
Menu minum petang kita buat apam labu. Ada lebihan labu selain buat gulai kita buat kuih untuk minum petang. Lemak manis dan gebu pasti berulang kali makan.
Apam Labu

Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1 sudu besar yis(serbuk)
Sedikit garam
1 1/2 cawan labu – rebus & lenyek (baru sukat)
1 cawan santan segar/santan kotak
3/4 cawan air
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan di atas dalam bekas yang ada tutup.
2.Gaul-gaul hingga rata,kemudian blender halus.
3.Tuang semula dalam bekas tadi. Tutup, perap 1 jam atau sampai betul-betul naik.
4.Kacau-kacau semula adunan bagi rata. Sebelum tu sediakan acuan yang disapu sedikit minyak.

5.Tuang adunan 3/4 acuan. Kukus 10 -15 minit.
6.Sedia dimakan dengan kelapa putih dan sedikit garam halus.
Kredit: Zura Zul
Hasil Try & Error Banyak Kali, Wanita Ini Kongsi Resipi Mudah Cheesetart
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kuih Tradisional Daripada Pulut, Menu No 5 Tu Tapai Sedap Melampau

Bila disebut kuih Melayu Tradisional, tepung dan beras pulut memang di antara bahan ‘popular’ terkandung dalam ramuannya. Pulut menjadikan kuih mengenyangkan dan sesuai disajikan waktu sarapan esok mahupun petang.
Jom kita cuba warisan resipi zaman berzaman. warisan budaya usah dilupa
PULUT INTI MANIS

BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
- 50 gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gm kelapa parut | diambil putih sahaja
Bahan pulut : - 100 gm beras pulut | direndam 3- 4 jam toskan
- 100 ml air
- 50 ml santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2. Masak hingga gula larut.
3. Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
4. Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
1. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
2. Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap. Angkat dan ketepikan.
3. Ambil sedikit beras pulu yang sudah masak tadi, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
4. Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
5. Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
2 .TEPUNG GOMAK

BAHAN-BAHAN :
Bahan salutan :
- 500 gm kacang hijau
Bahan inti : - Air secukupnya
- 200 gm gula Melaka
- 1/2 cawan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 biji kelapa parut
Bahan Kuih: - 500 gm tepung pulut
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan salutan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan
3. Kisar kacang hijau hingga halus seperti tepuk. Ayakkan dan ketepikan.
Cara masak inti :
1. Masak gula Melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
2. Biarkan gula larut, angkat dan tapiskan
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula.
4. Kacau hingga inti masak dan sebati.
5. Angkat dan sejukkan dahulu.
6. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Cara memasak :
1. Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan.
3. Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4. Masak air, selepas mendidih masukkan kuih. Masak hingga kuih timbul dan angkat.
5. Gaul atau golekkan dengan bahan salutan, siap dihidangkan
Saiz hidangan : 30- 40 orang makan
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Rebus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kenyal dan kaya rasa kacang hijau
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis boleh juga menggunakan inti kacang hijau yang dicampur kelapa parut dan gula Melaka. Cuma inti kelapa manis gula Melaka memberi variasi rasa.
3.KUIH BOM

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6 .Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
4.TAPAI PULUT

BAHAN-BAHAN :
- 1 kg beras pulut | basuh bersih dan rendam selama tiga jam
- 1/2 biji ragi
- Daun pisang atau daun getah untuk membungkus
CARA MEMASAK :
1. Tanak pulut hingga masak. Sukat pulut menggunakan 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Boleh gunakan periuk elektrik
2. Selepas pulut masak letakkan dalam dulang dan sejukkan.
3. Ayakkkan ragi di seluruh permukaan pulut, terbalikkan dan ayak lagi di atas bahagian sebelah.
4. Bungkus pulut dengan daun getah atau daun pisang dan peram selama dua hari dalam periuk besar bertutup yang sudah dialas dan ditutup dengan daun pisang.
5. Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Tanak dan peram
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Peram selama 48 jam untuk dapatkan hasil tapai yang cukup rasa manis dan masaknya.
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Jangan masukkan tapai yang belum cukup tempoh peraman ke dalam peti air kerana ia akan membantutkan proses menapainya. Sedap dimakan sejuk.
Sedapnya Kuih Dangai Kukus Gula Melaka, Senang Sangatlah Nak Buat

Kuih Dangai cukup popular di negeri sebelah Utara. Mungkin kuih Dangai yang biasa agak renyah pembuatannya tetapi ada cara yang lebih mudah untuk buat kuih Dangai iaitu dengan cara kukus. Mari kita cuba resipi Kuih Dangai Kukus Gula Melaka seperti yang dikongsikan oleh Zura Zul ini.
RESIPI KUIH DANGAI KUKUS GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN:
2 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung pulut –BELI ONLINE
1 sudu besar gula –BELI ONLINE
1/2 sudu kecil garam –BELI ONLINE
Gula Melaka –BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan dan gaul-gaul sebati (kecuali gula Melaka)
2. Acuan kuih lompang sapu sedikit/nipis minyak. Boleh juga jika tidak sapu minyak. Tiada masalah.
3. Masukkan kelapa dalam acuan. Tekan-tekan tetapi perlahan.

4. Buat lubang kecil di tengahnya untuk isi gula Melaka yang dipotong/hiris kecil.
5. Panaskan pengukus hingga mendidih. Kukus selama 15 minit. Siap. Hidangkan ketika panas.

Sumber kredit: Zura Zul via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Masak Sambal Taucu Ikan Bawal. Resipi Mudah & Merecik Sedap
Koleksi Resipi Sayur Masak Bening Yang Sedap, Ringkas & Mudah Masak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kuih Putu Guna Acuan Kuih Lompang

Cara buat kuih putu, selama ini kita selalu beli di pasar malam kan! Rupanya kalau nak buat sendiri mudah saja. Guna acuan kuih lompang pun boleh.
Yang menarik, kuih ini tak perlu uli atau adun lama cuma perlu ramas tepung dan kukus. Bau harum tepung beras kukus dengan manisan cair di tengahnya memang membangkitkan nostalgia kuih tradisional zaman dulu.
Cara Buat Kuih Putu
Bahan-bahan
2 dua cawan tepung beras (cap 3 gajah)
10 sudu air
Gula melaka /manisan yang dihancurkan
Kelapa parut
Acuan lompang

Cara Penyediaan
1. Satukan tepung dan air, jadikan seperti serbuk.
2. Tapis adunan tepung tadi untuk jadi lebih halus.
3. Masukkan tepung yang sudah siap ditapis dalam acuan. Letak sedikit dulu kemudian masukkan manisan.
4. Seterusnya masukkan tepung lagi sampai penuh acuan.
5. Panaskan air dalam periuk pengukus, kemudian masukkan kuih putu dalam periuk pengukus. Kukus selama 15 minit.
6. Pastikan penutup periuk pengukus dibalut bagi mengelakkan wap air jatuh pada adunan.
7. Selepas masak, hidangkan dengan kelapa parut. Kuih putu ini sedap dimakan panas-panas ketika manisannya cair.
Tip
- Gunakan kelapa parut muda supaya lebih lemak dan lembut.
- Pastikan tepung tak terlalu basah supaya kuih tak melekat pada acuan.
Kredit Resipi & Foto: Nurul Aini Mohd Hamidi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA

