Melalui facebook, wanita bernama Dynie Khainudin berkongsi resipi membuat ayam goreng berempah. Ternyata ayam goreng berempah ini memang sangat sedap dan berbau harum ketika digoreng. Kiranya, boleh naik selera makan la. Jom cuba ayam goreng berempah yang nampak sedap ni.
Satu tip yang diberikan oleh beliau adalah ketika menggoreng kita perlu pandai jaga api. Jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil. Api sederhana menjadikan ayam goreng berempah lebih juicy.
AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN UTAMA
1/2 ekor ayam
Ads
BAHAN PERAPAN
Serbuk kunyit
Garam
Bawang putih
Cili giling atau cili flake
Serbuk kari | Optional
CARA PERAP
1. Kisar semua bahan.
2. Lumur pada ayam.
3. Perap selama 30 minit.
Ads
BAHAN KISAR KERING
1 labu Bawang besar
3 batang serai
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Halia
Bawang putih
CARA PERAPAN
1. Kisar semua bahan.
2. Lumur pada ayam bersama sedikit garam dan gula.
3. Perap selama 2 jam.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak.
2. Goreng sehingga ayam masak.
Ads
TIP
* Nak ayam masak rata dan tidak keras, kena pandai adjust api kecil dan sederhana.
* Minyak masak hanya guna satu kali goreng sahaja supaya rempah tak hitamkan ayam goreng.
Siapa suka Ayam Gunting? Ha..kalau pergi pasar malam, pasti terliur je tengok ayam goreng panas-panas tu kan? Ada pula serbuk tabur tu. Lagi lah ralit makan.
Bagi anda yang nak cuba buat sendiri Ayam Gunting ni secara homemade, boleh cuba resipi perkongsian saudara Are Peace ni. Resipi ni belaiu dapat dari peniaga Ayam Gunting sendiri. Jom cuba!
( Masa memasak, goreng ayam sekeping demi sekeping. Jangan masukkan semua ayam ke dalam tepung.)
1. Satukan semua bahan-bahan diatas dan kisar kering.
2. Tabur atas ayam gunting tadi.
3. Sedia untuk dinikmati.
Ayam Goreng Kicap Cili Padi lauk ayam kicap yang kering dan pedas berapi buat yang gemarkan makanan pedas.
Lauk macam ni makan dengan nasi putih buat ala-ala 3 Budak Gemok memang menarik. Tak perlu dah sambal lebihkan cili padi kalau nak pedas pun dah cukup.
Makan ramai-ramai tak perlu banyak lauk dah. Nak meriah sikit goreng telur dadar ada ulam timun cukup buat makan nasi bertambah. Bolehlah cuba resipi ini nanti!
Menu antarabangsa yang Min kongsikan kali ni, memang unik. Sajian inspirasi dari 6 negara dari enam negara iaitu Pakistan, Timur Tengah, Jepun, Mediterranean, Indonesia dan USA. Resipi nombor 6 ,Burger Udang Mediterranean memang luar biasa.
Resipi ni semua diolah semula oleh Ketua Chef Ahmad Nizam Saidin, Chef Ku Iskandar Hafizuddin, Chef Mohd Suhaize Hasim, Chef Azrin Nuruddin, Chef Muhammad Azrin Mustafar dan Chef Rafi’ah Ghazali. Min dah rasa semua sajian ni memang ‘terangkat’ lah. Kreatif betul team Chef di sini.
Korang kena cuba ni…
1. SPICY CHICKEN INFUSED WITH HONEY
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Bersihkan peha ayam. Perap peha ayam dengan gula, garam dan serbuk perasa. 2. Panggang peha ayam yang siap diperap. 3. Sapukan dengan madu yang telah diperasakan dengan cili api, bawang merah dan bawah putih di atas peha ayam. 4. Letakkan peha ayam di bawah ketuhar pembakar salamander (ketuhar pemanggang) sehingga warna menjadi keperangan. 5. Kemudian gorengkan french fries dalam minyak penuh, gunakan deep fryers. Angkat dan ketepikan. 6. Kemudian rebus pula brokoli, kubis bunga, lobak merah dan asparagus di dalam air panas. 7. Tumiskan bahan-bahan yang telah direbus tadi bersama bawang putih. 8. Hidangkan ayam panggang bersama kentang goreng dan sayuran rebusan tadi.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Inspirasi sajian Amerika Syarikat Keistimewaan : Rasa ayam berjus dengan khasiat madu
Info Chef: Terdapat dua jenis ketuhar salamander , satu berupa ‘hand held’ dan yang kedua berbentuk ketuhar. Ia menjanjikan pemanggangan yang menyeluruh dan rata.
