Biskut ni pernah viral suatu ketika dahulu. Biskut 3 bahan ni habiskan saki baki tepung jagung yang ada, jadi la kudapan untuk anak-anak.
BISKUT TIGA BAHAN
Bahan-bahan:
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar butter(saya guna marjerin)
Cara membuat:
1.Kacau butter dan susu pekat sehingga sebati.
2.Masukkan tepung sikit-sikit.Uli sehingga menjadi doh dan tak lekat di jari.
3.Buat bentuk yang kita nak atau buat bulat-bulat, tekan sikit dengan garfu.
4.Bakar suhu 170 masa 20 minit.
*nak buat banyak gandakan bahan.
Kredit: Siti Hadirah
Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap
Double Chocolate Cheesecake Mewah Dengan Rasa Coklat & Cheese, Memang Ketagih Makan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Jamu Tetamu Atau Menu Potluck Dengan Chocolate Heaven Muffin
Muffin memang sesuai dibuat untuk minum petang ataupun dihidangkan untuk acara jamuan. Bukan sahaja kanak-kanak, malah dewasa pun turut menyukainya. Chocolate Heaven Muffin ini kaya dengan rasa koko dan cip coklat. Memang sedap.
Kali ini, Fainda Farahin Fainda Farahin sudi berkongsikan resipi untuk membuat Chocolate Heaven Muffin yang mudah dan sedap ini. Sesuai dihidangkan buat tetamu pada musim perayaan mahupun untuk acara jamuan kelas anak-anak. Jom kita buat.
CHOCOLATE HEAVEN MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
(Bahan A)
2 biji telur
100gm minyak jagung – Boleh beli online di sini
150gm gula perang – Boleh beli online di sini
130gm susu segar – Boleh beli online di sini
Esen vanila
(Bahan B)
200gm tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar serbuk koko
Chocolate chip – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua Bahan A. Gaul dengan menggunakan whisk sehingga gula larut.
Masukkan Bahan B. Gaul sehingga rata, tapi jangan terlalu lama.
Masukkan sedikit chocolate chip dan selebihnya letak di atas muffin.
Sendukkan 3/4 ke dalam muffin cup, taburkan chocolate chip mengikut cita rasa anda.
Bakar dengan suhu 200°C selama 30 minit atau sehingga masak mengikut jenis oven masing-masing.
Selamat mencuba.
Kredit: Fainda Farahin Fainda Farahin
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cuaca Panas Begini, Nikmatnya Dapat Air Longan Herbs Tanpa Soda
Paprik Ayam, Satu Lauk Dah Cukup Buat Makan Bertambah-Tambah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Jejaka Ini Kongsi Cara Buat Kek Span Pandan Paling Mudah & Dijamin Menjadi! Boleh Pakat Cuba.
terliur lihat Kek Span Pandan yang dihasilkan oleh saudara Azizi Rais ni. Nampak gebu gila! Walaupun lelaki, siapa sangka beliau boleh hasilkan kek macam ni. Yang wanita pun ramai lagi ‘fail’ buat kek ni tau. Menurut saudara Azizi lagi, resipi yang beliau kongsikan ini adalah asas kepada kek span yang gebu dan lembut. Jika nak perasakan, hanya tambahkan pewarna dan perisa mengikut citarasa masing-masing. Nak cuba? Jom lihat bahan -bahan yang dieprlukan.
KEK SPAN PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur ayam gred A
- 120gm gula
- 150gm tepung naik sendiri
- 50ml minyak masak
- 1 camca besar ovalette
- Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
- 9 inci loyang
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. (Jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali masa ini).
2. Selepas itu mulakan dengan kelajuan perlahan, bila sudah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.
3. Kemudia tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.
4. Masukkan dalam loyang 9″ yang telah dilapik dengan kertas minyak.
5. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170’c atau golden brown atasnya.
6. Bila sudah masak sejukkan sabelum dikeluarkan. Tidak perlu hendak terbalikkan.
INFO: Kek span ini boleh di hias menggunakan topping buttercream dan whip cream.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Azizi Rais
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Resipi Kek Keju Jepun Gerenti Jadi, Lembut Gebu Memang Sedap!
Penggemar Kek Keju Jepun kena cuba resipi yang satu ni. Dijamin menjadi walaupun pertama kali mencubanya.
Menurut saudari AiLa, sebelum ini beliau telah mencuba beberapa resipi Kek Keju Jepun. Dalam banyak-banyak yang dicuba, resipi yang ini adalah yang terbaik hasilnya. Elok rupanya. Paling pentig ada ketuhar dan mixer. Pasti puas hati bila menikmati kek yang dimasak sendiri ini.
Tak sabar nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya. Let’s cooking!
CARA MEMBUAT KEK KEJU JEPUN YANG SEDAP & GERENTI JADI
BAHAN A:
8 keping keju cheddar – boleh ganti 250gm cream (lebih sedp guna keju cheddar)
75gm mentega – beli online disini
200ml susu segar
BAHAN B:
4 biji telur gred A – asingkan putih dan kuningnya
½ sudu teh cream of tartar
75gm gula kastor
75gm tepung naik sendiri
Esen vanilla – beli online disini
BAHAN TOPPING (satukan & pukul sebati):
Krim keju
1 sudu jus lemon
Susu pekat manis secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Untuk bahan A, panaskan susu mengguakan teknik double boiler.
2. Koyakkan keju dan masukkan ke dalam susu.
3.Kacau sebati dan masukkan mentega hingga cair.
4. Untuk bahan B, pukul putih telur sampai kembang.
5.Masukkan cream of tartar dan gula kastor. Pukul lagi sampai kembang & bila telungkup adunan tidak jatuh.
6. Dalam bekas berasingan, pukul juga kuning telur. Letak sedikit esen vanila.
7.Masukkan bahan A ke dalam kuning telur. Pastikan ia ditapis.
8. Kacau guna senduk hingga sebati.
9. Bila adunan sudah sebati, masukkan tepung. Sebatikan.
10. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi sedikit demi sedikit.
11. Kacau manja menggunakan senduk hingga sebati.
12. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak dibawahnya. Nak letak kertas minyak di bahagian tepi loyang pun boleh tapi jangan oles acuan dengan minyak atau mentega.
13. Bakar kek guna kaedah water bath pada suhu 160C selama lebih kurang 1 jam. Namun masa mungkin berbeza mengikut oven masing-masing.
14. Bila kek telah sejuk, hiaskan dengan topping dan parutan keju cheddar.
15. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: AiLa
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Resipi Nasi Briyani Udang Mudah & Sedap Boleh Masak Sempena Deepavali
Tak Perlu Kisar Rempah, Resipi Kari Ayam Sedap Ni Memang Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official