Siapa je yang tidak suka dengan aiskrim Malaysia? Pendek kata semua orang menyukainya. Terimbau zaman kanak-kanak dulu makan aiskrim Malaysia. Aiskrim Asam Boi antara yang mempunyai ramai peminat setianya. Rasanya yang masam-masam manis membuatkan aiskrim ini sentiasa menjadi buruan. Nah ini dikongsikan resipi Aiskrim Asam Boi yang dikongsikan oleh Ummu Ashraf
RESIPI AISKRIM ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan gula (kurang sikit pun boleh) – beli online 2 liter air 2 sudu besar tepung jagung (campur dengan sedikit air dari yang 2 liter itu) – beli online 3 – 4 sudu besar kordial asam masin Double Lion 24-30 biji asam boi – beli online 4-5 biji limau kasturi – beli online
CARA MEMBUAT:
Ads
1. Masukkan dalam periuk, air dan air campuran tepung jagung, gula dan asam boi. Tujuan campur tepung jagung ialah untuk haluskan ais, limau kasturi pula supaya aiskrim tambah lagi sedap.
2. Masak hingga mendidih dan air menjadi jernih.
3. Masukkan kordial. Rasa dan tambah jika perlu. Boleh juga masukkan sedikit garam.
4. Sejukkan. Perahkan jus dari 4 atau 5 biji limau kasturi. Kacau.
5. Tapiskan air. Ketepikan asam boi.
6. Masukkan asam boi satu-satu dalam plastik. Tuang air asam boi. Ikat. Bekukan semalaman. Siap! Semoga ada yang gunakan resepi ini untuk buat jualan bagi menambah pendapatan. Ais memang halus. Sukatan ini boleh dapat 24 aiskrim.
Nak cari pencuci mulut yang sedap? Jom try buat sendiri agar-agar Oreo ni. Sedap sangat. Cuma guna empat bahan je. Tak perlu susah-susah. RASA kongsikan resipinya. nanti boleh cuba buat.
Agar-Agar Oreo
BAHAN-BAHAN
1 bungkus agar-agar tali
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 peket biskut Oreo
CARA MEMBUAT
1. Masukkan 1200 ml air ke dalam periuk. Masak bersama agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau selama 5 minit. Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan.
4. Susun biskut dalam loyang. Tuangkan adunan agar-agar tadi.
5. Tunggu sejuk sekejap dan masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, potong ikut cita rasa anda.
Resipi Som Som Sagu atau Kanji Som Som bergedik perkongsian opah Mas Cotek ni memang terbaik. Nampak sangat sedap dan menyelerakan. Bagi anda yang menggemari sajian manisan tradisional, resipi ni tentunya perlu dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK SOM SOM SAGU @ KANJI SOM-SOM
BAHAN SAGU:
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK: 1. Masak air bersama daun pandan hingga mendidih. Kemudian masukkan pewarna hijau. Kacau. 2. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu. Kacau hingga pekat. ( masa ni sagu masih bermata ikan). Padam api. 3. Tuang sagu ke dalam bekas kecil. Kukus selama 15 minit sehingga sagu menjadi jernih. Sejukkan.
BAHAN KANJI SOM-SOM:
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Sebatikan dan masak hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau untuk elak berketul. 2. Tuang adunan kanji ke atas sagu tadi. Sejukkan.
Sekarang ni dah ramai yang sukakan tempe kerana selain sedap, ramai yang mengakui khasihat untuk kesihatan. Menariknya tempe boleh dipelbagaikan cara pengambilan dengan pelbagai cara. Antara yang ingin dikongsikan ini adalah resipi Tempe Goreng Rangup, ia bukan hanya boleh dijadikan hidangan sampingan tetapi kudapan sihat di waktu senggang. Kena dengan pencicahnya memang ketagih jadinya..
TEMPE GORENG RANGUP.
BAHAN-BAHAN:
2 keping tempe | hiris nipis
150gm tepung gandum
70gm tepung beras
3 ulas bawang putih | haluskan
Daun bawang | hiris halus
1/2 sudu teh lada putih
1/2 perasa ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
1. Satukan tepung gandum, tepung beras, lada putih, garam dan perasa ayam.
2. Campurkan air, sedikit demi sedikit, sambil kacau rata hingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
3. Panaskan minyak dalam kuali.
4. Celupkan tempe yang telah dihiris tadi dalam bancuhan tepung.
5. Goreng hingga kuning keperangan.
6. Angkat dan toskan.
7. Enak sebagai kudapan dan dicicah dengan sos yang anda suka.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...