Setiap kali bulan Ramadan, akan timbul macam-macam jenis air yang dijual di Bazar Ramadan. Apa kata kali ini anda cuba buat sendiri di rumah dengan resipi Ais Cincau Gula Melaka dan Ais Mangga Susu yang dikongsikan ini. Sangat mudah dan terjamin kebersihannya. Tak payah nak keluar ke bazar hanya kerana air di musim PKP ni.
AIS CINCAU GULA MELAKA BAHAN-BAHAN: 1 keping cincau hitam | parut 1000ml susu cair full cream 200gm gula melaka 2 sudu makan gula pasir 1 helai daun pandan simpul 350ml air
Ads
CARA MEMBUAT:
Masukkan gula melaka, pandan dan air dalam periuk, renehkan hingga mendidih. Tutup api, tapis dan sejukkan.
Dalam jug campurkan susu cair dan larutan gula melaka, gula pasir.
Kemudian tambah ke dalamnya cincau parut. Kacau
Sejukkan dalam peti sejuk sebelum sedia dihidangkan.
Atau masukkan ketulan ais dan hidangkan. Rasa sejuk memberi nikmat hilangkan dahaga.
By @susan_mellyani
Ads
Ads
AIS MANGGA SUSU BAHAN-BAHAN: 1 biji mangga masak ranum | dikisar halus Nata de coco secukupnya 100ml air gula Susu pekat manis secukupnya | ikut citarasa 500ml air mineral Selasih secukupnya | direndam Ais secukupnya 1 biji mangga potong dadu | untuk hiasan CARA MEMBUAT:
Campurkan mangga kisar bersama air, air gula dan susu pekat manis.
Kacau rata sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
Sejukkan dalam peti sejuk jika belum sedia dihidangkan.
Jika ingin dihidangkan terus, tuang dalam gelas, kemudian hias dengan hirisan mangga, nata de coco, ais dan selasih di dalamnya.
Sedia dihidangkan dan dinikmati.
@Echi_Raffani
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ayam masak apa pun tetap sedap . Dalam sajian barat pun ada macam-macam idea juadah yang dibuat berasaskan ayam.
Ni min kongsikan tiga idea sajian barat dari Chef Mohd Zamri yang juga pensyarah di Taylor’s University.
Tengok rupa pun dah meleleh air liur dibuatnya, gerenti lazat. Cubalah nanti ya.
BEGEDIL AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Bahan begedil :
100gm isi ayam ayam | dicincang
4 biji ubi kentang | dipotong dan rebus hingga empuk
100gm serbuk keju Parmesan
5 ulas bawang putih | dicincang kasar dan digoreng hingga kuning
80gm keju ‘gruyere’ | dipotong dadu
½ sudu teh serbuk perasa
50gm tepung gandum
2 biji telur | dipukul sedikit
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan Sos :
80gm tepung keju segera
150ml air panas
CARA MEMASAK:
Cara membuat begedil:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masakkan ayam bersama garam dan lada sulah hingga kering.
2. Ubi kentang yang telah dimasak dilenyek halus dalam satu bekas.
3. Kemudian masukkan ayam ke dalam ubi kentang, keju parmesan dan bawang putih goreng.
4. Masukkan sedikit tepung, serbuk ketumbar dan serbuk perasa.
5. Gaulkan hingga sebati.
6. Bentukkan bulat, masukkan keju gruyere yang dipotong dadu dan tekan rata sedikit, taburkan sedikit tepung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
7. Panaskan kuali dan goreng sehingga kuning keemasan.
8. Hidangkan begedil dimakan bersama sos keju dan sos cili Thai.
Cara membuat sos keju segera :
1. Gaulkan serbuk keju segera bersama air panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 50 minit
Cara memasak : Menggoreng
Jenis masakan : Sajian asia fusion
Keistimewaan : Sajian ringkas dan cepat dimasak lagi dan mengenyangkan
INFO CHEF : Hati-hati bila menambah tepung ke dalam begedil kerana jika terlebih akan menyebabkan begedil menjadi keras.
CASSEROLE CHICKEN WITH ZUCCHINI & SPINACH
BAHAN-BAHAN :
4 bahagian kaki ayam | telah dibuang tulang
50gm daun bayam | direbus hingga masak
60gm zucchini | dipotong nipis
100gm bawang Holland | dicincang
30gm bawang putih | dicincang halus
350gm krim masakan
½ sudu teh garam
½ sudu teh lada sulah
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara membuat Casserole Ayam:
1. Ayam diperap dengan garam dan lada sulah
2. Bakar atas kuali dengan sedikit minyak untuk dapatkan warna kuning keemasan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang Holland dan bawang putih dan masukkan krim masakan.
4. Masukkan keju parmesan sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga pekat. Ketepikan sos keju ini sebentar.
5. Masukkan ayam yang sudah dibakar tadi dalam mangkuk casserole bersama zucchini dan bayam yang telah direbus.
6. Ambil sos keju dan taburkan sos keju di atas ayam dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit.
7. Boleh dihidangkan semasa panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Bakar dalam ketuhar
Jenis masakan : Sajian barat
Keistimewaan : Sajian ini sesuai untuk makan malam
INFO CHEF : Usah membuat sos yang terlalu pekat kerana ia menenggelamkan keenakan rasa bayam dalam ayam.
