Mudah, ringkas dan sedap! Itu yang boleh dikatakan tentang tiga resipi roti yang dikongsikan kali ini.

Tidak perlu nak berlama-lama di dapur untuk menyiapkannya. Walaupun menggunakan bahan sedia ada, tapi kita olah mengikut selera dan kreativiti sendiri.

 

ROTI SARDIN

BAHAN-BAHAN:

4 keping roti putih – beli online di sini
Marjerin (digunakan semasa membakar roti) – beli online di sini
1 tin sardin (sesudu kuah dan 2 ekor ikannya – hancurkan) – beli online di sini
½ bawang besar | hiris nipis
3 biji cili padi | potong kecil – beli online di sini
2 biji telur ayam

CARA-CARA:

1.Campurkan sardin, bawang besar, cili padi dan telur ayam. Kacau sebati
2. Panaskan kuali, masukkan sedikit marjerin.
3. Celup roti ke dalam adunan tadi. Letak atas kuali, balikkan roti setelah bahagian yang bawahnya masak. Tunggu sebentar biarkan bahagian yang baru dibalikkan tu pula masak. Siap!

Kredit resipi: Mazlina Haji Ismail

 

ROTI PAUNG

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

500g tepung roti/tepung gandum – beli online di sini
1/4 cawan air suam
1/2 cawan air sejuk atau air + ais
11g yis – beli online di sini
1 biji telur
1/2 cawan gula – beli online di sini
4 sudu besar majerin – beli online di sini
3 sudu besar susu pekat manis – beli online di sini
1 sudu kecil garam halus – beli online di sini

CARA-CARA:

1. Rendam yis dengan 1/4 cawan air suam Dan biarkan yis berbuih, kalau tak berbuih tu tandanya yis rosak, pastikan yis aktif ye baru buat roti.
2. Satukan semua bahan. Mula-mula masukkan air, yis, telur dan bahan-bahan kering yang lain. Boleh gunakan bread maker atau nak uli dgn tangan pun boleh. Pastikan uli sampai lembut dan gebu.
3. Selepas itu rehatkan doh. Bila doh sudah mengembang 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk keluarkan angin. .
4. Sapu loyang dengan marjerin kemudian bentuk-bentukkan bulat. Jangan susun rapat-rapat ye. Nanti roti akan mengembang, bila siap susun dalam loyang. Biarkan roti kembang dulu baru bakar. Sebelum bakar, spray air kat atas roti, tujuan nak bagi permukaan roti elok dan tidak kecut bila masak.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bila sudah panas, bolehlah bakar roti dengan suhu 180°C selama 25 minit api atas dan bawah. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
6. Bila dah masak cepat-cepat sapu marjerin pada bahagian atas roti supaya nampak roti berkilat.

BAHAN PENGAT ROTI

Roti (boleh gunakan roti paung juga)
Santan
1 keping gula melaka – beli online di sini
Secubit garam
Daun pandan
Sebiji telur

IKLAN

CARA-CARA:

1. Masak santan dengan gula melaka dan letak daun pandan. Sentiasa kacau, jangan tinggalkan. Selepas itu, masukkan secubit garam.
2. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan kacau rata. Masukkan dalam kuah pengat tadi dan kacau lagi. Masukkan roti dan biarkan sekejap kemudian barulah tutup api.

Kredit resipi & foto: Nor Khomariah Norrohman

 

ROTI EMPAT SEGI

BAHAN-BAHAN:

Roti sandwich | potong bahagian tepi
Kepingan keju
Chicken floss
1 sudu makan susu manis – beli online di sini
1 biji telur (ambil yang kuning sahaja)
1 sudu makan mayonis – beli online di sini 
Bijan untuk hiasan

IKLAN

CARA-CARA:

1. Campurkan mayonis bersama susu manis. Kacau dan ketepikan.
2. Kemudian, di dalam bekas lain, campurkan kuning telur bersama dengan susu manis. Kacau.
3. Ambil roti, kemudian sapukan campuran mayonis tadi. Susun kepingan cheese. Tutup kepingan cheese dengan roti. Kemudian, susun lagi kepingan cheese. Susunannya akan menjadi roti-cheese-roti-cheese (apitan).
4. Potong roti tersebut kepada 4 bahagian (akan menjadi 4 segi sama yang comel dan kecil). Kemudian, sapukan adunan kuning telur dan susu manis tadi di atas cheese.
5. Susun atas dulang pembakar. Nak pakai air fryer pun boleh. Letakkan bijan sebagai hiasan supaya lebih menarik. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C.
6. Selesai dibakar, sapu lagi adunan mayonis di bahagian tepi roti. Celupkan dengan chicken floss. Rupa akhir roti ini akan menjadi seperti di dalam gambar.

Kredit resipi & foto: Umi Watie

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:

Alahai, Mudahnya Nak Buat Tart Telur! Guna Air Fryer Pun Jadi

Resipi Kuah Bakso Sedap Guna Rencah Paling Mudah

Sambal Kicap Pedas Buat Banyak, Bila Nak Makan Senang

Brownies Biscoff. Resipi Sangat Mudah dan Anti Gagal!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official