Dalam apa jenis masakan pun jika mahu jadikan ia menu sihat dan rendah lemak, kena bijak memilih bahan ramuannya. Pilihan memanggang, mengukus, membakar adalah antara teknik yang boleh mengurangkan kandungan lemak.

Nak tahu apa resipi sihat dari sajian barat ni, jom semak resipi dari Chef Hazieyanti Soegijono dan Che Haziq Masran dari MFA College ini.

1.BAKED CHICKEN FAJITA ROLL UP

BAHAN-BAHAN :

  • 1 keping dada ayam

Bahan untuk perap :

  • 2 sudu makan minyak zaitun
  • ½ sudu teh jus limau
  • 1 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 sudu teh serbuk paprika
  • ½ sudu teh oregano kering
  • ½ sudu teh garam
  • ½ sudu teh serbuk cayenne
  • ½ sudu teh daun ketumbar (cincang halus)

Bahan untuk ayam:

  • ½ biji lada benggala merah | di hiris
  • ½ biji lada benggala hijau | dihiris
  • ½ lada benggala kuning | dihiris

CARA MEMASAK :
1. Campurkan kesemua bahan perap dan kacau.
2. Perap ayam dengan kesemua bahan perap selama 3- minit .
3. Setelah selesai perap masukkan lada benggala dan gulung ayam bersama lada benggala.
4. Bakar selama 25 minit sehingga 30 minit dengan suhu 180°c dengan ayam dalam keadaan dibungkus dengan aluminium foil
5. Siap untuk dihidang

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak :Bakar
Jenis masakan : Lauk utama, ayam
Keistimewaan : Ayam bakar digulung dengan isi lada benggala

Info Chef : Bagi mengelakkan dada ayam dari kering, balutkan dengan kertas aluminium masa membakar.

2. FISH AND CHIPS WITH YOGURT SAUCES

IKLAN

BAHAN -BAHAN :

  • ¾ cawan serbuk roti
  • 1 biji telur
  • ½ cawan tepung gandum
  • ½ sudu teh lada hitam
  • ½ sudu teh lada putih
  • 1 keping ikan dori
  • 1 biji kentang

Bahan untuk membuat sos yogurt :

  • 1/2 cawan yogurt
  • ½ batang timun jeruk

CARA MEMASAK :

1 .Campurkan lada hitam, lada putih ke dalam ikan dori. Kemudian salutkan sengan tepung, telur, dan serbuk roti.
2. Kemudian bakar bersama kentang selama 15 minit sehingga 20 minit dengan suhu 150°c
3. Sementara itu buat sos yogurt. Cincang timun jepun dan campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata
4. Sajikan ikan dori bersama kentang bakar dan sos yogurt tadi.

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak :Bakar
Jenis masakan : Ikan
Keistimewaan : Ikan dori bakar yang manis dan rangup

Info Chef : Kalau tak nak salutkan dengan serbuk roti, anda boleh juga menyalut dengan oat sahaja. Oat mengandungi khasiat yang boleh membantu kawalan kolestrol.

3. BROCCOLI SOUP

BAHAN-BAHAN :

  • ½ biji broccoli
  • ½ kentang
  • ½ batang saderi
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan minyak canola

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak canola di dalam kuali.Tumiskan semua bahan, masukkan air dan biarkan empuk.
2. Kemudian biarkan ia sejuk dan kisar hingga halus
3. Masukkan semula ke dalam periuk dan masak 5 minit sahaja.
4. Masukkan susu segar rendah lemak dan tutup api. Kacau rata..

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 5 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh sebentar
Jenis masakan : ‘Appetizer’
Keistimewaan : Sup brokoli pembuka selera yang enak

Info Chef : Brokoli kaya dengan serat, sayuran hijau ini boleh meningkatkan vitamin D dan mempunyai C, B6, A, E dan K yang diyakini boleh mencegah kanser dan menurunkan kolestrol.

4. APRICOT CHICKEN WITH BALSMIC VINIGER

BAHAN -BAHAN :

  • 3 biji buah aprikot kering
  • ½ biji bawang Holland
  • ½ cup cuka balsamik
  • ½ sudu teh bahan perasa
  • Air secukupnya
  • ½ sudu teh paprika
  • ½ sudu kecil jintan putih
  • 1 keping dada ayam

CARA MEMASAK :
1. Perapkan dada ayam dengan paprika,jintan putih dan bahan perasa
2. Panggang ayam yang telah perap selama 10 minit
3. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius. Letakkan dalam bekas hidangan.
4. Tumiskan bawang Holland. Kemudian masukkan cuka balsamik
5. Tambah sedikit air kemudian masukkan bahan perasa.
6. Campurkan ayam ke dalam periuk dan gaul sehingga rata
7. Siap untuk dihidangkan bersama buah aprikot

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven
Jenis masakan : Lauk utama, ayam
Keistimewaan : Ayam panggang berjus dengan rasa masam dan pedas

Info Chef : Cuka balsamik ialah hasil penapaian anggur dan memberikan rasa masam dalam masakan. Polifenol dalam cuka balsamik mampu mengurangi kemampuan kolesterol jahat LDL yang menjejaskan kesihatan.

5. CHILI-GARLIC GRILLED CHICKEN WITH AVOCADO SALSA

BAHAN-BAHAN :

  • ½ sudu teh kepingan cili (chillies flakes)
  • ½ biji bawang
  • ½ sudu teh paprika
  • ½ sudu teh cumin
  • ½ sudu teh garam
  • ½ biji tomato
  • ½ biji bawang merah
  • ½ sudu teh daun ketumbar
  • ½ sudu makan jus limau
  • 1/2 biji buah avokado (separuh masak) | potong dadu kecil
  • 1 keping dada ayam

CARA MEMASAK :
1. Perapkan dada ayam dengan paprika, jintan putih cumin, kepingan cili dan bahan perasa.
2. Panggang ayam selama 10 minit , kemudian bakar di dalam oven dengan suhu 160 darjah selama 20 minit.
3. Sementara itu buat avocado salsa. Potong avocado, tomato dan,bawang dadu kecil
4. Masukkan daun ketumbar dicincang dan masukkan jus limau
5. Gaulkan semua dan letakkan di atas ayam yang telah di panggang
6. Siap untuk dihidang

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven
Jenis masakan : Lauk utama, ayam
Keistimewaan : Ayam panggang berjus yang enak dimakan bersama avokado

Info Chef : Sajian sihat kaya dengan serat dan kandungan potassium. Jika avokado lebam rendamkan dengan air garam.

RESIPI : CHEF HAZIEYANTI SOEGIJONO DAN CHEF HAZIQ MASRAN
TERIMA KASIH : CHEF DATO MOHD FARID ALWI, MFA COLLEGE (MALAYSIA FOOD (AUTHENTIC) COLLEGE,Unit C-1-28 Blok C Pangsapuri Spring Villa, Jalan UP 1/1D Taman Ukay Perdana, Ampang, Selangor .
mfaeducation.college@gmail.com