Hidangan ringkas buat anak-anak yang kurang gemar makan nasi. Hanya guna ubi kentang dan beberapa bahan ringkas lain, anda mungkin boleh pikat kembali selera si kecil. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji ubi kentang
- 1 cawan tepung gandum
- Secubit garam
- Daun sup dan lobak merah parut secukupnya
- Keju | potong dadu
CARA MEMASAK:
- Rebus ubi kentang hingga empuk. Kemudian lenyekkan.
- Masukkan tepung gandum, garam, daun sup dan lobak merah. Uli sebati hingga menjadi doh.
- Cubit doh, masukkan keju dan bentukkan bulat.
- Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Goreng dengan api yang kecil hingga kekuningan.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Mummy Chomey
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Tipu, Roti Basque Burnt Cheese Topping Ini Memang Sedap!
Buat penggemar keju, ini ada satu lagi resipi yang boleh anda cuba. Nampak sedap dan menarik. Bukan hanya sedap untuk anda, malahan anak-anak pun mesti suka. Sesuai dijadikan hidangan minum petang. Jom kita cuba resipi Roti Basque Burnt Cheese Topping oleh Ida Osman ini.
ROTI BASQUE BURNT CHEESE TOPPING
BAHAN-BAHAN:
- 100 gram cream cheese
- 2 keping keju cheddar yang telah disiat-siat
- 40 gram susu cair
- 40 gram gula caster
- 20 gram butter tawar
- 2 biji kuning telur
- 1/4 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
1. Dengan menggunakan api perlahan, panaskan cream cheese, keju slice dan susu sehingga cair. Sentiasa kacau untuk mengelakkan keju hangus.
2. Kemudian, masukkan gula. Setelah gula larut, masukkan butter. Kacau sehingga butter sebati, barulah masukkan kuning telur.
3. Kacau tanpa henti sehingga adunan pekat seperti kastard. Matikan api dan masukkan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
4. Sapu kastard ini di atas roti. Susun dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 200, kira-kira 1o minit atau sehingga bahagian topping kelihatan hangus.
TIP:
– Jangan bakar terlalu lama. Kastard keju akan mengering.
– Cara menyapu kastard keju bergantung pada selera masing-masing. Lagi tebal kastard, lebih sedap rasanya.
Jika anda sedang mencari MICROWAVE yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: IDA OSMAN
Artikel berkaitan yang boleh dibaca:
Lelaki Ini Olah Roti Jadi Biskut Kering Bergula, Kreatif Sungguh!
Roti Manis Uli Tangan Pun Lembut & Gebu Aje. Ikut Arahan Membuatnya.
Resipi yang boleh anda cuba di rumah:
Bread Omelette Chicken Ham, Memang Sedap Tak Terkata!
Jika mahukan kelainan dalam penyediaan sandwic, bolehlah cuba buat Bread Omelette Chicken Ham ini. Sedap tak terkata! Sampai tiga kali mak mertua request.
Perkongsian Nurul Ateekah di dalam media sosialnya buat ramai yang ingin mencuba resipi ini.
“Mak mertua cakap kat suami, tak rasa lagi ke sandwic menantu mami ni buat? Mami pun tak boleh buat roti sandwich sesedap macam ni.”
Terus suaminya kata, “Hari cuti abang tolong buat. Biar Master nak rasa.”
Ini kali ketiga mak mertuanya request. Begitu sekali penangannya. Jom cuba buat.
BAHAN-BAHAN:
Roti
Chicken ham
Daun ketumbar
Cili hijau
Capsicum kuning
Bawang merah
Telur
Keju
Mayones
Serbuk kari
Serbuk lada putih
Serbuk perasa Knorr
Butter
CARA MEMASAK:
Gaul sebati semua bahan yang terdiri daripada telur, bawang merah, capsicum kuning, cili hijau, serbuk kari, serbuk lada putih, dan serbuk perasa Knorr.
Masak seketika chicken ham di atas kuali.
Gorengkan telur yang dicampur dengan bahan-bahan seperti bawang merah, capsicum kuning dan cili hijau.
Apabila telur dan bahan-bahan tadi masak sekata, letakkan kepingan keju di atasnya.
Letakkan pula 2 kepingan chicken ham.
Sapukan butter dan sapukan juga mayones. Letakkan roti di atas permukaannya. Masak sehingga garing lalu angkat.
Dah siap, bolehlah dipotong dua. Sedap tak terkata!
TIPS: Setiap kali nak masak satu hidangan, pastikan 2 roti, 1 telur dan ambil sedikit di setiap bahan yang telah dipotong.
Kredit: Nurul Ateekah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Banana Yogurt Smoothie & Greek Style Salad, Menu Yang Sihat & Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Enaknya Kacang Kuda Rebus dan Versi Sambal, Mudah Je Buat Sendiri
Asyik betul mengunyah, layankan kacang kuda rebus dengan kacang kuda sambal. Antara dua ini, mana satu menjadi kesukaan?
Jika nak diikutkan, kedua-duanya memang enak untuk dinikmati. Bezanya, bagi yang lebih menggemari rasa aslinya, akan memilih kacang kuda rebus. Manakala pada yang ingin merasai kenikmatan sedikit pedas dan rasa rempah, akan memilih kacang kuda sambal.
Adakala sukar juga nak jumpa kacang kuda rebus dan sambal ini dijual di kebanyakan gerai. Apa kata kita buat je sendiri. Ikuti perkongsian resipi daripada Tuan Adriana Arissa ini. Percayalah! Hidang saja, berebut-rebut orang yang nak makan.
KACANG KUDA REBUS
BAHAN-BAHAN:
Kacang kuda – Boleh beli online di sini
Serbuk kunyit / pewarna kuning – Boleh beli online di sini
Garam – Boleh beli online di sini
Gula
CARA MEMASAK:
Rendamkan kacang kuda semalaman atau kira-kira 6 jam.
Rendam bersama serbuk kunyit atau pewarna kuning.
Setelah itu, toskan dan bolehlah direbus bersama garam dan gula sehingga empuk. Dah siap!
KACANG KUDA SAMBAL
BAHAN-BAHAN:
Kacang kuda
Bawang merah – Boleh beli online di sini
Bawang putih
Cili kering (dipotong kasar)
Cili kisar – Boleh beli online di sini
Serbuk kari – Boleh beli online di sini
Daun kari
Biji sawi – Boleh beli online di sini
Garam
Gula
CARA MEMASAK:
Rebuskan kacang kuda. (Caranya seperti resipi Kacang Kuda Rebus di atas.)
Tumiskan bahan-bahan sambal dengan sedikit minyak.
Masukkan cili kisar dan serbuk kari.
Tambahkan garam dan juga gula secukup rasa.
Kemudian, masukkan kacang kuda yang telah siap direbus tadi.
Gaulkan sehingga sambal kering.
Siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: Tuan Adriana Arissa
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Rasa Mewah, Sedap Tak Terkata
Sambal Getuk Berapi, Ganding Nasi Putih Terus Berselera Jadinya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official