
Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.


BEGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN
- 5kg kentang
- 1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
- 200g bawang goreng
- 200g daun sup
- Telur (untuk salut bergedil)
BAHAN PERASA
- garam
- gula
- serbuk lada sulah
CARA MEMASAK
1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.
2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.
3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah
4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.
5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.

Kredit: Izany Izhas
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
 sekarang!
sekarang!

 

























 BAHAN SAYUR DAN ISI:
BAHAN SAYUR DAN ISI: 
  2.Kacau sebati dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.
 2.Kacau sebati dan kukus selama 20 minit atau hingga masak. 3.Setelah sejuk, bolehlah potong kecil mengikut saiz yang digemari.
 3.Setelah sejuk, bolehlah potong kecil mengikut saiz yang digemari. 
  RESEPI SAMBAL KICAP:
RESEPI SAMBAL KICAP: 2.Sedia dinikmati bersama sambal kicap.
2.Sedia dinikmati bersama sambal kicap.

