Kentang Bakar ( baked potato) ni memang layan kalau makan panas-panas. Kalau di pasar malam, sebiji harganya adalah dalam RM5. Boleh tahan mahalnya. Kalau buat sendiri secara homemade, tentunya lebih jimat. Malah, boleh tabur keju sebanyak yang anda suka. Jom cuba!

KENTANG BAKAR BERISI DAGING

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji ubi kentang |saiz besar
  • 200gm daging kisar
  • 1 ulas bawang merah | dicincang
  • 1 ulas bawang putih |dicincang
  • 100gm keju mozarela | diparut
  • 2 sudu kecil mayones
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang | dihiris halus

CUBA: 

Makaroni Cheezy Bakar Padat Dengan Rasa Lazat

Ads

CARA MEMASAK:

  1. Rebus ubi kentang sehingga separuh empuk
  2. Kemudian ubi kentang dibelah dua dan keluar sedikit isi di bahagian tengah.
  3. Gaulkan isi kentang yang dikeluarkan tadi dengan mayonis dan ketepikan.
  4. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawah putih, serbuk lada hitam dan serbuk ketumbar sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging kisar dan tumis sehingga daging masak. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Masukkan isi ubi kentang yang telah digaul dengan mayonis tadi ke dalam kentang yang telah di korek.
  7. Lapiskan tumisan daging di atas lapisan campuran isi kentang dan mayones..
  8. Taburkan keju mozarela dan daun bawang.
  9. Bakar selama 12 minit pada suhu 200c.
  10. Sedia untuk dihidangkan.

INFO CHEF: Ayam boleh juga dikukus atau bakar, ianya lebih sihat.

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI