Macam-macam lauk pauk dan kuih boleh diolah menggunakan pes durian. Ada setengah dari kita buah durian tidak dijamah tapi bila diolah menjadi kegemaran pula. Citarasa orang berbeza-beza.
Boleh buat untuk minum petang. Dikongsikan resipi kuih Bingka Durian yang lemak manis dan lembut rasanya.
BINGKA DURIAN
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega (dicairkan)
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan isi durian
3 biji telur
2 – 3 titik pewarna kuning
Sedikit garam
Sedikit bijan untuk ditabur atas bingka
Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan-bahan.
2.Gaul sebati, boleh juga dikisar.
3.Panaskan oven. Masukkan bancuhan tadi dalam loyang yang sesuai.
4.Bakar pada suhu 170’c selama lebih kurang 45 minit.
credit : Lie Ya
JIKA MENCARI AIR FRYER , JOM KLIK DI SINI. ADA BANYAK PILIHAN YANG MENARIK.
Resipi Istimewa Lontong Digoreng Dan Cepat DiMasak Untuk Hari Raya.
Dim Sum Inti Daging & Udang, Kukus Makan Panas-panas Sedap Nih.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Masak Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Yang Sedap.
Kuih Tepung Boko Ubi Kayu ini antara yang kuih tradisional popular di Kelantan. Dihasilkan dari parutan ubi kayu segar dan dinikmati bersama kepala santan, semamngnya ia sangat sukar untuk ditolak. Manis, lembut dan rasa sangat enak. Bagi yang belum pernah rasa, bolehlah cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK KUIH TEPUNG BOKO UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan ubi kayu yang sudah diparut
- 1 cawan gula merah*
- 1 cawan air*
- 3 helai daun pandan *
CARA-CARA:
- Masak bahan bertanda(*) sampai larut. Kemudian tapis dan sejukkan.
- Dalam loyang, campurkan parutan ubi dengan bahan-bahan yang dimasak tadi. Kacau rata.
- Kukus sampai masak. Angkat dan ketepikan.
BAHAN UNTUK BUAT KEPALA SANTAN ( SOS PUTIH):
- 1 cawan santan pekat (1 kotak) – pakai santan segar lagi sedap
- 1 cawan air
- 3 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan diatas dam periuk. Kacau hingga semua bahan sebati dan larut.
- Buka api perlahan dan masak hingga pekat.
- Angkat dan nikmati bersama ubi kayu kukus tadi.
Kredit resipi & foto: Zaiman Zakaria
6 Idea Kuih Goreng Yang Tetap Win Sampai Bila-Bila
Ada peminat kuih yang dimasak menggunakan kaedah goreng? Sedap kuih goreng ni sebab rangup je rasanya. Ada yang pedas, ada yang manis.
Paling menarik, kuih goreng sesuai dimakan pada bila-bila masa. Sarapan, makan tengah hari dan petang pun boleh je kalau nak dimasak. Goreng dan makan panas-panas, fuhhh
terangkat.
RASA tampilkan 6 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut, keria, sardin roll dan cheese roll.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
Bahan Adunan A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara membuat
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
Bahan Adunan B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
3. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
Bahan Doh
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil doh dan leperkan.
2. Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
Cara Memasak
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Cara Penyediaan
1. Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
Bahan-bahan
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Bahan Sira
½ cawan gula
1 cawan air
Cara Memasak
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
Cara Sira Gula
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
CHEESE ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara Penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Selamat mencuba!
Buat Sendiri Bebola Kentang Inti Isi Ayam Dengan Cara Paling Ringkas
Terfikir tak korang selain dijadikan bergedil, korang boleh juga jadikana kentang sebagai barbola dengan pelbagai inti seperti inti keju, telur puyuh dan banyak lagi, ikut cita rasa korang. Salah satu menu yang mudah adalah Bebola Kentang Inti Isi Ayam. Jangan tak sempat simpan untuk bekal sudahlah…
BEBOLA KENTANG INTI ISI AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji kentang | buang kulit dan kukus
- 1 biji telur
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan hirisan bawang
- 1 sudu teh serbuk perasa ayam
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- Sedikit garam
- Minyak masak secukupnya| untuk menggoreng
- 1 cawan pop corn ayam
- 1 cawan nestum
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1: Lenyekkan kentang hingga hancur.
2: Campurkan daun bawang. lada sulah, garam dan serbuk perasa ayam, gaul rata.
3: Masukkan tepung, gaul rata dan bulatkan seperti guli.
4: Leperkan dan letakkan di dalamnya poplcorn ayam, kemudian bulatkan semula.
5: Celupkan dalam telur, kemudian golekkan di dalam mangkuk berisi nestum.
6: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng bebola kentang hingga keperangan.