Kuih siput kari ini memang ramai peminat. Bukan sahaja pada Hari Raya, malah hari biasa pun ‘laku keras’. 

Nak buat kuih ini agak makan masa. Kadang tu hampir lima jam nak menggentel dan menggulung. Tapi, bila makan sekejap je boleh habis satu balang. 

Ikuti perkongsian Puan Asmida Nor cara membuat kuih siput kari yang mudah dan rangup. Jom kita buat.

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum – Boleh beli online di sini

1 cawan @ 250g marjerin – Boleh beli online di sini

1/2 cawan gula kastor

3 sudu besar @ 25g serbuk kari ayam / daging – Boleh beli online di sini

200ml santan kotak – Boleh beli online di sini

1 sudu kecil garam

IKLAN

1 biji telur gred C

Cara memasak:

Satukan kesemua bahan.

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

Gaul sehingga sebati jadi macam ni.

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

IKLAN

Tambah sedikit air sejuk untuk mendapatkan doh yang sesuai. (Boleh guna air daripada peti sejuk atau mesin penapis air.) Gaul sehingga jadi doh.

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

Beginilah doh yang dah siap. Tak lembik, tak keras. Kalau lembik, boleh tambah tepung. Kalau keras, tambah air sejuk.

Kalau nak tahu dah okey atau tak, bulatkan macam ni kecil-kecil.

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

Kemudian, terap atas acuan siput.

IKLAN

Dah boleh gulung. Bila kita gulung tak patah atau tak melekat pada acuan, itu kira ‘perfect’ dah doh kita. 

Macam ni lah rupa yang dah siap digentel. 

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

Goreng dengan minyak yang yang banyak dan cukup panas. Guna api sederhana. Bila nampak kuih macam  dah keras sikit, barulah tabur daun kari. Goreng lagi sampai masak.

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

Dah siap kuih siput kari!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI