
Teringin nak makan Bubur Asyura sedap versi orang Utara? Resipi perkongsian saudari Jihan Zahira ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BUBUR ASYURA UTARA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg beras – rebus beras sampai jadi bubur
- 1kg santan
- ½ kg kacang hijau
- ½ kg kacang kuda
- ½ kg kacang tanah- sangai dan buang kulit
- 1kg ubi keledek merah
- 5 tongkol jagung
- 1kg gula – jika tak suka manis, boleh kurangkan
- 3 sikat pisang
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus kacang hijau dan kacang kuda ( rebus asing-asing) sampai lembut. Kemudian masak santan dan ubi dalam kawah sampai ubi empuk.
2. Bancuh tepung, gula, garam dan air hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam kawah. Kacau lagi hingga mendidih.
3. Masukkan semua jenis kacang dan jagung. Kacau lagi sampai betul-betul masak.
4. Masukkan pisang dan kacang tanah yang telah disangai dan dibuang kulit. Kacau lagi hingga semua likat.
5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Jihan Zahira
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Seringkali dengar bila nak buat karipap pusing, mesti tak jadi bahagian pusingnya tu. Bila jadi macam ni, selalu terfikir apalah rahsia untuk menghasilkan karipap pusing yang cantik.
Nah, perkongsian resipi daripada Vivianti Khirrudin, rupa-rupanya resipi kulit pun dah berbeza.
So, jom kita cuba buat.
BAHAN TEPUNG LUAR:
500gm tepung gandum – beli online di sini
1 senduk kecil minyak – beli online di sini
3-4 mug air
Sedikit garam
CARA-CARA:
1.Masukkan garam dalam tepung. Kemudian, masukkan minyak, gaul hingga peroi (mudah pecah atau berderai).
2. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Ketepikan.
BAHAN TEPUNG DALAM:
500gm tepung gandum
2 senduk marjerin – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Masukkan marjerin ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Gaul dan uli sehingga sebati.
*Tips penting untuk tahu bila adunan itu menjadi ialah apabila kita kepal tepung tak berderai dan tepung juga tak sangat lembik.
2.Kemudian apabila siap kedua-dua doh, ambil bahagian doh dalam dan satukan dengan bahagian doh luar. Uli sehingga keduanya menjadi sebati.
3. Selepas itu, ambil satu doh dan canaikan doh sehingga menjadi satu bulan yang besar. Kemudian, gulung sehingga menjadi memanjang.
4. Canai lagi doh itu dan gulung semula. Kemudian, ambil pisau dan potong dua.
5. Ambil sekeping doh dan canai. Tetapi jangan canai nipis ye. Sedang-sedang saja.
6. Isikan inti ke dalam doh dan kelim dengan kemas.
Kredit resipi dan foto: Vivianti Khirrudin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Patutlah Anak Suka. Resipi Siakap Stim Sos Tiram Ni Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Olahan Mi, Mihun dan KueTeow Perkongsian Chef Brian Ni Memang Best. Lain Daripada Yang Lain.

Ya, mungkin hidangan mi, mihun atau kuetiau goreng itu sudah terlalu biasa. Namun jika kreatif, aneka mi ini boleh dipelbagaikan resipinya dan boleh buat mama kagum. RASA berkongsi resipi menarik menggunakan mi yang boleh anda cuba sendiri. Paling penting, resipinya praktikal dan tidak memerlukan belanja yang terlalu besar.
CUCUR MIHUN
BAHAN-BAHAN:
- 100gm mihun | dicelur dan toskan
- 1/8 cawan tepung naik sendiri
- 1/8 cawan susu
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1/2 cawan kacang pis
- 1/8 cawan keju cheddar | diparut
- 1 biji bawang besar | dicincang
- Minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung, susu, telur dan jintan putih dalam mangkuk besar. Kemudian masukkan pula mihun, kacang pis, keju dan bawang besar.
- Gaul rata sehingga adunan sedikit kental.
- Akhir sekali, goreng adunan cucur sehingga kuning keemasan.
INFO CHEF: Jika adunan terlalu cair, cucur akan menggelembung dan ‘masuk minyak’.
