Sebut pasal buah mangga ni, memang sedap dapat makan yang masak kuning tu. Fuhh, dengan rasa manisnya, makan sejuk-sejuk memang asyik.
Tapi kalau nak jadikan hidangan pencuci mulut pun sesuai juga dengan buah mangga ni. Resipi aiskrim mangga homemade daripada Nurul Jannah ni senang je nak buat.
ICE-CREAM MANGGO HOMEMADE
Ads
BAHAN-BAHAN:
3 biji mangga 450g non-dairy whipping cream 150g air sejuk 50g susu tepung – beli online di sini 50g gula aising – beli online di sini 100g coffemate 1 sudu kecil vanilla powder ½ sudu kecil aiskrim stabilizer
TONTON Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. 2 biji mangga dikisar halus dan jadikan sebagai puri mangga. Manakala sebiji lagi dipotong dadu untuk topping atas aiskrim. 2. Mix bahan-bahan kering dahulu seperti susu tepung, gula aising, coffeemate, vanilla powder dan aiskrim stabilizer dengan kelajuan yang perlahan saja. Pastikan bahan kering ini diayak terlebih dahulu.
3. Kemudian, masukkan whipping cream dan air sejuk. Mix lag hingga kembang 2 kali ganda. 4. Akhir sekali, masukkan puri mangga yang telah dikisar awal tadi. Biarkan sebati dengan adunan aiskrim. 5. Dah siap mix, masukkn dalam bekas dan sejukkan dalam chiller semalaman atau seeloknya 2 hari sebelum dimakan.
Ads
*untuk 1 adunan aiskrim, hanya gunakan separuh kotak whipping cream
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi ayam buttermilk. Lauk ini rasanya berlemak. Justeru, eloklah kalau dibuat agak pedas sedikit bagi mengimbangi rasa lemak tersebut.
Rasa lemak itu terbit daripada gabungan sisi cair, susu pekat, mentega dan juga keju yang digunakan. Disebabkan itulah, rasa pedas boleh mengimbangi rasa yang berlemak.
Jom kita lihat resipinya.
AYAM BUTTERMILK
BAHAN-BAHAN
Dada ayam (dipotong dadu)
1 biji telur ayam
2 senduk tepung goreng ayam
2 senduk tepung jagung
2 sudu besar mentega (boleh guna marjerin)
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (dicencang)
1/2 tin susu cair
2 sudu kecil susu pekat manis
Secubit garam
2 keping keju
1 tangkai cili merah besar (potong serong)
5 tangkai cili padi hijau (potong serong)
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, letakkan dada ayam. Pecahkan telur ayam.
2. Masukkan tepung goreng ayam. Salutkan dada ayam rata-rata. Biar seketika.
3. Panaskan minyak masak. Sebelum masukkan ayam dalam minyak panas, salutkan dahulu dengan tepung jagung. Kemudian baru masukkan ayam dalam minyak panas.
4. Angkat ayam yang telah digoreng. Ketepikan.
5. Ambil kuali lain. Masukkan mentega, daun kari dan bawang putih. Tumis seketika.
6. Kemudian, masukkan susu cair, susu pekat, garam, kepingan keju, cili merah dan cili padi hijau.
7. Kuatkan api. Apabila kuah agak pekat boleh tutup api. Masukkan ayam dan gaul rata. Siap!
Biskut raya yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. SAMPERIT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
80gm gula aising
80gm tepung kastard
125gm tepung gandum
1 biji kuning telur
3 sudu makan serbuk koko
Sedikit esen vanilla
Sedikit coklat urai |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
Canai adunan nipis dan potong memanjang.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.
2. BISKUT NESTUM RANGUP
BAHAN-BAHAN:
80gm gula perang
125gm mentega
180gm tepung gandum
20gm nestum
50gm chocolate chip
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
3. BISKUT HATI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
60gm gula aising
125gm tepung gandum
80gm tepung jagung
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 bar coklat masakan
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
4. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm bijirin coco crunch
150gm bubble rice
1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
5. LIDAH KUCING COKLAT KEJU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100ml putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu makan emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
6. PRETZEL COKLAT MINI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
120gm gula aising
100ml telur
50ml susu UHT
10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
450gm tepung
10gm serbuk koko
Sedikit garam
Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
7. BISKUT COKLAT CIP
BAHAN A:
30gm gula castor
120gm gula perang
120gm mentega
125ml minyak jagung
1 biji telur gred B
¼ sudu teh garam
½ sudu teh susu segar
½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
240gm tepung gandum |diayak
3 sudu teh serbuk koko |diayak
3 sudu teh tepung jagung |diayak
½ sudu teh tartar krim |diayak
½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
120gm badam
200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
8. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
50gm sebuk badam
BAHAN B:
350gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm tepung susu
40gm tepung jagung
Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100gm putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN:
250gm coklat susu compound
50gm pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
Sedapnya dapat nikmati pau yang gebu dengan inti yang disukai. Nak buat doh pau ayam ini sama seperti doh donut cuma tidak diletakkan susu. Buat untuk minum petang, makan pula ketika panas memang puas hati.
Pau ayam Bahan doh pau: 1 kg tepung gandum 6 sudu besar gula 3 1/2 cawan air 2 sudu kecil baking powder 1 paket yis 1 sudu kecil garam 4 sudu besar margerin
Cara memasak:
1.Bancuh kesemua bahan, uli hingga jadi doh yang tak lekat di tangan.Masukkan doh dalam bekas kedap udara selama satu jam. 2.Canaikan doh.Tekap ikut besar mana yang kita nak (kak cik guna tutup botol kuih raya). 3.Masukkan inti. 4.Kukus 5 minit.Buka tutup kukusan.Kukus lagi 2 minit. (**masa uli tepung,air kena letak sedikit demi sedikit hingga jadi doh tak lekat di tangan.Jangan terus letak semua.lain tepung lain penerimaannya)
Bahan inti ayam: 6 ketul ayam (diambil isi dan dipotong kecil) 10 biji kentang (dikupas kulit dan dipotong dadu) 2 labu bawang besar (dicincang halus) 4 sudu besar cili kering kisar 6 sudu besar rempah kari ayam 1 kiub ayam Garam
Cara memasak: 1.Tumis bawang hingga terbit bau.Masukkan cili kisar,tumis hingga garing.
2.Masukkan rempah kari dan daun kari. 3.Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam. Masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
Nota:- 1.Lepas doh dah kembang(2x ganda) tak boleh terlalu lama dibiarkan.Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus kuih akan mengecut.
2.Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut).Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit.Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata. 3.Masa mengukus, tutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih. 4.lLepas 5 minit kuih dikukus buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan. Kredit: Zainoor Aliza Ali
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...