Walaupun masakan yang disediakan nampak ringkas dan bahan yang digunakan mudah didapati, tetapi bila memasak dengan penuh kasih sayang menjadikan setiap hidangan itu sedap dan istimewa buat sesiapa yang merasa. Bingka susu ini enak dibuat minum petang.
Bingka Susu
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (diayak)- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan Krimer Manis Pekat SAJI
1 tin Krimer Sejat Cair SAJI
2 cawan air
3 sudu makan mentega (dicairkan) -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit garam
2 biji telur
Sedikit esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit minyak masak
Cara membuat:
1. Panaskan oven kepada suhu 160 darjah.
2. Campurkan semua bahan diatas kecuali minyak masak.
3. Lengserkan bekas pembakar dengan minyak masak.
4. Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam bekas pembakar.
5. Bakar di dalam oven yg sudah dipanaskan dengan api atas bawah selama 50 minit.
6. Setelah masak, sejukkan seketika dan boleh dihidang.
IKLAN
Selamat mencuba
kredit :@mamaauni82
IKLAN
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Garlic Butter Spread ni jika di pasaraya, sebotol kecil harganya boleh tahan mahal. Berbelas ringgit. Kalau nak tahu, anda boleh je buat sendiri di rumah guna bahan-bahan yang sangat ringkas. Malah kosnya berkali-kali ganda lebih murah tau. Nak cuba? Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI GARLIC BUTTER SPREAD
BAHAN-BAHAN:
2 labu bawang putih – cincang halus (beli online DISINI)
Marjerin (sapuan ini tidak rasa masin. Jika mahu masin, tambahkan sedikit garam bukit)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan 1 sudu makan merjerin guna api perlahan. Masukkan bawang putih cincang.
2. Setelah bawang telah naik bau dan sedikit garing, masukkan 2 sudu makan mixed herbs. Kacau rata. Bila mixed herbs tadi naik bau, padamkan api. Biarkan sejuk.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan 9 sudu makan marjerin. Tambahkan tumisan bawang putih dan herba tadi. Gaul rata.
4. Simpan garlic spread butter dalam bekas kedap udara.
5. Untuk menikmati garlic spread ni, sapu tipis pada roti sebelum dibakar.
6. Bakar atas non-stick pan. Lebih garing roti, lebih sedap rasanya.
7. Selain disapu pada roti, anda juga boleh menggunakan sapuan ini untuk menyediakan apa-apa sajian kegemaran anda.
Bagi penggemar sajian Lasagna, resipi perkongsian saudari Cik Daa ini antara yang mudah dan boleh dicuba. Bahan-bahannya mudah sahaja. Lasagna ini menggunakan roti sandwic sebagai asasnya dan dilapisi dengan sos daging dan juga keju yang enak. Fuhhh..memang memikat. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA MASAK LASAGNA ROTI DAGING & KEJU
BAHAN-BAHAN:
4 keping daging burger – leraikan
2 biji telur
8 keping roti sandwich
2 sudu besar serbuk lada hitam Maggi – sukatan membukit dan bancuh dengan 2 sudu makan air
1.Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau dan biarkan seketika. Guna api kecil.
2. Masukkan lobak merah, cendawan, daun sup dan daging burger. Perasakan dengan garam. Masak hingga daging dan sayur tu empuk dan kering.
3. Dalam bekas lain, masukkan susu segar dan pecahkan telur. Kacau sebati.
CARA MELAPIS ROTI:
1. Guna loyang yang sesuai. Sapu marjerin/mentega sebab tak nak bagi melekat.
2. Potong bahagian reja /tepi roti. Jika tak nak potong pun tak apa.
3. Ambil 2 keping roti dan celup ke dalam bancuhan susu segar+ telur tadi. Susun ke dalam loyang. (Bergantung kepada saiz loyang masing-masing. Loyang sayamuat 2 keping)
4. Tabur inti daging hingga tertutup permukaan roti. Letakkan 2 keping keju cheddar slice.
5. Ulang step 2-3 hingga habis roti. Lapisan paling atas adalah lapisan daging.
6. Bila dah siap, tabur mozzarella cheese, cheddar block dan cheddar slice sebanyak mana yang kita suka.
7. Tabur sedikit Italian Herbs. Kalau ada lebihan bancuhan telur tadi, boleh siram ke atas keju.
8. Panaskan dulu oven 180c. Kemudian bakar lebih kurang 40minit/180c hingga perang dan garing.