KUETIAU LEMAK DAGING & EPAL
BAHAN-BAHAN:
- 300gm kuetiau | dicelur
- 500gm daging salai | dipotong dadu
- 2 batang serai
- 2 cawan santan
- 1 epal hijau | dipotong dadu
- Garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR:
- 2 biji bawang merah
- 3 ulas bwg putih
- 2sm kunyit hidup
- 15 biji cili padi
CARA MEMASAK:
- Tuangkan bahan kisar dalam periuk dan masukkan epal, santan serta serai. Masak sehingga epal lembut.
- Sentiasa kacau kuah supaya tidak pecah minyak. Masukkan daging.
- Perasakan secukupnya dan biar kuah masak sepenuhnya.
- Hidangkan dengan kuetiau yang telah dicelur.
INFO CHEF: Jika tidak mahu rasa kuah yang terlalu pedas, anda boleh kurangkan kuantiti cili padi yang digunakan.
KEK MI WANTON & UDANG
BAHAN-BAHAN (KEK WANTON):
- 425g mi wanton | dicelur dan keringkan
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 biji cili padi
- 3 ulas bawang putih | dicincang
- 2sm halia | diparut
- 3 telur | dipukul
- 120gm isi udang
- 120gm daging | dipotong dadu kecil dan digoreng garing
- 1 pokok daun bawang | dihiris
BAHAN SOS:
- 2 sudu besar sos cili manis
- 1/4 cawan yogurt
- Sedikit daun pudina | dicincang
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
- Dalam sebuah mangkuk besar campurkan bahan tumisan dan telur. Masukkan isi udang, daun bawang dan daging. Kemudian masukkan mi dan gaul mesra.
- Tuangkan adunan dalam loyang pembakar dan bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit atau sehigga kek masak sepenuhnya.
- Untuk sos cili yogurt : gaulkan mesra kesemua bahan.
- Hidangkan kek mi bersama sos yang disediakan.
INFO CHEF: Udang boleh digantikan dengan isi ketam atau ayam yang diracik halus.
PATTY AYAM & MIHUN
BAHAN-BAHAN:
- 80gm mihun
- 600gm isi ayam | dicincang
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 telur, dipukul
- 1 cawan serbuk roti
- Minyak secukupnya
- Sos cili manis untuk menghidang
BAHAN KISAR:
- 2 ulas bawang putih | dicincang
- 1 inci halia | diparut
- 1 serai | dihiris nipis
- 1 biji cili merah | dihiris
- 2 daun bawang | dihiris
- 1/4 cawan daun pudina
- 1/4 cawan daun ketumbar
CARA MEMASAK:
- Lembutkan mihun dengan air panas dan potong supaya ia tidak terlalu panjang.
- Kisar halus semua bahan kisar. Kemudian campurkan bahan kisar bersama isi ayam, sos tiram, telur, serbuk roti dan minyak.
- Bentukkan menjadi patty dan letakkan atas loyang yang berlapik. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan untuk 30 minit.
- Panaskan minyak. dan goreng patty lebih kurang 4 minit setiap permukaan . Hidangkan dengan sos cili manis.
INFO CHEF: Jika tidak mahu rasa kuah yang terlalu pedas, anda boleh kurangkan kuantiti cili padi yang digunakan.
KUETIAU SAYUR BAKAR
BAHAN-BAHAN:
- 300gm kuetiau | dicelur
- 2 sudu kecil minyak sayuran
- 50gm daging | dipotong halus dan goreng garing
- 2 batang lobak merah | diparut
- 125gm jagung tin
- 1/2 cawan kacang pis
- Sedikit daun bawang | dihiris kasar
- 1 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan keju cheddar parut
- 4 biji telur
- 1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan kecuali telur dan susu. Gaul sebati semuanya.
- Dalam mangkuk kecil, pukulkan susu dan telur.
- Masukkan telur ke dalam campuran bahan tadi dan tuangkan ke dalam loyang pembakar.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C untuk 35 minit.
INFO CHEF: Anda boleh menggantikan hirisan daging kepada sosej atau isi ayam jika mahu.
POPIA MIHUN
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket kulit popiah
- 200gm mihun | direndam dan toskan
- 250gm ayam cincang
- 1 batang lobak merah | dihiris
- Sedikit daun bawang | dihiris
- Garam dan lada hitam secukupnya
- 2 sudu kecil minyak bijian
BAHAN LAIN:
- Minyak untuk mengoreng
- Sos cili untuk menghidang
CARA MEMASAK:
- Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam sehingga ia kering. Masukkan lobak merah, daun bawang dan perasakan secukupnya.
