Buah keras antara bahan yang turut menjadi elemen utama dalam masakan orang-orang kita. Ia juga dijadikan untuk perencah, sambal atau pun gulai. Buah keras ini bukan sahaja membantu dalam memberi kepekatan masakan berkuah, malah memberikan aroma (manis) dan juga menambah kelazatan. Buah keras juga mampu elak santan menjadi pecah (minyak) dalam masakan gunakan santan pekat seperti masak lemak.
Untuk mendapatkan aroma dan kelazatan dari buah keras, ianya terlebih dahulu perlu digoreng kering tanpa minyak, ditumbuk dan dikisar halus. Sekiranya ingin buat sambal, buah keras boleh digoreng bersama bawang putih dan bawang merah dan dikisar halus.
Tip orang dahulu sekiranya buah keras ini digunakan tanpa digoreng kering dalam masakan rempah, lauk cepat basi.
Selain daripada kegunaan dalam masakan, buah keras juga sering dijadikan ramuan dalam kosmetik. Sebagai contoh, buah keras yang telah dihancurkan mampu dijadikan sebagai sabun, syampu dan juga serbuk lulur. Biji buah keras pula dikatakan mampu dijadikan sebagai sumber minyak lampu.
Antara Khasiat buah keras
Minyak daripada buah keras boleh merawat kesan terbakar pada kulit dan kesan regangan wanita selepas bersalin
Minyaknya juga boleh melebatkan rambut dan mampu merawat masalah rambut gugur dan bercabang
Sebagai ramuan untuk kosmetik seperti syampoo,sabun,lulur badan dan sebagainya
Daunnya boleh menghilangkan sakit kepala dgn izin Allah
Sebagai penyedap masakan spt sup,kari,masak merah ayam,rendang,tumisan sayuran dan lain lain lagi
Walaupun boleh dimakan, namun begitu buah keras atau nama botaninya aleurites moluccana merupakan pokok rasmi Hawaii ini perlu dimasak sebelum dimakan kerana mempunyai kandungan toksik (saponin dan phorbol) yang tinggi ketika masih mentah.
Ads
6. Hilangkan tanda-tanda regangan di perut
Selain buahnya yang digunakan sebagai rempah masakan, beberapa bahagian pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan sebagai ubat dalam rawatan tradisional. Daun pokok buah keras dikatakan mampu digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan gonorea. Daun muda yang telah dipanaskan atas api dikatakan mampu dijadikan sebagai tampalan bagi melegakan tulang yang patah, lebam-lebam, luka dan kesakitan.
Minyak biji buah keras dikatakan bersifat rengsa dan julap dan kadang-kala digunakan seperti minyak jarak. Minyak ini juga digunakan sebagai perangsang rambut terutamanya dalam sistem perawatan rambut.
Minyak dari biji buah keras dikatakan mampu digunakan untuk merawat kesan kulit terbakar , tanda-tanda regang di perut bagi wanita selepas melahirkan anak dan benjol di perut. Di Sumatera, biji yang telah dibakar dikatakan boleh disapu di pusat bagi melegakan masalah kejang perut.
7. Hilangkan nafas berbau
Masalah berkaitan pencernaan juga dikatakan mampu dirawat dengan menggunakan bahagian-bahagian tertentu pokok buah keras. Di Hawaii, buah dan biji yang telah dipanggang dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat merawat sembelit atau pencuci perut.
Air rendaman getah buah, bunga dan kulit pokok dikatakan mampu dijadikan ubat untuk merawat sakit tekak, tonsillitis, sakit gigi dan juga nafas berbau. Bagi mengelakkan jangkitan terhadap ulser dan bengkak luaran, getah buah keras juga boleh digunakan untuk disapu pada bahagian tersebut. Manakala kulit pokok dan buah yang masih berwarna hijau dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah pernafasan terutamanya asma dan batuk.
8. Rawatan tumor
Di Jepun kulit kayu ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat tumor. Di Jawa, kulit kayu pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah diarrhea berdarah dan juga disenteri. Air rendaman kulit kayu pula dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat untuk merawat ketidak suburan wanita.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan setiap bahagian pokok buah keras ini, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
RESIPI SAMBAL BUAH KERAS
BAHAN-BAHAN:
Ads
5 biji Buah Keras
1 biji Cili Hijau
1 biji Cili Merah
1 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
5 biji Cili Padi
1 biji Tomato
CARA MEMASAK:
1. Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
2. Letak sedikit garam
3. Isi ikan goreng – ambil agak-agak dari 2 ekor ikan kembung
.4. Tumbukkan bahan yg telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.
5. Sedia dihidangkan.
Ads
RESIPI AYAM MASAK BUAH KERAS
BAHAN A
12 ketul ayam yg dipotong kecil
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
BAHAN B (DIKISAR)
2 batang serai
4 biji buah keras
1st ketumbar
1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit basah
sedikit belacan
BAHAN LAIN
3 helai daun limau
1 biji tomato ~ dipotong kasar
cili padi secukupnya ~ diketuk
1/4 cawan santan
garam dan gula secukupnya
minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan bahan A, goreng separuh masak, ketepikan.
Tumis bahan B hingga wangi, masukkan daun limau, cili padi, santan dan biarkan mendidih.
Masukkan ayam, tomato, garam, gula dan masak hingga pekat. Kepekatan ikut selera masing2
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Limpa, paru, daging dan hati adalah antara bahagian pada lembu yang sedap kalau dimasak rendang. Bahagian pada lembu misalnya limpa memang agak kuat baunya. Jadi kalau dimasak rendang, bau itu akan hilang sebab rendang menggunakan banyak rempah. Nah, RASA kongsikan tiga resipi rendang yang masih mengekalkan ciri-ciri tradisional untuk anda yang memang tekak cita rasa Melayu.
RENDANG LIMPA
Bahan-bahan:
500 gram limpa (dipotong kepingan besar)
1 biji kelapa ] diambil santan
8 tangkai cili kering (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
2cm halia (dikisar)
2cm lengkuas (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
2 sudu makan kerisik
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1 batang serai (dititik)
1 keping asam gelugur
Air secukupnya (jika perlu)
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
1. Masukkan limpa, bahan-bahan kisar, santan, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serai dan asam gelugur ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih.
2. Apabila kuah sedikit kering kira-kira separuh dari jumlah asal, perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Gaul rata.
3. Kemudian masukkan kerisik. Gaul lagi hingga hampir kering. Perlahankan api.
4. Setelah rendang kelihatan semakin pecah minyak, padamkan api. Sedia untuk dinikmati.
RENDANG PARU
Bahan-bahan:
1 kg paru (dihiris)
5 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
3 helai daun kunyit
3cm kulit kayu manis
3 sudu makan kerisik
1 sudu makan garam
Bahan kisar:
12 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 sudu teh lada hitam
Cara memasak:
1. Didihkan air dan rebus paru sehingga lembut. Angkat dan toskan airnya.
2. Dalam kuali berasingan, masukkan santan cair dan bahan kisar ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan paru, daun salam, daun limau purut, daun kunyit dan kulit kayu manis. Masak sehingga kuah pekat.
4. Tuang santan pekat, garam dan kerisik. Gaul rata.
5. Masak lagi sehingga kuah agak kering dan pecah minyak.
6. Sedia untuk dinikmati.
RENDANG DAGING DAN HATI BERKUAH
Bahan-bahan:
300 gram daging
300 gram hati
7 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 ½ inci halia (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
5 batang serai (dihiris halus)
2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 sudu makan kerisik
Sedikit hirisan daun kunyit
2 mangkuk santan
Garam dan gula secukupnya
Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan kecuali kerisik dan daun kunyit. Kacau perlahan.
2. Apabila kuah sudah agak pekat, masukkan kerisik.
3. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit.
4. Masak dan biar mereneh namun pastikan masih berkuah.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Fuchuk goreng berinti atau Fried Fuchuk Roll ni memang penuh khasiat. Inti yang sama ni boleh aje jadi inti popia sebenarnya.
.
Tapi inti sedap campuran ayam dan ikan cincang makin berganda sedapnya bila digulung atau dilipat dalam tauhu kering atau perut tauhu ini. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Ria Razali ni.
FU CHUK GORENG BERINTI
.
BAHAN-BAHAN :
.
500gm isi ayam cincang
250gm isi udang cincang
1 biji telur A
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk 5 rempah (5 spice powder)
1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 cawan daun bawang cincang
1/2 cawan cendawan hitam – cincang (black fungus)
1/2 cawan sengkuang cincang
2 sudu besar tepung jagung
10 keping Fucuk – rendam sebentar bila boleh di lentur, potong kepada 2 atau 3 bahagian. *Toskan di atas kain dapur, usah rendam terlalu lama
Pelekat : 2 sudu besar tepung gandum + sedikit air (kacau rata, jgn terlalu cair atau pekat)
.
CARA MEMASAK : 1. Gaul kesemua bahan, masukkan telur dan tepung, sos,minyak bijan dan garam. Gaul hingga sebati. 2. Ambil sekeping fucuk, letak inti di tengahnya tinggalkan 1sm bahagian tepi untuk mengulung. 3. Lipat kedua bahagian tepi, gulung hingga ke depan. Lekatkan bahagian dalam lipatan dengan bancuhan tepung dan hujung tepi supaya tidak terbuka.
.
4. Buat hingga habis. Atur di dalam pengukus dan kukus dengan api besar selama 10 minit. 5. Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. 6. Hidang bersama sos cili.
Kredit : Ria Razali FB :KONGSI RESEPI MASAKAN DAN PETUA
Sambal sardin adalah sejenis lauk ringkas yang boleh dimakan dengan pelbagai jenis makan utama. Misalnya nasi, roti atau lempeng. Boleh juga dijadikan pencecah makan dengan ubi kayu rebus.
Sardin dalam tin juga memang selalunya menjadi stok lauk ketika rasa malas nak masak atau ketika kehabisan stok lauk basah dalam peti ais. Ada macam-macam style masak sambal. Kali ini RASA kongsikan resipi sambal sardin daripada Azura Ishak.
SAMBAL SARDIN LETOPS EKSPRES
.
BAHAN-BAHAN
Ini saja bahan-bahannya. Senang kan?
Minyak masak
Kentang | potong kecil
Bawang putih | dicencang (BELI DI SINI)
Bawang merah | dihiris (BELI DI SINI)
Halia | dihiris
Cili boh (atau cili kering yang dikisar) (BELI DI SINI)
Garam secukup rasa
1 tin besar sardin
Sos cili
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng kentang sehingga masak. Ketepikan.
Kentang digoreng dulu.
2. Kurangkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Masukkan cili boh. Tumis lagi. Masukkan garam.
Masukkan pula cili boh dan tumis lagi.
4. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi.
5. Masukkan sardin dan sos cili. Biarkan mendidih. Matikan api.