Macam-macam makanan boleh dihasilkan secara homemade jika jumpa resipi yang terbaik. Salah satu yang puan-puan boleh hasilkan untuk anak-anak ialah Aiskrim Homemade resipi perkongsian saudari Mazana Mohamed ni. Memang istimewa kerana anda hanya perlukan bahan-bahan yang mudah dan murah sahaja untuk menghasilkan aiskrim yang seakan sama dengan produk berjenama mahal. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT AISKRIM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu cair
- ½ tin susu pekat manis – jika suka manis, lebihkan
- 2 sudu makan gula
- 1 penutup esen vanilla
- 2 sudu makan ovalette
CARA MEMBUAT:
- Satukan semua bahan dan pukul selama 15 minit atau sehingga kembang. Lagi lama dipukul, lagi halus tekstur aiskrimnya.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan boleh diwarnakan. Anda bebas menambah serbuk koko, emulco, cip coklat atau potongan biskut. Nak tambah perisa pun boleh. Terpulang pada cita rasa masing-masing.
- Tuang aiskrm ke dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk semalaman.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mazana Mohamed
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pancake Kapit Makan Banyak Pun Tak Perasan… Comel Dan Sedap!
Lempeng atau Pancake comel ini sesuai untuk dihidangkan semasa sarapan pagi bersama keluarga atau untuk dibekalkan pada anak-anak. Para isteri dan ibu-ibu boleh ikut cara mudah ni untuk menghasilkannya. Yang penting untuk menarik perhatian anak adalah isi intinya boleh dipelbagaikan. Cubalah!
RESIPI PANCAKE KAPIT
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cwn tepung Gandum
- 1/2 cwn susu segar
- 1/2 cwn air
- 1 sudu teh tepung kastard
- Sedikit vanilla
- 1 biji Telur A
- 1 sudu teh baking powder
CARA-CARANYA:
- Mix dlm blender sehingga sebati ..
- Kemudian bole laaa buat pancake mini (tokey guna sudu sukat besar) soo sekata jeee bulat dia ..
- Lepas tu intikan dgn apa juga citarasa korang .. then kapitkan .. hehee ok bye !!
Tip: Jangan masak pancake smpai kering sangat .. nanti tak bolhe kapit.
Kongsi resipi: adri oppa via mahn
CUBA JUGA RESIPI SEDAP INI:
http://www.rasa.my/resepi-lempeng-resipi-warisan-ibu-yang-sedang-hangat-viral-boleh-cuba-buat-ni/
6 Resipi Kek Terkini Yang Sedap Untuk Dijual Gerenti Laku Keras
Suka buat kek untuk makan sendiri atau ada bercita-cita nak buat jualan kalau kek menjadi dengan sempurna? Kalau admin lagi memilih untuk makan sendiri je bersama keluarga. Resipi yang dikongsikan oleh Chef Nurul Iezzah bersama Majalah Rasa ni sangat sesuai untuk dibuat makan bersama keluarga dan juga jualan. Resipi kek yang menggunakan bahan premium semestinya rasanya juga lain dari yang lain dan lagi sedap! Chef Nurul Iezzah telah berkongsi 7 resipi kek terkini yang bukan sahaja kelihatan menarik tapi rasanya juga sangat sedap. Jom cuba!
Fuhh kalau ada Karcher K2 Winner High Pressure Cleaner dekat rumah ni confirm lah mudah kerja pembersihan di rumah! Guna code RASGSP5 untuk dapatkan harga istimewa sebelum checkout DISINI!
BIODATA CHEF
Chef Nurul Iezzah
Mempunyai pengalaman selama 11 tahun dalam bidang kek & pastri sejak 2011
Berumur 30 tahun
Kek pernah runtuh depan pelanggan dan pernah juga rugi seribu lebih sebab pelanggan tak jadi kahwin.
Lokasi perniagaan di Rembau, Negeri Sembilan.
Semangat yang mendalam dalam meneruskan perniagaan kerana minat dan sentiasa ingin buat yang terbaik untuk pelanggan dan seronok bila dapat feedback yang positif dari hasil kerja sendiri.
