Sedapnya cupcake Coklat Moist Leleh ni. Nampak gebu dan menyelerakan. Menerusi perkongsian saudari Faziana Ebrhim, resipi kek cawan ni antara yang paling senang nak buat. Anda nak cuba? Jom lihat resipinya.

 

CARA BUAT CUPCAKE COKLAT MOIST LELEH

BAHAN-BAHAN KEK:

  • 3 biji telur
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan minyak masak
  • Sedikit esen vanilla

BAHAN TOPPING:

  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • Cip coklat @ coklat rice secukupnya

CARA MEMASAK KEK:
1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semua bahan.
2. Dalam bekas berlainan, pukul telur hingga kembang. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi hingga adunan menjadi putih. ( jika tiada pemukul, boleh guna blender.)
3. Tambahkan susu pekat manis. Pukul @ kisar lagi.
4. Masukkan campuran tepung dan pukul @ kisar lagi hingga sebati.
5. Tambahkan minyak masak dan esen vanilla. Kisar sekejap.
6. Tuang adunan ke dalam bekas lain dan masukkan air panas, Gaul guna senduk sehingga adunan sebati dan tidak berketul.
7. Tuang adunan ke dalam cawan kertas. Panaskan periuk kukusan hingga naik wap dan kukus kek selama 15 minit.

CARA MEMASAK TOPPING:
1. Satukan serbuk koko, susu dan minyak masak. Sebatikan.
2. Masak guna kaedah double boil sehingga warna koko nampak berkilat. ( guna api kecil dan pastikan air mendidih terlebih dahulu).


3. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dituang topping.
4. Kek ini juga enak jika dimakan tanpa topping.

 

Kredit resipi & foto: Faziana Ebrhim