Anda dah mula tercari-cari resipi biskut raya untuk tahun ini? Maklumlah, Ramadan bakal menjelang bermakna Hari Raya Aidilfitri pun bakal tiba. Salah satu biskut popular yang boleh dicuba adalah Biskut Snow Almond perkongsian saudari Puan Eha. Mudah buat dan rasanya sedap. Selamat mencuba!
RESIPI BISKUT SNOW ALMOND
BAHAN-BAHAN:
125gm buttercup / marjerin
60gm gula halus
1 biji kuning telur
Segenggam badam nips
BAHAN A:
65gm susu tepung
60gm tepung jagung
60gm tepung kastard
110gm tepung gandum cap rose
1 sudu teh emplex (sejenis bahan untuk merangupkan biskut)
BAHAN HIASAN:
Serbuk roti putih secukupnya
200gm coklat masakan
2 sudu makan cocoa butter
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan A. Gaul sekata. Ketepikan.
Ads
2. Dalam bekas adunan, kacau buttercup, gula dan telur hingga sebati. Masukkan badam nips. Gaul lagi hingga sekata.
3. Masukkan campuran tepung ( bahan A) sedikit demi sedikit. Adun hingga jadi doh.
4. Leperkan doh dan potong petak. Susun dalam dulang pembakar yang telah dialas @ dioles dengan marjerin.
5. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Bila masak, sejukkan terlebih dahulu.
6. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double boil. Tambahkan cocoa butter. Kacau sebati.
Ads
7. Ambil biskut yang telah disejukkan tadi, celupkan dalam coklat dan salutkan dengan serbuk roti. Biarkan ‘set’ seketika.
Selepas solat tarawih, apa kata makan kek coklat lava. Mesti sedap, kan? Coklat Lava ini asalnya daripada kek yang tidak masak. Jadi, kalau terlebih masa masak, akan jadi kek coklat biasa. Nak membuat kek coklat lava ini kena try and error. Kena pandai kawal suhu oven.
KEK COKLAT LAVA
.
BAHAN ADUNAN COKLAT MENTEGA
100 gram dark coklat jenis compound coin
5 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT ADUNAN COKLAT MENTEGA
1. Double boil dark coklat dan mentega. Boleh juga guna microwave lagi senang.
BAHAN LAIN
2 biji telur ayam
1 biji telur kuning sahaja
3 sudu besar gula
2 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Whiskkan telur ayam dan gula sampai gula hancur.
2. Masukkan ADUNAN COKLAT MENTEGA dalam telur.
3. Masukkan esen vanila, tepung, serbuk koko dan kacau sebati.
.
.
.
4. Sapu minyak atau mentega kat tepi bekas. Masukkan adunan dalam bekas.
.
5. Panaskan oven api atas bawah 200 degree terlebih dahulu.
6. Bakar untuk 10 minit. Pastikan bahagian atas dah kering namun bahagian dalam masih basah lagi.
7. Tutup api oven dan biarkan coklat lava dalam oven untuk 5-8 minit untuk set.
8. Terbalikkkan coklat lava atas pinggan dan tabur gula aising. Sedia dihidang.
TIP EKSTRA!
A. Boleh guna bekas mufin atau cupcake. Guna bekas aluminium foil pun boleh. Guna bekas Ramekin lagi bagus.
B. Boleh masak guna air fryer. Suhu 180 degree untuk 5 minit sahaja.
Pernah rasa biskut lejen ni? Ada macam-macam panggilan untuk biskut ini, walau apa pun panggilannya, rasanya memang susah nak cakap. Rangup dan gerenti berulang kali makan.
Biskut Cermai
Bahan-bahan:
250g planta
3/4 cawan gula icing
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
3 sudu makan tepung jagung
2 sudu tepung kastad
½ cawan tepung ubi
¼ cawan cornflakes kisar halus
400-500g tepung gandum
½ kg (anggaran) kacang tanah- bakar & buang kulit
Cara membuat:
1.Satukan planta gula, telur dan esen vanilla. Sebatikan guna senduk atau whisk je.
2.Masukkan cornflake.
3.Masukkan semua tepung kecuali gandum. Sebatikan. Akhir sekali masuk tepung sikit -sikit. Kalau lembik boleh tambah tepung lagi. Kalau dah ok tak perlu.
4.Ambil sebesar ibu jari (saiz comel).
5.Masukkan kacang sebiji. Tekan dalam acuan. Jangan padat sangat. Nanti susah nak keluar. Saya suka yang patern tersembul. Ada yang suka jenis rata atasnya.
6.Dah siap masukkan dalam acuannya, bakar lah ikut kesesuaian oven masing masing.
Tentunya tiada yang lebih menggembirakan bila dapat mengunyah biskut yang kaya rasa coklat dan koko sambil bersembang di hadapan tv.
Jom cuba biskut berasakan koko dan coklat ini yang mudah aje cara membuatnya. Boleh dijadikan stok kudapan akan datang.
1. SWEET HEART COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
180gm mentega
80gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
220gm tepung gandum
60gm tepung jagung
20gm tepung kastard
100gm badam cincang
BAHAN HIASAN:
Coklat masakan
Coklat urai
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 2. Putar bahan A sehingga sebati. 3. Masukkan bahan B dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut. 4. Canai dan terap dengan penerap biskut berbentuk hati. 5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. 6. Biarkan biskut sejuk dan hias biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan. Tabur coklat urai di atasnya. 7. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat rangup dengan kastad yang rapuh Jenis masakan : Biskut Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Untuk lebih menarik boleh gunakan cip warna-warni.
2. HAWAIAN WHITE CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
100gm gula halus
240gm tepung gandum
80gm tepung jagung
1 sudu teh soda bikarbonat
60gm susu tepung
2 sudu teh esen vanila
150gm buah campuran
40gm cornflakes
40 gm kelapa kering
60gm white chocolate chips
50gm badam nibs
1 biji telur
BAHAN HIASAN:
Coklat putih secukupnya
Serbuk roti secukupnya
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Pukul mentega dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan vanila, sebatikan. 3.Masukkan bahan-bahan yang lain, uli hingga sebati. 4.Bulatkan dan masukkan ke dalam cawan kertas. 5.Bakar selama 15 minit suhu 160 darjah Celcius. 6.Setelah sejuk, paipkan coklat putih dan taburkan dengan serbuk roti. 7.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Sedap dengan buah-buahan dengan cornflakes dan kelapa kering Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF: Serbuk roti memberikan rasa yang lebih lazat
3. CRUNCHY CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
125gm mentega
1 biji kuning telur
90gm gula ising
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN B
100gm tepung Hong Kong
100gm tepung gandum
30gm tepung kastard
25gm serbuk hazelnut
BAHAN HIASAN:
Coklat masakan secukupnya
Serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Putar Bahan A hingga sebati. 2. Masukkan semua Bahan B dan gaul sebati. 3. Canai doh dan terap mengikut bentuk yang dikehendaki. 4. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit. 5. Keluarkan dan setelah sejuk, salutkan dengan coklat masakan dan gaulkan dengan serbuk roti. 6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Keenakan hazelnut dan tepung kastad yang cair di mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM26
INFO CHEF: Anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
4. BISKUT CIP COKLAT NEOPOLITAN
.
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
65gm gula kastor
85gm gula perang
1 biji telur ayam gred A
1 sudu teh esen vanila
20gm oat |kisar halus
20gm badam cincang
50gm cip coklat
50gm cip coklat ‘butterscotch’
50gm cip coklat strawberi
BAHAN DIAYAK BERSAMA:
190gm tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbonat
1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celcius. 2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang. 3. Masukkan telur dan esen vanila. 4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati. 5. Masukkan oat, badam dan ketiga-tiga cip coklat dan gaul rata. 6. Rehatkan doh selama ½ jam di dalam peti sejuk. 7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sudukan sedikit demi sedikit adunan menggunakan sudu teh ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar (baking paper). 8. Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit. 9. Setelah siap dibakar, sejukkan biskut di atas redai. 10.Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 90 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Gandingan oat dan badam yang rangup Jenis masakan : Pencuci mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Biskut yang baru dikeluarkan daripada ketuhar agak lembik. Ia akan mengeras apabila sejuk.
5. BROWNIES COKLAT
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
260gm mentega
130gm gula perang
50gm gula ising
1 sudu makan lemak sayuran
1 biji kuning telur
1 sudu teh Coffee Emalco
1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
20gm tepung kastard
30gm tepung jagung
300gm tepung gandum
60gm cornflakes yang dikisar halus
30gm serbuk koko
HIASAN:
Coklat masakan
Serbuk roti
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 2. Putar bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut. 4. Canai dan terap dengan penerap biskut. 5. Susun biskut di atas dulang pembakar. 6. Bakar selama 20 minit. 7. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan coklat masakan dan serbuk roti. 8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 80-100 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa rangup dengan cornflakes dan kaya bercoklat Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 26
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan lain seperti manik dan cip warna-warni sebagainya untuk lebih menarik kerana warna biskut ini gelap.
RESIPI BISKUT COKLAT : NURASHIKIN ASAN, HASLINDA ABDULLAH DAN NORISHAH AHMAD
Anda suka membeli belah secara online, terdapat pelbagai perkakas dapur dan alat masak canggih di laman web shopee yang boleh anda pilih.