Kek kelapa merupakan antara kek legend yang menjadi kegemaran ramai. Baunya bila dibakar tersangatlah menggoda.
Aroma dan warna-warni parutan kelapa menambahkan lagi keenakan kek tersebut. Boleh cuba buat di rumah menggunakan resipi perkongsian oleh Juju Minhad ini.
KEK KELAPA PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin ½ cawan gula kastor 3 biji telur Esen ros 1 sudu susu pekat 1 ½ cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 cawan kelapa kering Pewarna merah/hijau/ kuning
Ads
Dapatkan BD Stainless Steel Doube Sided Cutting Board dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang. 2. Masukkan telur dan putar lagi. 3. Masukkan esen ros & susu pekat. Putar sekejap. 4. Ayak tepung, baking powder & soda bikarbonat.
5. Kaub balik adunan. 6. Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan. Kaub balik adunan. 7. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin. 8. Bakar 170°C selama 60 minit (ikut ketuhar masing-masing). Siap.
Sedapnya dapat makan kek cheese ikut citarasa. Beli pun tak mungkin sedap sebagaimana yang dibuat sendiri. Hanya menggunakan tiga bahan je boleh buat kek sedap gila yg sgt mabelessss..
*Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang first time nak try buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.
CARA MEMASAK:
1. Pukul cream cheese dan susu pekat.
Mula-mula, pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat ya.Nak pukul gunakan mixer boleh, nak gunakan blender pun boleh.
2. Asingkan Telur Putih & Pukul.
Seterusnya, asingkan telur putih dan telur kuning. Ambil telur putih dan pukul sampai teksturnya berkrim (meringue).
3. Masukkan Telur Kuning Dalam Adunan Cream Cheese.
Telur kuningnya pula jangan dibuang. Masukkan ke dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat tadi.
4. Campurkan Semua Bahan.
Sekarang kita campurkan kesemua adunan yang di atas tadi sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.
5. Tuang Dalam Loyang.
Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan baking paper. Kalau tak ada, boleh guna kertas buku biasa yang kosong.
6. Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secara water bath (isi loyang dalam bekas berisi air, macam dalam gambar di bawah).
Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air tu akan mendidih.
Cara bakar secara ‘waterbath’.
Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.
Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak.
Kadang-kadang ikut oven juga, suhu mungkin berbeza. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.
7. Sejukkan
Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan ya. Pintu oven tu bukakan sedikit.
8. Topping
Akhir sekali, bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Makan saja pun dah sedap.
Yang ini saya gunakan parutan keju cheddar. Kalau nak cairkan parutan keju pada topping tu, boleh masukkan kejap dalam oven.
MEMANG GEBU & LEMBUT!
Beginilah hasilnya, memang gebu dan lembut. Kalau buat topping dengan parutan keju yang dibakar macam di atas, terasa kerangupannya pada bahagian luar. Kombinasi yang lazat! Tak susah mana pun nak buat cheese cake kan?
Selamat mencuba
Kredit to : Nurul Ain Ridzwan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bun dan pastri panas memang best makan petang-petang dengan kopi atau teh panas. Bila nak menguli tu biar betul-betul caranya barulah gebu dan rangup rasanya kan.
Ni min kongsi resepi ori dari Royale Chulan Bukit Bintang, KL oleh Chef Raja Kamaroszaman Raja Zainal dan geng Chef yang gigih dan kreatif ini.
Jom cuba tiga resipi ni…memang lah renyah sikit tapi bila menjadi… tersangatlah puas hati kan.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
BAHAN INTI : Coklat ganache :
Krim kastad :
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’: 100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1. Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2. Masakkan di atas api sederhana 3. Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo
INFO CHEF :Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Isi :
Bahan untuk glaze :
CARA MEMASAK : Cara buat puff pastri : 1. Gaul rata tepung gandum, garam dan 50 gram mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk, jika air habis dan doh sedikit melekit, tabur sedikit tepung. Rehatkan doh 15 minit. 2. Tabur tepung pada permukaan meja kerja. Canai doh sehingga mendapat bentuk seakan akan huruf “T”. Letakkan 300 gm mentega ditengah-tengah dan bungkus kemas (dari bahagian kanan dan kiri, kemudian bahagian atas dan bawah). Tabur sedikit tepung dan terbalikkan doh. 3. Canai doh sehingga mencapai ketebalan 0.5 cm. Berhati-hati nanti mentega terkeluar. 4. Lipat dan rehatkan 15 minit. 5. Canai perlahan-lahan sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm juga, lipat sekali lagi. Rehatkan 15 minit lagi 6. Ulangi proses mencanai dan melipat sebanyak 2 kali lagi dan rehatkan 15 minit setiap kali selesai proses melipat. 7. Canai doh tadi sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm. Masukkan inti pisang yang sudah dicampur mentega dalam pastri puff ini, lebihkan hujung inti pisang sehingga masih terlihat pisangnya. 8. Sapu dengan glaze. Bakar dengan suhu oven 200 Celcius selama 20 minit hingga keperangan.
BAHAN-BAHAN :
Bahan isi :
Bahan glaze :
CARA MEMASAK: Cara sediakan puff : 1. Gaul rata tepung gandum, garam dan 50 gram mentega. Tuang air sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk, jika air habis dan doh sedikit melekit, tabur sedikit tepung. Rehatkan doh 15 minit dalam peti sejuk. 2. Tabur tepung pada permukaan meja kerja. Canai doh sehingga mendapat bentuk seakan2 huruf “T”. Letakkan 300 gm mentega di tengah-tengah dan bungkus rapi (dari bahagian kanan dan kiri, kemudian bahagian atas dan bawah). 3. Tabur sedikit tepung dan terbalikkan doh. 4. Canai doh sehingga mencapai ketebalan 0.5 cm. Berhati-hati nanti mentega terkeluar. 5. Lipat dan rehatkan 15 minit. 6. Canai perlahan -lahan sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm juga, lipat sekali lagi. Rehatkan 15 minit lagi 7. Ulangi proses mencanai dan lipat sebanyak 2 kali lagi dan rehatkan 15 minit setiap kali selesai proses melipat. 8. Canai doh tadi sehingga mendapat ketebalan 0.5 cm.
Cara memasak inti : 1.Tumiskan bawang putih bersama bawang dadu hingga layu dan berbau harum masukkan pula rempah kari yang dijadikan pes tadi, kacau hingga agak garing masukkan pula ayam. 2. Balik-balikkan ayam masukkan anggaran 1/2 cawan air dan kentang, masakan hingga kentang agak empuk jika belum empuk masukkan sedikit lagi air diikuti dengan gula dan garam secukup rasa. 3. Balik-balikkan hingga inti agak sedikit kering dan matikan api, sejukkan dahulu sebelum digunakan. 4. Potong puff pastri dileperkan sedikit dan letakkan inti, tutupkan dengan sekeping lagi pastri yangg dileperkan sedikit dan dikelar sedikit diatasnya dengan garisan serong sahaja, tekankan tepi pastri dengan garfu sedikit supaya tidak terbuka. 5. Setelah pastri siap dimasukkan inti sapukan glaze dan bakar di dalam ketukar dalam 20 – 25 minit pada suhu 180 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Inti ayam berempah sama bertambah lazat dengan pasti puff yang gebu
Info chef: Membuat pastri puff memang renyah dan mengambil masa agak lama. Jadi pastri puff ini lebih baik dibuat awal dan masukkan ke dalam beg plastik berzip dan simpan di dalam peti sejuk untuk menjimatkan masa . Nak cepat boleh aje beli pastri siap di pasaraya.
RESEPI : CHEF RAJA KAMAROSZAMAN RAJA ZAINAL, MUHAMMAD HANIFF, MUHAMMAD AKMAL MOHD NOOR & CHEF MUHAMMAD FAIZAL ARIFFIN
TERIMA KASIH : ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG, 17-21 Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!