Rasanya hampir sama dengan pulut bakar yang dibalut dengan daun pisang dan inti serunding, tapi kalau anda malas nak bakar dan tak ada daun pisang. Kukus je pulut dan bila sudah masak gaul dengan serunding yang siap disediakan. Untuk resipi penuh boleh rujuk resipi yang dikongsikan ini, buat lebih boleh hulur sedikit kepada jiran sebelah menyebelah.
PULUT LEMAK SERUNDING BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
Garam & gula secukup rasa
Daun pandan BAHAN SERUNDING:
1/2 biji kelapa parut | putih sahaja
2 sudu besar udang kering |kisar kasar
1 ulas bawang putih | tumbuk
1 batang serai | tumbuk
1 ulas bawang merah |tumbuk
1/2 cm halia |tumbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pes cili kering
2 sudu besar gula | boleh tambah jika kurang
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan pulut. Cuci beras pulut hingga bersih, kemudian rendam sekejap (lenih kurang 10-15 minit) kemudian tos.
2. Satukan santan, garam, gula ke dalam periuk kacau sehingga garam dan gula hancur.
3. Kemudian masukkan beras dalam periuk bersama daun pandan dan santan tadi. Masak menggunakan periuk elektrik.
4, Bila mendidih, kacau dan tutup semula biarkan pulut masak.
5. Untuk menyediakan Serunding Kelapa. Masukkan kelapa dalam mangkuk bersama bahan kisar, serbuk kunyit, udang kering pes cili, garam dan gula.
6. Gaul rata, jika kurang gula dan garam boleh tambah lagi.
7. Panaskan kuali, goreng sangai serunding hingga sedikit garing.
8. Tutup api bila sudah masak dan cukup rasa.
9. Bentukkan pulut guna acuan atau bulat-bulatkan kemudian gaulkan dengan serunding.
10. Pulut serunding sedia dihidangkan.
INFO : Selain masak pulut menggunakan periuk, pulut juga boleh dikukus, cara seperti kukus pulut kuning.
Kek butter tetap menjadi kegemaran ramai meskipun banyak kek lain yang sedang viral sekarang. Resipinya juga mudah, ringkas dan tidak renyah. Sesuai dijadikan menu untuk minum petang. Jom kita cuba buat kek butter menggunakan resipi perkongsian Zaihanififie Abu Bakar.
RESIPI KEK BUTTER SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
250 gram buttercup + 250 gram gula
6 biji telur (gred A) + 3 penutup esen vanilla
250 gram tepung naik sendiri (ayak)
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan bahan nombor 1 (dalam 5 minit)
Masukkan nombor 2 sedikit-sedikit (3 kali masuk)
Campurkan sehingga telur betul-betul mesra (lebih kurang 2 minit)
Pastikan semua tepung dah mesra dengan adunan.
Sediakan acuan pembakar.
Sapu rata acuan dengan sedikit butter.
Taburkan sedikit tepung dan ratakan di sekeliling acuan.
Masukkan adunan kek. Ratakan dan buat lekuk sedikit di bahagian tengah supaya bila kek naik, ia akan naik sekata.
Panaskan oven pada suhu 180°. Bila panas, masukkan kek dan bakar lebih kurang 40 hingga 45 minit.
Ambil lidi sate dan cucuk di tengah kek. Kalau tak ada tepung yang terlekat pada kayu, itu bermakna kek sudah masak.
Selamat mencuba!
Jika anda sedang mencari OVEN yang berkualiti pada harga yang murah, boleh klik DISINI.
1.Saya guna peria besar. Belah tengah buang biji, tak belah pun tak apa. Hanya korek biji guna pisau atau sudu besi.
2. Kemudian, potong nipis-nipis ya. Nak guna pisau pun boleh, sagat pun boleh. Sagat bagi nipis ya, sebab kalau tebal nanti tak rangup.
3. Apabila dah siap sagat, rendam dengan air garam selama 1 jam. 4. Lepas 1 jam, basuh peria bersih-bersih, bagi hilang rasa pahit-pahit dan toskan peria.
5. Sediakan bancuhan tepung untuk salut peria. Kemudian, masukkan peria. Bagi rata-rata tepung pada peria.
6. Tapiskan peria yang disalut tepung. Kena tapis supaya tepung tak tebal sangat masa nak goreng.
7. Dah siap tapis, boleh masukkan ke dalam minyak. Goreng sehingga nampak kekuningan. Angkat dan toskan.
8. Dah sejuk boleh makan. Kalau nak isi dalam balang, pastikan sejuk dulu ya.
Antara nasi sejuk dan nasi panas dah tentulah kita pilih nasi panas untuk dimakan dengan lauk pauk.Lebih berselera walaupun lauk tak seberapa. Namun begitu...