Instagram: @nuruliezzah
LEMON PISTACHIO LOAF CAKE
BAHAN CAKE
BAHAN A
125gm pure butter
200gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur (size A)
BAHAN B
235gm tepung superfine
½ sudu makan baking powder
½ sudu teh baking soda
BAHAN C
3/4 cawan susu full cream
BAHAN D
(Bakar dalam oven dan hancurkan sedikit)
100gm kacang pistachio (asingkan sedikit untuk hiasan atas kek)
CARA PENYEDIAAN:
1. Sediakan bahan B,C dan D
2. Dalam mangkuk mixer, masukkan butter,gula dan putar dalam kelajuan medium speed hingga kembang dan pucat
3. Setelah itu masukkan telur sebiji demi sebiji. pastikan gaul adunan sehingga rata
4. Masukkan bahan B dan bahan C selang seli sehingga habis
5. Kaup adunan dan letakkan kacang pistachio yang sudah dibakar
6. Letakkan baking paper dalam tray size 8×4
7. Bakar kek dalam anggaran 45 minit atau sehingga masak dengan suhu 180c
BAHAN LEMON GLAZE
1 cawan gula aising
4 sudu makan lemon juice (tengok pada kepekatan lemon glaze)
CARA PENYEDIAAN:
1. Tuang lemon glaze diatas kek yang sudah sejuk dibakar dan taburkan kacang pistachio yang sudah siap dibakar
2. Boleh juga dihiaskan dengan sedikit bunga ros kering untuk menaikkan seri kek
CRÈME BRULEE
BAHAN-BAHAN:
8biji kuning telur
80gm gula kastor
1 sudu makan gelatine
500ml whipping cream(anchor)
1 sudu teh vanilla essence
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukulkan kuning telur bersama gula sehingga pucat dan gula larut.
2. Masukkan whipping cream bersama geletine ke dalam periuk dan panaskan sehingga mengeluarkan wap sahaja. tidak perlu sehingga mendidih.
3. Masukkan whipping cream yg dipanaskan tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur tadi.
4. Masukkan esen vanilla dan kacau sehingga sebati.
5. Tapis aduan bagi mengelakkan aduan nanti berketul-ketul
6. Tuangkan adunan kedalam bekas aluminium foil
7. Bakar pada suhu 100c selama 60 minit dengan kaedah water bath
8. Sejukkan adunan supaya crème brulee set dan tidak mencair ketika makan
9. Sebelum makan taburkan gula diatas crème brulee dan bakar dengan touch sehingga sedikit burnt
Tips: Pastikan pakai telur yang baru dan dalam keadaan suhu bilik
BISCOFF CHEESE BOX
BAHAN-BAHAN:
250gm biskut digestive
100 gmbutter cair
250gm cream cheese
250gm whipping cream(anchor)
250gm fresh cream(vivo)
125gm gula aising
Bicoff spread secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Hancurkan digestive hingga hancur dan gaulkan bersama butter cair.
2. Bahagikan adunan kepada 6 bekas
3. Padatkan adunan dan sejukkan adunan supaya keras sebelum adunan atas dituang.
4. Pukul cream cheese dan gula sehingga kembang
5. Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kembang
6. Dalam bekas lain pukul fresh cream sehingga kembang
7. Masukkan adunan fresh cream dan whipping cream kedalam adunan cream cheese tadi
8. Gaulkan sehingga sebati. Keluarkan bekas dari dalam peti sejuk.
9. Bahagikan adunan pada 6 bahagian
10. Ratakan adunan menggunakan sudu kecil sehingga kemas
BASQUE BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
1kg creamcheese (philadelphia)
300gm gula castor
7 biji Telur A
500gm whipping cream (jenama Paul)
30g tepung gandum (Bakers Choice)
1 sudu makan pandan paste
Sedikit vanilla essence
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul cream cheese sekejap
2. Masuk gula castor. Pukul sebati
3. Masukkan telur satu persatu
4. Masukkan sedikit Vanila essence
5. Whipping cream, masuk sikit-sikit
6. Tepung gandum. Pukul rata slow speed
7. Bakar 200c selama 1 Jam atau bergantung pada oven masing-masing sampai atas jadi garing.
TIRAMISU BOX
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
60gm gula icing
450gm fresh cream
1 sachet instant coffee
1 cawan air panas
Lady finger secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul fresh cream sehingga kembang dan ketepikan
2. Pukul cream cheese dan gula icing sehingga kembang dan gebu
3. Masukkan adunan cheese tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan fresh cream tadi
4. Masukkan instant coffee ke dalam air panas tadi. pastikan air sudah suam baru boleh celupkan lady finger
5. Setelah adunan coffee tadi suam celupkan lady finger dan letakkan kedalam bekas. Ulang langkah tadi sehingga permukaan penuh.
