Kuih talam memang boleh dikatakan menjadi salah satu pemanis mulut yang diminati oleh masyarakat kita. Kuihnya lembut dan rasanya yang manis memikat selera. Kini pelbagai jenis kuih talam dihasilkan untuk mendapatkan kelainan.

RASA tampilkan Kuih Talam Lapis Cendol pada hari ini. Haaaa, cendol bukan setakat boleh dijadikan minuman je tau. Tapi turut boleh dibuat kuih talam. Jom cuba.

 

 

Talam Lapis Cendol

Bahan lapisan atas:
200 gram tepung beras
250 ml santan
450 ml air
2 sudu besar tepung jagung
150 gram gula
1 sudu kecil garam
250 gram cendol

Cara membuat:
1.Campur bahan di atas masakkan di atas api sehingga naik wap.
2.Kukus selama 20 minit.

Bahan lapisan tengah: 
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
2 biji telur ayam
200 ml santan
200 ml air
Sedikit perasa pandan
Pewarna hijau

Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan di atas  kecuali cendol.
2.Masak sehingga naik wap.
3.Masukkan cendol dan kukuskan selama 20 minit.

Bahan lapisan atas:
[A] 30 gram gula pasir
100 gram gula merah
1 helai daun pandan

Cara membuat:
1.Masak sehingga gula larut.

[B] 80 gram tepung gandum
10 gram tepung ubi
2 biji telur ayam
250 ml santan
1/2 sudu besar esen vanila
1/4 camca teh garam

Cara membuat:
1.Campur semua bahan dalam satu bekas.
2.Setelah bahan A sejuk, masukkan ke dalam bahan B.
2.Tuang adunan ke atas lapisan cendol dan kukus selama 20 minit.

 

Kredit resipi: Puan Widy