2. BEST FRANCE OF LAMB @ LAMB NOISETTE
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Perap rusuk kambing dengan bahan perasa cajun, paprika, daun rosemary, garam dan lada hitam. Kemudian panggang hingga masak. 2. Lenyekkan kentang bersama susu dan mentega sehingga kentang lembut. 3 .Rebus sayur – sayuran yang telah dipotong dan campur bersama sedikit garam dan bawang putih. 4. Hidangan sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Inspirasi sajian Perancis Keistimewaan : Daging kambing yang kaya rasa herba berperisa
Info Chef:Gunakan daging bahagian tulang rusuk untuk rasa empuk berjus
3.BAKED CHICKEN BRIYANI PAKISTAN
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk dikisar:
*Simpan sedikit bahan yang dikisar untuk memasak nasi beriani.
Bahan nasi beriani :
Bahan tumis nasi:
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah empat sekawan. 2. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau. 3. Masukkan pes tomato dan kacau sehingga rata. 4. Masukkan ayam yang digaul dengan rempah tadi. Masak sehingga rempah pecah minyak. 5. Apabila rempah mula pecah minyak masukkan susu cair dan biarkan mendidih. 6. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air. Perasakan secukupnya. 7. Angkat ayam sahaja dan susun dalam bekas/tray yang dilapik dengan foil (jika ada) dan bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celcius selama 25minit.
Cara masak nasi beriani: 1. Panaskan minyak dan minyak sapi. 2. Tumiskan bahan yang di kisar sehingga kekuningan dan naik bau. 3. Masukkan kuah ayam briyani dan masak seketika. 4. Masukkan susu cair dan kiub ayam sehingga mendidih seketika. Tutup api. 5. Masukkan beras, air dan bahan tumis ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Apabila api telah naik, buka dan titiskan pewarna kuning 3-4 kali ke dalam nasi. Kacau sedikit. Jangan terlalu lama. 6. Tutup dan biarkan api dalam keadaan “warm” dalam 15-20 minit atau sehingga nasi betul-betul masak.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Panggang dan tumis Jenis masakan : Inspirasi sajian Pakistan Keistimewaan : Nasi beriani ayam panggang beraroma wangi dan kaya rempah ratus
Info Chef: Beras basmathi perlu direndam sekurang-kurangnya 30 minit supaya ia masak lembut dan gebu. Pastikan cawan yang diguna untuk menyukat beras sama dengan menyukat air.
4. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
Cara Membuatnya: 1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter. 2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau rata. 3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit. 4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris. 5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu mentega dan bawang putih goreng. 6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan. 7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Kacau goreng Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
5. INDONESIAN LAMB FRIED RICE
BAHAN-BAHAN:
Bahan Kisar:
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali 2. Masukkan kayu manis, daun bay dan bahan-bahan kisar, tumis sehingga naik bau. 3. Kemudian masukkan daging kambing ke dalamnya, kacau rata dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula air rebusan kambing, biarkan mendidih sampai daging kambing empuk dan kuah pekat. 5. Masukkan nasi dan kicap serta garam ke dalamnya, kacau sehingga rata sehingga nasi mula kelihatan mengering. 6. Angkat dan sedia untuk disajikan.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Kacau goreng Jenis masakan : Inspirasi sajian Indonesia Keistimewaan : Sesuai untuk sarapan, tengahari petang, mahu pun malam
Info Chef : Nasi goreng berempah yang lazat dengan ramuan daging kambing berempah.
6. HOME MADE PRAWN @ CRUSTACEAN MEDITERRANEAN BURGER
Bahan-Bahan:
CARA MEMASAK : 1. Cincang isi udang, daun ketumbar, bawang merah, jeruk lemon dan daun bawang. 2. Gaulkan bahan tersebut bersama serbuk perasa, serbuk cili, garam dan kentang putar sehingga rata. 3. Bentukkan menjadi patty @kepingan bulatan burger 4. Panggang kepingan burger di atas kuali rata @pemanggang bersama roti. 5. Cairkan keju di atas kepingan burger 6. Lapiskan dengan burger bersama salad, tomato dan sos thousand island. 7. Hidangkan burger bersama salad sayur-sayuran.
Saiz hidangan :1 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Inspirasi sajian Mediterranean Keistimewaan : Burger udang memenuhi citarasa penggemar makanan laut
Info Chef :Burger udang beri variasi kepada pilihan kepingan burger. Usah dipanggang lama untuk mengelakkan dari menjadi kering dan hilang jus..
TERIMA KASIH : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park ,10, Jln Binjai, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.www.pnbperdanaonthepark.com
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!