6. Paip adunan cream cheese tadi ke atas lady finger yang dicelup coffee tadi.
7. Ulang langkah tadi sehingga penuh dan habis
8. Akhir sekali, letakkan serbuk koko menggunakan penapis. Sejukkan.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Pandan Tradisional Guna Air Fryer Pun Boleh Tak Renyah Sangat Mudah
Resipi Spageti Bolognese Meatball Untuk Anak-Anak Di Rumah Yang Pantas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion Majalah Rasa:
4 Biskut Cornflakes Sedap & Murah, Gerenti Licin Balang Kuih.
Sekarang ni musim kita berjimat cermat, namun sambutan Aidil Fitri tak meriah tanpa kuih raya. Untuk tetap meriah, anda boleh cuba empat variasi kudapan raya berasasjan Cornflakes ini. Ia rangup, sedap, murah dan kanak-kanak amat menyukainya, gerenti licin balang kuih anda.
CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
300 gram cornflakes | 6 cawan
100 gram madu | 2/3 cawan
125 gram mentega
1-2 sudu besar gula
Sedikit manik gula |hiasan jika suka
CARA MEMBUAT:
- Cairkan mentega. Kemudian masukkan gula dan madu. Kacau sehingga sebati.
- Dalam bekas lain, ramaskan cornflakes supaya hancur sedikit.
Tuang madu tadi ke dalam cornflakes dan gaul rata. - Masukkan cornflakes ke dalam baking paper cup yang kecil.
- Taburkan manik gula ke atas cornflakes tadi.
- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170°c selama 10 minit.
- Setelah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit : resepi_ala_kampung
CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
250gm Milk Compound Chocolate Beryls
5 cawan conflakes | sukatan belun diramas
1/2 cawan badam cincang
1sudu makan mentega
Papercup | secukupnya
CARA MEMBUAT:
- Cairkan coklat bersama mentega, biarkan sejuk.
- Sangai Almond hingga rangup, ketepikan.
- Dalam bekas masukkan cornflakes dan Ramas sikit supaya sedikit hancur.
- Kemudian campurkan ke dalamnya badam yang telah disangai tadi dan tuangkan coklat yang telah dicairkan tadi. Gaul rata.
- Masukkan dalam papercub menggunakan sudu.
- Biarkan sejuk atau masuk dalam peti ais selama 5 minit.
- Setelah coklat sejuk, Simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & photo: Ayu Idris
CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | sebarang jenis
1 cawan gula aicing | tak suka manis, ¾ cawan sahaja
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
3 cawan cornflakes | ramas sedikit
Chocolate chips | secukupnya
Chocolate rice ( jika suka
Badam cincang | jika suka
CARA MEMBUAT:
- Kacau sebati mentega, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
- Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak. Kacau sebati. Adunan memang lembik sedikit.
- Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
- Sudukan adunan atas loyang yang disapu mentega.
- Atau nak cubit-cubit guna jari pun boleh. Kemudian golek-golekkan dalam baki cornflakes
- Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
- Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’C masa 20minit atau ikut oven masing-masing (api atas bawah).
- Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Kredit: Nestle Breakfast Cereals Malaysia
BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
50gm tepung jagung
100gm gula aising | kalau guna gula castor/brown kurangkan sikit gula
200gm tepung gandum
1 mangkuk Cornflakes telah diramas | untuk lebih rangup boleh tambah.
1 sudu kecil esen vanila
Cornflakes secukup | untuk salut doh
CARA MEMBUAT:
- Pukul menetega dengan gula hingga sebati dan nampak berkrim. Tak perlu lama.
- Masukkan esen vanila dan tepung yang dah di ayak. Gaul hingga sebati (adunan memang lembik).
- Masukkan cornflakes yang sudah diramas ke dalam adunan dan sebatikan. Sudukan atau cubit sedikit adunan tepung dan golekkan ke dalam cornflakes . (Ikut kreativiti masing² jgn terlampau besar).
- Bakar smpai masak suhu 160°C selama 15 – 20 minit ikut oven masing².
Kredit : dhizzlin bake