Kuih Bengkang Ubi Gula Merah memang sangat sedap dan jadi kegemaran ramai. Nak membuatnya pun bukan susah. Guna resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni. Sesuai sangat dijadikan sajian pada bila-bila masa. Selamat mencuba!

RESIPI KUIH BENGKANG UBI GULA MERAH

BAHAN-BAHAN:

  • 5 cawan ubi kayu (siap parut) – beli online DISINI
  • 2 cawan gula merah – beli online DISINI
  • 1/3 cawan gula pasir – beli online DISINI
  • 1 cawan air
  • 3 helai daun pandan – beli online DISINI
  • 2 cawan santan – beli online DISINI
  • 2 sudu makan margerin dicairkan – beli online DISINI
  • 1/4 cawan tepung ubi – beli online DISINI
    (tepung ubi ditambah sebab endapan pati ubi tu sikit sangat)

CARA MEMASAK:

1. Perah parutan ubi kayu. Biarkan patinya mendap. Kemudian buang airnya. Ambil pati.

2. Satukan gula merah, gula pasir, daun pandan dengan 1 cawan air. Masak hingga larut, sejukkan, tapis dan ketepikan.

3. Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan. Gaul hingga sebati.

4. Sediakan loyang bersama 9×9, sapu marjerin.

IKLAN

5. Tuang adunan bengkang ke dalam loyang.

6. Bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau hingga masak menggunakan api atas bawah.

(Lepas bengkang masak, Opah tambah 5 minit masa bakar guna api bawah sahaja dan kemudian bakar lagi 10 minit guna api atas.)

7. Angkat, sejukkan kuih dan sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

 

Nak beli LOYANG KUIH baru? Pilih DISINI. Ada macam-macam jenis dan saiz.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Cara Masak Asam Pedas Tenggiri Berempah Stail Orang Melaka

Cara Mudah Buat Bawang Jeruk Homemade Guna Bawang Putih Biasa

Resipi Ayam Masak Thai Ala Kedai Siam Paling Sedap & Mudah Masak

Petua Buat Pes Tomyam Homemade Yang Sedap & Tahan Lama Tanpa Guna Pengawet.

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official