Memang nikmat kalau dapat makan agar-agar gula merah ni. Tambah pula bila disejukkan dulu. Lemak manis santan gula tak boleh bincang. Simpan dalam peti sekejap dah licin.Jika ada yang teringin boleh ikut resepi ini menggunakan loyang ukuran 7×7.

Agar-Agar Gula Merah

Bahan-bahan:

18g agar-agar tali
5 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 biji telur
1 kotak kecil santan
Secubit garam
Daun pandan secukupnya

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

Cara memasak:

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

1.Masukkan agar-agar tali dalam periuk.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

2.Letak air

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

3.Letak daun pandan.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

4.Rebus sampai agar-agar hancur dan berbuih macam ni.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

 

5.Terus masukkan gula pasir

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

IKLAN

6.Masukkan juga gula merah

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

7.Biar mendidih dan gula semua hancur

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

8.Tapis

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

9.Telur dan santan satukan.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

10.Masukkan secubit garam.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

IKLAN

11.Masukkan campuran santan dan telur tadi.Tip : Api kecil. Masukkan secepat mungkin terus kacau laju-laju. Untuk elak santan dan telur berketul.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

12.Sentiasa dikacau.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

13.Sampai mendidih dapat tekstur macam ni . Halus dan rapat. Ini yang akan menentukan rupa lapisan santan kita nanti.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

14.Ini untuk yang pandan. Letak emulco pandan. Abaikan yang gula merah

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

15.Dah mendidih tadi terus letak diloyang. Tunggu mengeras boleh simpan peti.
Nak cepat lagi terus simpan dibeku dalam satu jam.Tip : basahkan dulu loyang. Nak mudah keluarkan agar-agar nanti.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

IKLAN

16.Nampakkan tekstur lapisan santan. Halus dan rapat

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

17.Dah betul keras. Sisipkan pisau keliling loyang.

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

18.Terus terbalikkan

Agar-Agar Gula Merah Memang Nikmat Makan Ketika Sejuk

19.Potong

Kredit: Mizah Ngatiman

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Ikan Siakap 3 Rasa Cara Orang Thailand Masak

Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!

Resipi Tat Telur Sedap Buat Guna Roti Sandwich

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI