Ads

Badan Terasa Panas? Cuba Bubur Sengkuang Cina.

Sengkuang cina membantu menyejukkan badan. Semasa penyediaannya, pastikan tepung disadur rata ke seluruh bahagian sengkuang supaya ia lebih rangup dan enak.

Ads
BAHAN-BAHAN:
  • 1/2kg sengkuang cina | dipotong dadu
  • 250gm tepung ubi
  • 150gm gula pasir
  • 1/2 biji kelapa
  • Beberapa helai daun pandan
  • Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
  • Secubit garam
CARA MEMASAK:
  1.  Bahagikan sengkuang kepada tiga bahagian dan rendamkan dalam air berwarna merah, hijau dan juga kuning. Biarkan direndam seketika.
  2.  Tos sengkuang kemudian digaulkan dalam tepung ubi sehingga rata.
  3.  Didihkan air dan masukkan kesemua sengkuang tadi. Biarkan masak sehingga sengkuang timbul di permukaan air.
  4.  Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk. Tos airnya.
  5.  Dalam periuk berasingan, didihkan santan bersama gula, garam serta daun pandan yang disimpul. Biarkan mendidih dan pekat.
  6.  Masukkan sengkuang cina ke dalam kuah santan dan kacau sebati.
  7.  Apabila mendidih, angkat dan hidangkan.

 

Ads
Ads
Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Mi Gulung Sedap & Padu. Resipi Mudah Buat Keluarga Tak Jemu

Resipi Mi Gulung sedap dan mudah dengan kuah berperisa yang padu, sesuai untuk menu makan malam seisi keluarga dan tak jemu dimakan.