Biskut florentine ini boleh masuk dalam senarai kalau baru cuba nak buat biskut raya sendiri tahun ini. Sebab cara membuatnya cukup mudah, sesuai sangat buat beginner.
Nama saja biskut florentine tapi yang ini tak payah uli pun atau terap dengan acuan. Nemun biasanya biskut inilah yang paling ‘laris’ raya nanti. Nak cuba boleh ikut resipi dikongsi oleh Noor Sa’dah Mohd Saidun.
Cara buat biskut florentine, biskut tak perlu uli pun
Bahan-bahan:
500 gram tepung florentine
500 gram almond flakes
200 gram biji labu (pumpkin seeds)
200 gram biji bunga matahari (sunflower seeds)
50 gram bijan hitam (Black sesame seeds)
20 gram bijan putih (sesame seeds)
Muffin cup
Cara membuat:
1. Bakar semua kekacang sebentar dalam masa 5 minit suhu 160°c. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan semua kekacang dan gaul sebati.
IKLAN
3. Masukkan tepung florentine dan gaul semuanya sehingga sebati .
4. Masukkan sesudu adunan ke dalam muffin cup, nipis sahaja cukup sekadar menutupi dasar.
IKLAN
5. Bakar selama 10-15 minit dgn suhu 170°c.
6. Keluarkan biskut daripada muffin cup dan biarkan sejuk sebentar.
7. Simpan dalam bekas kedap udara.
IKLAN
INFO
Tepung florentine ialah tepung berkaramel, oleh itu, tepung ini akan mudah keras jika terkena angin. Pastikan tutup campuran kekacang dan tepung florentine supaya tepung tidak mengeras. Tepung yang sudah mengeras akan menyukarkan kita memasukkannya ke dalam muffin cup.
Walaupun bukan hari raya apa salahnya buat biskut? Lagipun biskut ni sedap dan kita boleh adjust sendiri tahap kemanisan yang kita mahu. Jadi, kalau nak lebih elok dimakan, buatlah kurang manis. Biskut ni senang je nak dibuat. Sudahlah senang, sedap pulak tu. Jom try buat.
CARA MEMBUAT
1. Satukan mentega, gula dan esen vanila. Gaul sebati
2. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan conflakes, badam dan coklat chip. Gaul rata.
4. Bulatkan dan letak atas dulang. Hiaskan dengan ceri merah.
5. Bakar pada suhu 170 darjah sehingga kekuningan. Keluarkan dari oven. Biarkan sejuk.
Bila sebut kek coklat, pasti terbayang rasanya yang manis. Ditambah pula dengan toppingcoklat, menambahkan lagi kemanisan yang sedia ada. Bagi anda yang nak cuba buat kek coklat moist yang kurang manis, resipi perkongsian saudari Ummydarwisha Mansor ni boleh anda cuba. Sangat mudah! Anak-anak pasti suka.
KEK COKLAT MOIST PALING SEDAP
BAHAN A:
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis
(Campur semua bahan A. Masak atas api kecil hingga larut.)
BAHAN B:
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
(Satukan bahan B. Ayak.)
BAHAN C:
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
(Masukkan ke dalam blender. Kisar sampai putih.)
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan A ke dalam bahan B.
Kemudian masukkan bahan C. Guna pemukul (whisk) sahaja dan bancuh sehingga sebati dan tiada ketulan tepung.
Panaskan periuk kukusan, tuang adunan kek ke dalam bekas kecil seperti dalam gambar dan kukus selama 15 minit. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
RESIPI TOPPING COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak ( masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu cair
CARA PENYEDIAAN:
Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan Teknik double-boiler. Masak hingga larut dan tidak berketul.
Angkat dan biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas kek tadi.
Biskut raya untuk lebaran ni belum siap lagi? Resipi Biskut Butter ni memang sesuai anda cuba. Hanya guna empat bahan dan sangat mudah dihasilkan. Jom cuba!
BISKUT BUTTER
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula
1 buku mentega
CARA MEMASAK:
Satukan gula dan mentega. Pukul hingga kembang.
Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaul sehingga mendapat doh lembut.
Bentukkan adunan dan bulatkan. Susun atas dulang yang telah dialas dengan ‘baking paper’.
Tekan doh menggunakan hujung garfu dan bakar pada suhu 170C selama 15 minit.