochi lalu leperkan di atas tangan dengan yang telah disapukan dengan tepung jagung tadi.
- Kemudian letakkan 1 sudu makan inti kacang ditengahnya.
- Kemudiaan balut inti hingga menjadi bentuk bulat.
- Kemudiaan golekkannya di atas tepung jagung yang telah disangai.
- Kuih Mochi sedia dihidangkan.
Senangkan? Harap percubaan korang menjadi dengan jayanya ye…
Ada Lebihan Roti? Jom Olah Jadi Puding Roti Unicorn

Kadang kita beli roti satu bungkus jumbo. Tapi tak larat nak dihabiskan. Jadi, bolehlah olah jadikan puding roti yang cantik dan sedap ni. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Boleh cuba untuk jamu seisi keluarga.
PUDING ROTI UNICORN

BAHAN-BAHAN
4 keping roti sandwic
4 cawan susu susu cair
3/4 cawan gula
10 gram serbuk agar-agar
3 sudu besar mentega
Pewarna (oren, pink, hijau, biru)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan susu dan cair dan roti sandwic dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus.
2. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kemudian masukkan gula dan serbuk agar-agar. Biarkan mendidih dengan api sederhana.
3. Masukkan mentega dan kacau sehingga sebati. Tutup api.
4. Tapiskan adunan dan bahagikan kepada 4 bahagian untuk 4 warna berbeza.
5. Letakkan pewarna pada setiap bahagian.
6. Basahkan acuan dengan sedikit air dan tuangkan adunan tadi berselang seli.
7. Selepas siap, masukkan dalam peti sejuk.
Rasanya lemak berkrim. Selamat mencuba!
Kredit Resipi: Hidayati Hana
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
NAK RESIPI LAIN? Klik sini: Resipi Oreo Cheesecake Yang Mantap!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