- Sejukkan inti dan letakkan ditengah-tengah kulit popia.
- Gulung popia seperti biasa dan goreng dalam minyak panas secukupnya.
- Hidangkan bersama sos cili untuk dimakan.
INFO CHEF: Anda juga boleh menambah tauge atau sengkuang cina ke dalam inti popia jika mahukan inti yang lebih ‘mewah’ dan padat.
WRAP MI BIJIAN
BAHAN-BAHAN:
- 4 kepingan tortila
- 500gm mihun | dicelur
- 2 sudu besar minyak masak
- 500g daging | dihiris nipis
- Sedikit daun bawang | dihiris kasar
- 100gm putik jagung | dibelah dua
- 1 batang saderi | dihiris
- 1/4 cawan kacang yang telah dibakar
- Segenggam daun ketumbar | dicincang
- Segenggam daun selasih | dicincang
BAHAN SOS TERIYAKI:
- *(Panaskan semua bahan untuk 10 minit dan sejukkan)
- 1/2 cawan kicap cair
- 1/4 cawan gula
- 1 sudu besar madu
- 2 sudu kecil halia diparut
CARA MEMASAK:
- Dalam kuali besar, panaskan minyak dan masak daging separa masak. Ketepikan.
- goreng kilas semua bahan lain kecuali tortila dan masak sehingga sayur menjadi lembut.
- Masukkan kembali daging dan tuangkan masuk sos teriyaki. Biarkan masak untuk 2-3 minit.
- Gaulkan bersama mihun.
- Letakkan di atas kepingan tortila dan taburkan herba segar. Gulung dan sedia dinikmati.
INFO CHEF: Pelbagaikan pilihan sayur mengikut kegemaran anda seperti lada benggala, cendawan dan sebagainya.
Sup Ayam Darat, Pembuka Selesa Ketika Sahur

Isi Kandungan
ToggleSup ayam darat ini boleh jadi pembuka selera ketika bersahur. Bayangkan, di waktu awal pagi yang dingin, dapat menghirup sup ayam yang hangat dan penuh aroma. Peh! Mesti terus cerah mata kan?
Bahan pun tak susah. Boleh masak siap-siap sebelum tidur dan bangun nanti tinggal panaskan je. Sup stail ini tak perlu tumis dengan minyak pun. Main campak-campak terus jadi.
Menurut tuan puan resipi, sup ini juga sesuai untuk mereka yang tak sedap badan atau demam. Boleh buat berpeluh katanya. Ikut saja resipi daripada puan Nur Amalyna Zuraidi ini ye.
Ni je bahan dia nyaaah. Senang dooh. Kalu malas dooh, masak ni pon okay doh.
Sup Ayam Darat, Pembuka Selesa Ketika Sahur
Bahan-bahan:
Ayam
Serai (ketuk) – boleh beli online di sini
Bawang putih (ketuk) – boleh beli online di sini
Cili padi (ketuk)
Halia (ketuk) – boleh beli online di sini
Ubi kentang (potong)
Air
Garam – boleh beli online di sini
Serbuk perasa (pilihan)
Bahan Sampingan:
Sedikit cili padi – boleh beli online di sini
Daun ketumbar Jawa/ biasa
Limau nipis
Bawang merah – boleh beli online di sini
Cara Memasak Sup Ayam Darat:
Potong dan bersihkan ayam. Masukkan ayam, diikuti semua bahan yang diketuk dan ubi kentang ke dalam satu periuk.
Kemudian masukkan pula air secukupnya. Terpulang kepada berapa banyak kuah yang kita nak. Terus rebus macam tu je.
Biarkan sehingga ia menggelegak. Setelah itu bolehlah perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Sambil tunggu sup masak sempurna, sediakan bahan sampingan. Tumbuk bawang merah dan cili padi. Potonh sedikit limau nipis dan daun ketumbar Jawa. Boleh guna ketumbar biasa pun okay.
Untuk menyediakan sup ayam darat ini, bubuh bahan sampingan tadi ke dalam mangkuk. Setelah itu, tuang sup ayam ke dalam mangkuk itu. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official