HONEY LEMON CHICKEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan honey lemon :
70gm madu
300gm jus lemon
70gm sos plum
20gm tepung jagung
Garam secukup rasa
Bahan ayam :
4 ketul drumstick ayam
4 keping kepak ayam
½ labu bawang Holland | dicincang halus
2 ulas bawang putih | dicincang halus
80gm tepung jagung | campur dengan sedikit air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK: Cara membuat sos honey lemon:
1. Masak jus lemon, sos plum dan madu sehingga pekat dalam periuk.
2. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Biarkan adunan seketika untuk sejuk
Cara membuat honey lemon chicken:
1. Ayam dibasuh dan keringkan.
2. Gaulkan ayam dengan tepung jagung dan garam.
3. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan ayam, bawang putih dan garam.
3. Selepas itu masukkan sos honey lemon
4. Kacau hingga sos melekat pada ayam
5. Susun ayam dalam dulang pembakar dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit
6. Setiap 6 minit salut ayam dengan sos dan bakar hingga kuning keemasan,
7. Hidangkan ketika panas bersama sos.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 45 minit
Cara memasak : Tumis dan Bakar
Jenis masakan : Sajian Asia
Keistimewaan : Sajian ayam bermadu yang masam manis.
INFO CHEF : Jika sos terlalu masam, campurkan lebih madu atau masukkan gula sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tajaan Pinggan Mangkuk : RUSLIZA MD DRUS
Ni bukan lenggang sebarang lenggang, tapi melenggang nak masak apam di dapur, hehehe.Apam ni bahan-bahannya ringkas aje, tapi sebab nipisnya ala crepe memang ranguplah sikit.
Rasa santan berlemak perggh sedap makan dicicah sambal ikan bilis atau gulai. Jom kita cuba buat apam lenggang dari Sue Shu ni
APAM LENGGANG
.
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu yis
5-6 sudu gula | Ikut kemanisan disukai
1 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur *tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
2. Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi. 3. Panaskan kuali,.griskan sedikit minyak
4. Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak
5. Ambil satu senduk adunan dan lenggangkan adunan seperti membuat kuih ketayap (gerakkan kuali). Tutup adunan supaya masak rata
.
6. Masak dengan api yang perlahan, bila dah nampak kekuningan bolehlah digulung atau dilipat ikut kesukaan masing-masing.
Ikan Golek @Percik Terengganu sememangnya menu yang begitu menggamit selera. Tambahan pula Ramadan semakin mendekat, tentunya menu yang satu ini dirindui. Bagi mereka yang teringin hendak makan menu Ikan Golek @Percik ini apa kata anda cuba resipi seperti yang dikongsikan oleh Muliadi Ramli ini.
RESIPI IKAN GOLEK @ PERCIK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
Ikan kembung saiz besar 4 ekor (disiang bersih dan dilumur kunyit dan garam)
Bahan kuah percik: (bahan nombor 2)
4 biji bawang merah –BELI SINI
2 biji bawang putih putih – BELI SINI
1 inci kunyit – BELI SINI
1/2 inci halia – BELI SINI
6 tangkai cili kering (dibuang biji dan direndam dgn air panas)
3 batang serai (2 batang diketuk dan 1 batang dimayang nipis untuk dikisar)
Belacan sebesar hujung jari
5 biji cili api ( kalau suka pedas)
Kelapa 1 biji (diambil santan perahan pertama sahaja…kita mahu santan yang pekat)
1/2 sudu besar halba
1/2 keping gula nisang (gula Melaka)- BELI SINI
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk perasa
3 keping asam keping –BELI SINI
1/2 sudu besar tepung ubi (supaya kuah percik melekat cantik di ikan) –BELI SINI
CARA MEMBUAT:
1. Mula-mula kisar semua bahan kuah percik (bahan nombor 2) termasuk tepung ubi kecuali serai yang diketuk.
2. Kemudian masukkan santan panaskan hingga mendidih.
3. Masukkan serai yang diketuk. Kena selalu kacau.
4. Apabila mendidih masukkan bahan kisar. Kacau bagi sebati. Tunggu hingga kuah percik menjadi sedikit pekat.
5. Masukkan garam, gula Melaka, asam keping dan serbuk perasa.
6. Didihkan kuah tersebut dengan api yang paling kecil, sampai kuah pekat (kena selalu kacau ya)
7. Masukkan halba. Kacau lagi dan tutup api.
8. Bakar ikan kembung( saya guna sabut dengan tempurung kelapa) biar ikan setengah masak.
9. Kemudian kita sapukan dengan kuah percik (selalu kena balik-balikkan pemanggang untuk elak ikan hangus).
10. Bakar sampai ikan masak (boleh diulang sapu kuah 2 ke 3 kali). Siap.
Apabila hendak dihidangkan, boleh masukkan ikan dalam kuah percik. Terpulang cara masing-masing. Selamat mencuba.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!